Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 24.

E-mail Nyomtatás PDF

Rekordszámú magas rangú politikus - 9 törvényhozó és 12 volt vagy jelenlegi kormánytag - ellen indított eljárást 2014-ben a Korrupcióellenes Ügyészség - közölte Laura Codruta Kövesi, a DNA évértékelő értekezletén. A főügyész szerint a DNA tavaly minden korábbi rekordját megdöntötte: a szervezeténél dolgozó 86 ügyész több mint 9000 ügyben nyomozott, és egy év alatt több mint 1000 vádlottat küldött bíróság elé, köztük 35 bírót és ügyészt. Kövesi megjegyezte: ha sikerülne behajtani az elítéltektől a korrupciós ügyekben jogerősen elkobzott több mint 300 millió eurót, abból fedezni lehetne a romániai orvosok egyéves fizetését. A DNA évértékelő értekezletén Klaus Iohannis államfő felkérte a parlamenti pártokat, tartsák be ígéreteiket, tegyék átláthatóbbá az igazságszolgáltatás kéréseivel kapcsolatos eljárásokat  és ne gyakoroljanak nyomást az igazságszolgáltatásra. Victor Ponta miniszterelnök az adócsalás elleni közös fellépést sürgette a DNA-tól évértékelő értekezletén. Hangsúlyozta továbbá, hogy világossá kell tenni a különbséget a törvényszegés és a politikai döntés között.

A Képviselőház tegnap újból hozzájárult a korrupcióval gyanúsított, egy másik ügy miatt már házi őrizetben lévő Elena Udrea volt turisztikai miniszter előzetes letartóztatásához. A volt államfő, Traian Basescuhoz közel állóként ismert politikus esetében rekordot döntött a Korrupcióellenes Ügyészség, amely immár nyolc esetben kérte - és szerezte meg - a parlament hozzájárulását Udrea őrizetbe vételéhez, vagy ahhoz, hogy bűnvádi eljárást indítson ellene.

Kedvezően véleményezte a Román Hírszerző Szolgálatot felügyelő szakbizottság Eduard Hellvig liberális európai parlamenti képviselő kinevezését a Román Hírszerző Szolgálat élére. A parlament állandó bizottságai várhatóan holnap döntik el mikor ül össze a plénum, hogy megszavazza Eduard Hellvig kinevezését. A Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt, az RMDSZ, a Konzervatív Párt és a Szövetség Románia Haladásáért Párt képviselői bejelentették, megszavazzák Eduard Hellvig kinevezését. A jelölt a bizottságban ismertette terveit a hírszerzés élén. Véleménye szerint a SRI tevékenységének két alappillére védelmi kapacitásának fejlesztése és a korrupció leküzdése. Eduard Hellvig elmondta: az adócsalás valahol 18 százalék körül mozog, reméli, hogy a megelőző intézkedésekkel sikerül majd csökkenteni azt.

Óvatosságra intette Romániát a Nemzetközi Valutaalap, amely ugyanakkor kész tárgyalni a kormánnyal a tervezett adócsökkentésekről - jelentette ki a pénzintézet szóvivője Az IMF először fejtette ki álláspontját hivatalosan ebben a kérdésben azt követően, hogy Victor Ponta miniszterelnök a múlt héten bemutatta kormánya adócsökkentési terveit. A tervezet egyik legfőbb előírása, hogy januártól négy százalékponttal 20 százalékra csökkentik az általános forgalmi adót, amely jelenleg 24 százalék. Korábban a Hotnews.ro portál arról írt, hogy az IMF elismeri, magas az áfa Romániában, de a kormánynak csökkentenie kell a kiadásokat, vagy egyéb forrásokból kell fedeznie az áfa csökkentése nyomán keletkező bevételkiesést az államháztartási hiánycél teljesítése érdekében. A Románia és az IMF közötti elővigyázatossági típusú hitelszerződés az ősszel jár le, a felek a két legutóbbi felülvizsgálati látogatáson nem tudtak megállapodni a vállalt feltételekről. Február elején a szénkitermelő iparban tervezett szerkezetátalakítások, valamint a lakossági gázár növekedési üteme miatt támadtak nézeteltérések. Az IMF legközelebbi bukaresti látogatása áprilisra várható.

Januárban hét százalékkal nőtt a lakosság és a cégek letéteinek értéke a tavalyi év azonos időszakához képest. A Nemzeti Bank adatai szerint a megtakarítások meghaladják a 230 milliárd lejt. Ugyanebben az időszakban majdnem 4 százalékkal csökkent a lakosságnak és cégeknek adott hitelek értéke, amely alig volt több mint 210 milliárd lej.

A munkaadók majdnem kétharmada semmit nem tud a fakultatív magánnyugdíjról – derül ki a GfK és a BCR nyugdíjalapja által készített felmérésből. A résztvevő cégek háromnegyede nyújt különböző kedvezményeket alkalmazottainak, de ezek csupán 10 százalékát adja fakultatív nyugdíjbiztosításként. Jelenleg csak a románok 5 százaléka fektet be fakultatív nyugdíjba, noha az Európai Bizottság adatai szerint 50 év múlva egy román állampolgár ugyanazon bérért jóval kevesebb nyugdíjat kap, mint ma. A magánnyugdíjak piaca az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág Romániában. Tavalyi a piac 37 százalékkal bővült.

