Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 25.

E-mail Nyomtatás PDF

Jóváhagyta a Borbély László RMDSZ-képviselő elleni bűnvádi eljárás beindítását a Képviselőház jogi bizottsága. A jelentést az Alsóház plénuma elé terjesztik vitára és szavazásra. Az RMDSZ politikai alelnöke tegnap a jogi bizottsági meghallgatását követően azt nyilatkozta: az ügyészség túlkapásának az eredménye az, aminek ma tanúi lehetünk. Szeretné azt hinni, hogy jogállamban élünk, ahol a Büntetőtörvénykönyv előírja, hogy bűnügyi dossziékat csak abban az esetben lehet újranyitni, amennyiben új bizonyítékok kerülnek elő – mondta Borbély, aki szerint az ő esetében ez egyáltalán nem áll fenn, és be fogja bizonyítani ártatlanságát. Mint ismert, a Korrupcióellenes Ügyészség február elején kérte a Képviselőház hozzájárulását a volt környezetvédelmi miniszter elleni bűnvádi eljárás beindításához. A politikust többrendbeli befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják. Az Ügyészség 2012 áprilisában már megpróbált bűnvádi eljárást indítani Borbély László ellen, de ahhoz nem járult hozzá az Alsóház.

                                       

Ma dönt a legfelsőbb bíróság Elena Udrea újabb előzetes letartóztatásáról. A korrupcióellenes ügyészség tegnap kérte a jelenleg házi őrizetben lévő politikus letartóztatását. A DNA ezúttal az úgynevezett Bute-gála-dossziéval kapcsolatos ügyben gyanúsítja újabb korrupciós bűncselekményekkel a Népi Mozgalom Pártjának képviselőjét. Mint ismert, Elena Udreát korábban a Microsoft-dossziéban tartóztatták le, de a legfelsőbb bíróság hét nap után házi őrizetre enyhítette a politikus fogvatartását.

Súlyos, emberi jogokat sértő visszaéléseket észlelt a romániai büntetés-végrehajtás területén a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat - áll a jogvédelmi szolgálat háromszéki szervezetének hírlevelében. Országosan több olyan börtön is működik, ahol a fogvatartottak több mint 20 százaléka magyar anyanyelvű, és mégsem lehet ezekben az intézményekben a magyar nyelvet szóban, illetve írásban használni, nem lehet magyar nyelvű rádió és televíziós adáshoz hozzáférni, továbbá nem lehet magyar nyelven tanárt és pszichológust igényli. A szervezet megjegyzi: annek ellenére, hogy az elítéltnek joga van a törvény értelmében anyanyelvét használni és ezen a nyelven kommunikálni társaival, bizonyos esetekben ez fenyítést von maga után. Bizonyítható továbbá, hogy aki szóvá teszi nyelvi jogainak sérülését, a teljes büntetését kénytelen leülni, rossz magaviselet miatt nem szabadulhat korábban - áll a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat hírlevelében.

Elállt a március 10-re Marosvásárhelyre meghirdetett székely szabadság napjának megszervezésétől a Székely Nemzeti Tanács. Izsák Balázs SZNT elnök azzal indokolta a lépést, hogy nem akarnak a hatóságok partnerei lenni a jogfosztás leplezésében az által, hogy megtartják a megemlékezést, a tiltakozó megmozdulást pedig nem. Ezzel ugyanis – érvelt  Izsák Balázs - azt a látszatot keltenék, hogy gyülekezési joguk nem sérült. A Székely Nemzeti Tanács Románia tervezett közigazgatási átalakítása elleni tiltakozásul és a székelyföldi autonómiaigény demonstrálása végett hirdetett megmozdulást Marosvásárhely főterére. Mint ismert, Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere nem engedélyezte a prefektusi hivatal elé tervezett tiltakozó megmozdulást.

