Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Híröesszefoglaló, március 3.

E-mail Nyomtatás PDF

Megszavazta tegnap a parlament Eduard Hellvig európai parlamenti képviselő kinevezését a Román Hírszerző Szolgálat igazgatói tisztségébe. Hellvig kinevezését a parlament együttes ülése 498 szavazattal fogadta el 15 ellenében. Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök előzőleg jelezte, nem ellenzik Hellvig kinevezését, de a PSD elvárja, hogy az államfő ne saját volt pártjából jelöljön vezetőt minden intézmény élére. A kormányfő arra utalt, hogy a Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatói posztja, valamint a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség főügyészi tisztsége is betöltésre vár, és várhatóan a PSD körüli parlamenti többség ahhoz már nem járulna hozzá, hogy ezek élére is PNL-politikus kerüljön.Hellvig kinevezését a parlamenti pártok közül egyedül a volt államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Pártja ellenezte.

Székfoglaló beszédében Hellvig, aki időközben lemondott PNL tagságáról azt állította: a SRI a nemzetbiztonság egyik pillére, amelynek nemzetközi elismerését jól példázza, hogy Románia vezető szerepet tölthet be az Ukrajna kibervédelmét szolgáló NATO-programban. Az új igazgató a korrupció megfékezését és az ország védelmi képességének javítását nevezte a SRI legfőbb célkitűzésének.

Mától lép hatályba a fogyasztóvédelmi hatóság rendelete, amely előírja a bankoknak, hogy a bankautomaták képernyőin feltüntessék a kért tranzakció költségeit.A rendelet értelmében az ügyfélnek még a művelet elvégzése előtt egyértelmű tájékoztatást kell kapnia az ATM képernyőjén arról, hogy az általa igényelt készpénzfelvételért, átutalásért, számlafizetésért, vagy bármilyen más banki szolgáltatásért mekkora díjat számol fel a bank, hogy az információ ismeretében lehetősége legyen visszakozni. A fogyasztóvédelmi hatóság tavaly ősszel elfogadott rendelete az eredetileg közvitára bocsátott változatnál lényegesen kevesebb terhet ró a pénzintézetekre. A bankszövetség elérte, hogy a kezelési költséget a bankok százalékban adhassák meg, ne kelljen kiírniuk a pontos pénzösszeget, csak annak minimális szintjét. A fogyasztóvédelmi hatóság eredetileg arra kötelezte volna a bankokat, hogy a konkurens pénzintézetek által kibocsátott kártyák esetében is feltüntessék a kártyahasználat költségeit, de a rendelet végleges szövege ezt már nem írja elő.Romániában 46 millió bankkártyát bocsátottak ki a pénzintézetek, ezek közül 11 milliót használnak az ügyfelek.

De minimis támogatást kapnak azok a gazdák, akiket kár ért a kedvezőtlen időjárás miatt tavaly január és augusztus között.Hektáronként akár az 1200 lejt is elérheti a Mezőgazdasági Minisztérium által adott segély. A tárca összesen 28 millió lejt különített el erre a célra.

A 11. és 12.-es diákok ma anyanyelvből vizsgáznak. A próbaérettségi tehát ma a magyar diákok számára nyelvtan és irodalom próbával folytatódott. Holnap a szaknak megfelelő kötelező, pénteken pedig a szaknak megfelelő választható tantárgyból mérik fel tudásukat a tizenkettedikesek.A tanügyminisztérium tavaly vezette be, hogy a tizenegyedikes diákok is részt vegyenek a próbavizsgákon. A tesztek eredményeit március 12-én, jövő héten csütörtökön teszik közzé. Országszinten mintegy 360 ezer diák iratkozott fel a tegnap kezdődött próbaérettségire.

