Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 23.

E-mail Nyomtatás PDF

Személyesen védheti meg magát ma a parlament plénumában a házi őrizetbe helyezett Elena Udrea, ugyanis a legfelsőbb bíróság szombaton engedélyezte számára a lakása elhagyását.A Népi Mozgalom Párt volt elnökének azért fontos minél jobb benyomást gyakorolni kollégáira, mert a korrupcióellenes ügyészség a Bute-ügy kapcsán újabb előzetes letartóztatási kéréssel fordult a honatyákhoz. Mint ismert, a Népi Mozgalom Pártjának politikusát korábban már letartóztatták, a Microsoft-dossziéban ellene felhozott vádak miatt. Udrea fellebbezett, és a legfelsőbb bíróság döntése értelmében kedden elhagyhatta a fogdát, és házi őrizetbe került.A képviselőház jogi bizottsága szerdán jóváhagyta az ügyészség kérését, ám a végső szó a plénumé.

Raed Arafat államtitkár körül vizsgálódnak a korrupcióellenes ügyészek.Az Egészségügyi Minisztérium és a SMURD Rohammentő Szolgálatnak szánt mentőautók 2011-es közbeszerzési versenytárgyalása került a Korrupcióellenes Ügyészség figyelmébe. A sajtó adatai szerint 2011-ben az Egészségügyi Minisztérium 200 mentőautót vásárolt, a Korrupcióellenes Ügyészség azért vizsgálódik, hogy kiderítse, a 3,8 millió euró értékű közbeszerzési folyamat törvényes keretek között zajlott-e vagy sem.

Visszavonul a politikai életből Crin Antonescu liberális szenátor. A politikus ezt tegnap este jelentette be egy televíziós beszélgető-műsorban, Crin Antonescu azt mondta, ezt a mandátumát még kivisz, ám a következő parlamenti választásokon valószínű, hogy nem indul.A politikus többek között azzal indokolta visszavonulását, hogy az államfő-választáson nem támogatta a Nemzeti Liberális Párt jelöltjét, ugyanis nem ismerte Klaus Johannis terveit, illetve az elnökjelöltnek nem is volt ideje azt megismertetni vele.

Tovább nőtt az új PNL támogatottsága: az INSCOP közvélemény-kutató újabb felmérése győztesnek hozta ki abban az esetben, ha jövő vasárnap szerveznék a parlamenti választásokat. Az INSCOP az Adevărul megrendelésére készítette 2015 első ilyen jellegű felmérését, és eszerint a szavazók 44 százaléka voksolna a PNL-re. Ez az arány még tavaly decemberhez képest is nőtt, akkor a régi PNL és a PDL fúziójából létrejött pártot közel 42 százalékon mérték. A második helyen változatlanul a szociáldemokrata választási szövetség áll 37 százalékkal, enyhe csökkenést mutatva a  közel 39 százalékhoz képest.A harmadik helyen azonban meglepetés van: a  Népi Mozgalom Pártja bejutási küszöb alá, 4 százalékra csökkent, most a harmadik helyet az RMDSZ foglalja el, amelyet az INSCOP kerek 5 százalékos bejutási küszöbön mért. Ami a pártfinanszírozást illeti, a válaszadók 70 százaléka szerint a pártokat mind az állami költségvetésből, mind magánforrásokból is támogatni kell, illetve azzal is egyetértenek, hogy a külföldön élő választópolgárok levélben is leadhassák szavazatukat. A felmérés február 5-10. között készült 1065 személy megkérdezéssel, 3 százalékos hibahatárral.

Ma román nyelv és irodalomból, holnap matematikából, szerdán pedig magyar nyelv és irodalomból próba-vizsgáznak a nyolcadikos diákok. A diákok felméréseinek célja, hogy a tanulók szokják a vizsgahelyzetet, ismerkedjenek az olyan jellegű tételekkel, mint amilyeneket a vizsgákon kapnak, és nem utolsó sorban képet alkothassanak arról, hogy milyen felkészültséggel rendelkeznek. Míg tavaly novemberben megyei szinten szervezték a felmérést, a mostani megmérettetés országos jellegű és egységes. A feladatok megoldására két óra áll a diákok rendelkezésére, éppúgy, mint a valódi vizsgán, a körülmények is azonosak, videokamerával ellátott tantermekben írják meg a dolgozatokat. Az eredményeket március 6-án függesztik ki minden érintett iskolában, a teljesítményről tájékoztatják a szülőket, valamint elemzik az osztályban és a tantestületben.