A Képviselőhéz plénuma ma délután szavaz a politikai migrációt elutasító törvénytervezetről.  Mint ismert, az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette az önkormányzati képviselők pártváltását engedélyező, augusztusban kibocsájtott sürgősségi kormányrendelet, és visszaküldte azt a Parlamentnek. Az alkotmánybíróság két módosítást kért döntésében a Parlamenttől: azt, hogy utasítsa el a pártváltást lehetővé tevő sürgősségi kormányrendeletet és szabályozza a visszautasításról szóló törvényben azt is, hogy mi történik azoknak a helyi és megyei tanácsosoknak a mandátumával, akik egyik politikai alakulatból másik pártba léptek át.

Bírálta a Román Hírszerző Szolgálat leendő igazgatóját Traian Băsescu. A volt államfő tegnap este a B1TV-ben adott interjúban azt kifogásolta, hogy Eduard Hellvig egy korábbi blogbejegyzése szerint azt írta: Romániának nemzetbiztonsági kérdésekben a Washington-London-Bukarest tengely helyett a Washington-Berlin-Bukarest tengelyt kell követnie. Traian Băsescu ezzel szemben úgy véli, az ország titkosszolgálatainak élén „atlantista” vezetőknek kellene állniuk.

Aláírták ma a Nyárádtő és Marosugra közötti autópálya szakasz megépítéséről szóló szerződést a Strabag – Straco cégek képviselői. A 252 millió lejes szerződés megkötését az Autópálya Társaság jelentette be. A 10 kilométeres szakasz része az Aranyosgyéres- Marosugra-Marosvásárhely közötti 52 kilométeres pályának. A hatóságok szerint a projekt finanszírózását 85 százalékban a Kohéziós Alapokból, 15 százalékban pedig az állami költségvetésből állják. A szerződés időtartama 60 hónap, ebből 12 hónap az az idő, amely alatt a Nyárádtő és Marosugra közötti pályaszakasznak el kell készülnie, a további 48 hónap pedig a jótállási idő.

Az Európai Bizottság elfogadta a 2014-2020 közötti időszak új humánerőforrás-fejlesztési, illetve közigazgatás-fejlesztési operatív programját. A Hotnews hírportál szerint Romániának 5 milliárd euró áll a rendelkezésére ebben az időszakban. Az összeget a román állampolgárok – különösen a fiatalok, a roma közösségek tagjai és a falun élők - támogatására, így többek között az ifjúság foglalkoztatására, illetve nevelésére vonatkozó kezdeményezésekre, a szegénység, a társadalmi kirekesztettség enyhítésére, valamint egyes szociális szolgáltatások támogatására kell fordítani – idézi a Hotnews az Európai Bizottság közleményét.

Any

anyelv és irodalomból vizsgáztak ma a nyolcadikosok. A próbavizsga hétfőn kezdődött román nyelv és irodalommal, tegnap pedig matematikából kérték számon őket. A kisérettségi eredményeket március 6-án függesztik ki, és a felmérésen szerzett jegyek nem kerülnek be a naplókba. Március 2-a és 6-a között majd zajlik a 12-ik osztályosok próbaérettségije, ezen a tizenegyedikesek is részt vesznek.

Március 9-e után kizárólag a szülők kérése alapján járhatnak a diákok vallásórára. A nyilatkozatokat március 6-ig kell benyújtani az iskolák titkárságán. Az alkotmánybíróság döntése alapján született törvénymódosítással az egyházak nem értenek egyet, a tanintézetek pedig kivitelezhetetlennek tartják a jogszabály gyakorlatba ültetését tanév közben. A határozat idén január 23-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Jingle:

Jóval kevesebbszer sértették meg a tűzszünetet a kelet-ukrajnai Donyeck-megyében - mondta ma Anatolij Sztelmah, az ukrán "terrorellenes hadművelet" szóvivője. Az oroszbarát erők tegnap azt állították, hogy a Minszkben megkötött újabb tűzszüneti megállapodásnak megfelelően megkezdték a nehézfegyverek visszavonását. Közben katonai és technikai együttműködésről szóló szerződést írt alá Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek. Ezt Petro Porosenko ukrán elnök jelentette be az Abu-Dzabiban zajló fegyverkiállításon. Porosenko nem árult el részleteket a megállapodásról, viszont elmondta, hogy fegyverek vásárlásáról is megegyeztek. David Cameron brit miniszterelnök pedig bejelentette, hogy Nagy-Britannia kisebb létszámú kiképzőegységet küld Ukrajnába az ukrán hadsereg felkészültségének erősítésére, fegyverszállításokat azonban továbbra sem tervez.