Gyakoribbak az influenzás megbetegedések mint tavaly, de a szakértők által várt határértékek között mozognak. A Ragályos Betegségeket Felügyelő Országos Központ közlése szerint február 9-15 között a tavalyinál 45, az előző hetinél pedig 8 százalékkal több influenzást, illetve heveny légúti fertőzéses beteget regisztráltak. Az influenza közepes erősségű, az ország déli és dél-keleti, valamint észak-keleti részét érinti leginkább. A következő időszakban a megbetegedések növekedésére számítanak, de nem a vártnál nagyobb mértékben – közölte a járványügyi felügyelet.

Négy kerékpáros turisztikai útvonalat avatnak fel március 1-én Calarasi megyében a Duna mentén. Az ökoturizmus előmozdítását célzó 415 ezer lejes európai projekt keretében elkészülő útvonalak könnyűnek minősítettek, közúti és offroad kerékpárosoknak szólnak, és lesz egy horgászútvonal is. A négy kerékpáros útvonal hossza 46-50 km között változik, 4-7 óra alatt lehet megtenni, miközben megcsodálható a Duna-menti élővilág is.

Soha nem lesz háborús konfliktus Oroszország és Ukrajna között. Ezt az orosz állami televíziónak adott interjújában jelentette ki Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint aligha képzelhető el ilyen "apokaliptikus forgatókönyv", és reméli, hogy a dolgok soha nem fognak háborús viszályig fajulni a két ország között.

Pusztán egy folyamat első lépésének nevezte ma, az Európai Parlament gazdasági bizottságában Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke azt a listát, amelyet saját bevallása szerint hétfőn késő este kapott meg Athéntól, s amely a görög mentőprogram intézkedéseinek átalakítására vonatkozik. Elmondta, hogy ha az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap egybehangzó pozitív értékelést ad, akkor az eurócsoport telefonkonferencián dönt majd a lista támogatásáról. A holland pénzügyminiszter úgy ítélte meg, hogy az új görög kormány elkötelezett a reformok mellett. Kijelentette azt is: a "Grexit", Görögország kilépése nem volt napirenden, arról nem folyt eszmecsere, nem is hajlandó felkészülni erre az eshetőségre.

Lemondott kedden a londoni alsóház hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottságának elnöki tisztségéről Sir Malcolm Rifkind, a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb veteránja, mivel beosztásával összeegyeztethetetlen, pénzért végzett lobbitevékenység gyanúja merült fel vele szemben. Sir Malcolm közölte, hogy a májusi brit parlamenti választásokon nem indul képviselőjelöltként sem. Rifkind jelenleg az előkelő londoni Kensington és Chelsea kerület alsóházi képviselője.

Izrael 40 százalékkal több lakás építését kezdte meg a megszállt ciszjordániai területeken 2014-ben, mint egy évvel korábban, az új beruházásokra kiírt tenderek mértéke pedig évtizedes csúcsot döntött tavaly - írta hétfőn közzétett jelentésében a Salom Ahsáv (Békét most) nevű civil szervezet.

Az első tesztekből ítélve hatásos az ebola ellen japán kutatók által kifejlesztett Favipiravir nevű gyógyszer, ezért szerte Nyugat-Afrikában hozzáférhetővé kell tenni az orvosságot - közölte a gyógyszer hatékonyságát Guineában tesztelő egészségügyi szövetség, az ALIMA.

Legalább kilencven embert elraboltak az Iszlám Állam dzsihadista csoport fegyveresei két, kurd ellenőrzés alatt lévő keresztény faluból Északkelet Szíriában – közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

A március 20-i részleges napfogyatkozás példátlan próbatétel elé állíthatja az elektromos hálózatot, mivel a napenergia mennyisége ekkor egy időre erősen csökkenni fog - tette közzé honlapján az európai elektromos átvitelrendszer-üzemeltetõk hálózata. Ha március 20-án tiszta lesz az ég, akkor mintegy 35 ezer megawatt napenergia - vagyis majdnem 80 közepes, hagyományos termelőegységnek megfelelő mennyiség - tűnik el fokozatosan Európa elektromos rendszeréből, majd lassan újra visszatér oda. Mindez abban a két órában történik, amikor a kontinens lakóinak munkanapja elindul. Ha felhős lesz az ég, a csillagászati jelenség hatásai csekélyebbek lesznek. Napfogyatkozások korábban is voltak, ám ahogy nőtt a fotovoltaikus, azaz napkollektoros energiatermelő egységek száma, a megfelelő óvintézkedések nélkül a véletlen események kockázata komoly lehet – állítják a szakemberek.

Estig országszerte borús, ködös marad az idő, pár órás napsütésre csak Máramarosban lehet számítani. A hőmérséklet 1 és 14 fok között van. Holnap tovább tart a borús, esős idő, csak Erdély központi részén és Máramarosban süthet ki a nap. A hőmérséklet hajnalban 1 és 7, holnap napközben a csúcsértékek 6 és 15 fok között lesznek. Bukarestben most köd van és 9 fokot mutat a hőmérő.
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, február 24.