Megkezdődött a beiratkozás a előkészítő osztályokba. A szülők a kitöltött beiratkozási űrlapot március 13-ig adhatják le a körzeti, vagy a kívánt iskolában, minden nap 8 és 20 óra között, vagy szombaton 9 és 13 óra között, de online is kitölthetik.Március 20-21-én az iskolák kifüggesztik a beíratott gyerekek listáját, amely a főtanfelügyelőségek honlapján is megtekinthető lesz.A szabadon maradt helyeket a beiratkozás következő fordulójában, március 24 és április 3 között osztják szét azok között a beiratkozó gyerekek között, akik nem laknak az iskola körzetében. Az elfogadott jelentkezők listáját április 10-én teszik közzé.Ha a szülőknek nem sikerült a gyerekeiket beíratniuk az első két fordulóban, a főtanfelügyelőséghez fordulhatnak április 14 és 17 között.Azokat a 7 évet betöltött gyerekeket, akik a 2014-2015-ös tanévben nem jártak előkészítő osztályba, az első osztályba kell beíratni.A második fordulóban előnyt élveznek egy adott iskolában azok a gyerekek, akik valamilyen tekintetben hátrányos helyzetűek (árvák, egyszülős családból származnak, valamilyen fogyatékosságuk van), vagy testvérük is abba az iskolába jár. A magánoktatásba való beiratkozás az állami oktatásba való beiratkozással párhuzamosan zajlik.A beiskolázási számok az előkészítős korú gyerekek számánál magasabbak.

Az oktatási miniszterrel tárgyalt az RMDSZ a MOGYE gyógyszerészképzéséről a hétvégén. Kelemen Hunor szövetségi elnök azt mondta, a tárgyaláson körvonalazódott a megoldás a magyar nyelvű szakképzésre vonatkozóan, részleteket azonban egyelőre nem közölt. A találkozón az anyanyelvű iskolahálózatról, a beiskolázás és tankönyv-ellátás helyzetéről, az iskolaigazgatókat és aligazgatókat, megyei tanfelügyelőket érintő kérdéséről is egyeztettek Sorin Cîmpeanu oktatási miniszterrel.



A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a bukaresti George Enescu Filharmónia szervezésében 2015. február 24-én, kedden 19.00 órától, a Román Atheneum Nagytermében, Ana Silvestru zongoraművész és Henter Tamás énekművész előadja Franz Schubert Téli utazás című dalciklusát. A dalciklus teljes, szünet nélküli előadása rendkívüli teljesítmény a két fiatal művész számára. A dalok együttes hatása új értelmezést kínál az alkotásról, hisz nem csupán egymást követő darabokról van szó, hanem operává összenőtt dalokról. Egy kétszemélyes opera ez, amelyben az énekes és a zongorista egyenrangú partnerek, egymást kiegészítik, egymást megerősítik, és kölcsönösen kiemelik.

Utcára vonultak Londonban a romániai munkavállalók a Channel 4 dokumentumfilmje miatt. Tegnap délután néma tiltakozó akciót szerveztek a TV-csatorna székháza előtt. Victor Ponta kormányfő egy Twitter-üzenetben szolidaritását fejezte ki a tüntetőknek. A kormány szerint a Nagy-Britanniában élő romániaiaknak csak egy kis szegmensét mutatja be a film első része, és ez nem reprezentatív a teljes közösségre. A gyártók azonban azt ígérték, a következő részekben olyan román állampolgárokat is bemutatnak, akiknek sikerült beilleszkedniük a brit társadalomba. A Jönnek a románok dokumentumfilm első részét múlt kedden tűzték műsorra. Ebben három romániai történetét mutatják be. Egyikük egy köztisztasági vállalatnál dolgozik, de lakhelye egyelőre nincs, így egy parkolóban alszik. A film másik szereplője egy kilenc gyerekes apa, aki jelenleg is munkát keres, és amint megkapja az állami segélyt, hazaküldi azt családjának. A film gyártói megjegyzik, az ő esete bár nem egyedi, nem is jellemző a román közösség nagy részére. Nagy-Britanniában csupán 2500 román állampolgár részesül szociális juttatásban.

A Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című film kapta a legjobb film díját, rendezője, a mexikói Alejandro González Inárritu pedig a legjobb rendező Oscarját is átvehette a ma reggel végetért Oscar-gálán Los Angelesben.A hollywoodi Dolby Színházban megrendezett 87. Oscar-díjkiosztón Julianne Moore, a Still Alice című Alzheimer-dráma főszereplője kapta a legjobb színésznő, Eddie Redmayne, A mindenség elmélete főszereplője kapta a legjobb férfi színésznek járó Oscar-díjat. A Birdman című film kapta még a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díját is, a legjobb adaptált forgatókönyv Oscarját pedig a Kódjátszma szerzője vehette át a ceremónián. A Citizenfour című produkció nyerte az Oscar-díjat az egészestés dokumentumfilmek mezőnyében, a legjobb filmzene Oscarját Alexandre Desplat kapta A Grand Budapest Hotelért, a legjobb filmdal elismerését pedig a Selma című filmből a Glory szerzői vehették át.

Külföld

Nagyszabású felvonulással és közös imával emlékeztek meg Kijevben a Majdan-tüntetők elleni karhatalmi erőszak áldozatairól az esemény első évfordulóján.A Dicsőség menetének nevezett belvárosi felvonulás élén Petro Porosenko ukrán elnök és Arszenyij Jacenyuk kormányfő haladt több magas rangú külföldi politikussal. A becslések alapján a rendezvényen legalább tízezren vettek részt. A menet azokon az utcákon vonult végig, amelyeken a súlyos összecsapások zajlottak az európai integrációt és hatalomváltást követelő tavalyi Majdan-tüntetéseken. A menet közepén egy hatalmas kifeszített ukrán zászlót vittek. Amint a felvonulók Függetlenség terére, azaz a Majdanra értek, felcsendült az Európai Unió himnusza, az Örömóda.

A baloldali pártok által támogatott független jelölt, Kész Zoltán nyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást a szavazatok 98,91 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint. Kész Zoltán győzelme azt is jelenti, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek nem lesz újra kétharmados többsége az Országgyűlésben.A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának adataiból az derült ki, hogy a külképviseleti névjegyzékben szereplők 88 százaléka szavazott a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson; összesen 37 voksot várnak a külképviseletekről. A feldolgozottság vasárnap este azért állt meg 98,91 százaléknál, mert az eredmény megállapításához meg kell várni a külképviseleteken leadott voksokat is, ám ennek érdemben nincs jelentősége a különbség miatt.

Hétfőre virradóra két tüzérségi támadást hajtottak végre Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szakadárok - számolt be róla Anatolij Sztelmah, az ukrán terrorellenes hadművelet katonai szóvivője sajtótájékoztatóján. Kijelentette, hogy Kijev addig nem tudja megkezdeni a nehézfegyverek kivonását a február 12-i minszki megállapodásban kijelölt ütközőzónából, amíg a szakadárok lövik az ukrán katonák állásait. A fegyverzet kivonásának alapfeltétele a tűzszünet, ami több mint egy héttel életbe léptetése óta még most sem teljesül - mutatott rá.Megerősítette, hogy a kormányerők azonnal visszavonják a nehézfegyvereiket az ütközőzónából, amint a szakadárok beszüntetik a tüzérségi támadásokat.A hét végén az ukrán hadsereg képviselője és a szakadár vezetők aláírták a nehézfegyverek hátrébb vonásának tervét tartalmazó dokumentumot, és a szakadárok ígéretet tettek rá, hogy a műveletet már vasárnap megkezdik. 

Meteo 

Estig országszerte viszonylag enyhe, tavaszias idő várható. Időnként megnövekszik a felhőzet, eső bárhol előfordulhat. A hegyvidéken havas esőre számíthatunk. A gyenge-mérsékelt légmozgás a hegyekben és a térség déli részén felerősödik. A mai csúcsértékek 6 és 14 fok között alakulnak, a legalacsonyabbak -2 és +4 fok között változnak. Szórványosan ónos eső lehetséges a térség keleti részén.Éjszaka is borult marad az égbolt, a hőmérséklet csak helyenként esik egy-két fokkal fagypont alá. Holnap további felmelegedés várható, átmeneti napsütéssel, de esővel is. A hőmérséklet csúcsértékei napközben 8 és 17 fok között lesznek. Adásunk idején Bukarestben borús az égbolt és 9 fokot mérnek.




Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 16:07:27' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 16:07:27' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 16:07:27' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 16:07:27' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 16:07:27' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 16:07:27' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, február 23.