Zöld utat adtak az eurózóna pénzügyminiszterei annak a görög kormány által összeállított reformcsomagnak, amely feltétele volt a Görögországnak nyújtott pénzügyi mentőcsomag négy hónapos meghosszabbításához. A 22 oldalas dokumentumban a tervezett intézkedések között különösen nagy hangsúlyt kap az adópolitikák reformja, a közteherviselés, az adóbegyűjtés hatékonyságának javítása, valamint a korrupció elleni küzdelem. A terv emellett minden kiadási tétel felülvizsgálatát ígéri költségmegtakarítási intézkedések azonosítása miatt.

Lezuhant két katonai felderítő repülőgép tegnap este Törökország középső részén, négy pilótájuk szörnyethalt - közölte a hadsereg. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a két gép katasztrófáját. A helyi lakosok arról számoltak be, hogy robbanást halottak és tűzvillanást láttak a levegőben. A helyi média szerint a két felderítő gép közel repült egymáshoz, és nem kizárt, hogy egy helikopterrel ütköztek. Más hírek szerint egymással ütköztek össze.

Kettős pokolgépes merényletet követtek el tegnap Bagdadban, a támadásban legalább huszonöt ember meghalt, ötvenen megsebesültek. A robbanószerkezeteket egy tűzoltóállomás és egy focipálya közelében hozták működésbe. A halottak között diákok is vannak – számolt be az iraki rendőrség.

Két és félmillió példányban, címlapján Újraindul felirattal jelent meg ma a Charlie Hebdo. A francia szatirikus hetilapban interjú olvasható Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszterrel, írások jelentek meg a koppenhágai merényletekről, a prostituáltak kerítésével megvádolt Dominique Strauss-Kahnról, a közelmúltban történt elzászi zsidó sírgyalázásról, valamint az influenzajárványról. Az új lapszámban két új karikaturista is bemutatkozik. Mint ismert, a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége ellen január 7-én iszlamista terroristák 12 áldozattal járó merényletet hajtottak végre.

A brit lordok háza is jóváhagyta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a háromszülős embrió létrehozását lombikbébiprogramokban. A törvény elfogadásával Nagy-Britannia lett a világ első országa, amely engedélyezi embrió DNS-ének megváltoztatását az anyába való beültetés előtt. A brit parlament alsóháza már február elején rábólintott a törvényre, amely lehetővé teszi, hogy elkerüljék bizonyos súlyos örökletes betegségek átadását a születendő gyermeknek.

Új népesedési csúcsra számítanak Kínában a szakemberek a családtervezési politika lazítása miatt. Az éves népszaporulat már az idén meghaladhatja a 18 milliót. Sajtóértesülések szerint a várható további kedvezmények miatt e szám a következő 5-8 évben csak növekedni fog. Több mint 6 és fél millió olyan párról tudnak, amelynél az egyik szülő egyke, és a családtervezési szabályok 2013-as enyhítése után második gyermeket vállalnának.

Időjárás:

Estig országszerte többnyire borús, csapadékos marad az idő, a legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek 5 és 15 fok között alakulnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése értelmében ma este 8 órától holnap délig országszerte kiadós esőzésekre, a hegyekben havazásra, havas esőre, a Bánsági-hegyvidéken és a Déli-Kárpátokban pedig erős széllökésekre kell számítani. Holnap a nappali hőmérséklet csúcsértékei 5 és 16 fok között lesznek. Bukarestben most borús az idő és 8 fok van.
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, február 25.