Közös akkreditációt kért a magyar és a román gyógyszerészképzésnek a a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szenátusa. Szilágyi Tibor, az egyetem lemondott rektorhelyettese elmondta, a román szenátusi tagok által megszavazott egységes oktatási program voltaképpen a gyógyszerészképzés jelenlegi helyzetének meghosszabbítására tesz kísérletet. Hozzátette, a szenátusi tagsággal rendelkező magyar oktatók nem vettek részt a szavazáson. A magyar oktatók korábban levélben kérték az egyetem vezetőit, hogy vonják vissza a szavazásra bocsátott javaslatot, és keressenek olyan megoldást, mely összhangban van az oktatási törvénnyel. A levélben idézték a törvény vonatkozó cikkelyét, amely szerint valamennyi oktatási nyelvre, oktatási formára és oktatási helyszínre külön akkreditációt kell kérni. Király András, az oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára a Krónikának úgy vélekedett, hogy a konfliktus kimozdult a holtpontból, és a Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Hatóságnak kell kinyilvánítania a véleményét a MOGYE szenátusa által javasolt megoldásról. Az államtitkár hozzátette, az egyetemen kell megoldani a gyógyszerészoktatással kapcsolatban kialakult román-magyar vitát, ez nem a politikusok, és nem is a minisztérium feladata.

Tegnap ünnepelte 57-ik születésnapját a Marosvásárhelyi Rádió. Az immár egész napos magyar nyelvű műsort sugárzó rádió tegnapi adásában kezdetekről, a szakmáról, az elmúlt évtizedekről beszélgettek a szerkesztők, meghívottak. Szász Attila főszerkesztő, a magyar szerkesztőség vezetője elmondta, a kezdeti koncepció ugyanaz volt, mint ma: anyanyelven tájékoztatni a székelyföldi hallgatókat, eleget tenni a közszolgálatiság kritériumainak, ami a mai rádiózás számára is kihívás, hiszen a falun és városon élőket egyaránt meg kell szólítani, ahogy a nótakedvelőket és a komolyzene szerelmeseit is, vagy a fiatalokat és időseket.

Digitalizálják a marosvásárhelyi Teleki Téka könyvállományának egy részét. A digitalizálás egy szelete a modern média, az új hordozók behatolásának a könyvtárba, illetve a könyvtárhasználók életébe. A Teleki Tékában néhány éve egyre inkább próbálkoznak ezeknek az új hordózóknak a mindennapossá tételével - mondta Lázok Klára, a Téka vezető könyvtárosa.

A második, módosított határidőre sem nyújtotta be a Kolozs megyei önkormányzat a kolozsvári nemzetközi repülőtér fejlesztésére vonatkozó projekt finanszírozási kérését. Vákár István, a megyei közgyűlés ügyvivő elnöke hétfőn délután a Krónikának megerősítette, hogy az önkormányzat elhalasztotta a repülőteret a vasúthálózattal összekötő uniós finanszírozású projektjét. Az önkormányzat és a légikikötő közös közleménye szerint objektív okokból lehetetlen a mai határidőre benyújtaniuk a finanszírozási kérést, ugyanis ehhez nem sikerült megszerezni valamennyi érintett partner beleegyezését. Hangsúlyozzák: mindkét intézmény továbbra is elkötelezett a projekt mellett, és pályázni is fog uniós támogatásra a következő pályázati kiírás alkalmával. Úgy vélik, ez lehetővé teszi majd, hogy több részletben hajtsák végre a tervezett fejlesztéseket.

Huszonöt év után megszűnik a Nagy-Románia című hetilap, az azonos nevű párt kiadványa.A számára szomorú hírt a főszerkesztő, a Nagy-Románia Párt elnöke jelentette be hétfő este az Antena1 televízióban. Corneliu Vadim Tudor anyagi okokkal magyarázta a lap megszűnését. A Nagy-Románia című hetilap a 1990-ben jelent meg a hazai sajtópiacon, és hatalmas olvasottsága volt. Voltaképpen az újság sikerén felbuzdulva alapította meg Corneliu Vadim Tudor az azonos nevű pártot.

Idén is két romániai, Ioan Niculae és Ion Țiriac fért fel a Forbes által készített, a világ milliárdosait rangsoroló listára. Niculae 1,2 milliárd dolláros vagyonával ebben az évben is megtartotta a lista leggazdagabb romániai milliárdosa címet, őt a becslések szerint 1 milliárd dolláros vagyonnal követi Ion Țiriac, aki a Capital 300 lista szerint novemberben még a leggazdagabb romániainak számított.A listát a Forbes a valuták és az értékpapírok árfolyamának változása után aktualizálta, február 13-as referenciadátumon.

Külföld

 Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezető meggyilkolása a politikai klíma romlásának jele Oroszországban, ahol a polgári jogokat és sajtószabadságot az elmúlt években visszaszorították - jelentette ki tegnap a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva Barack Obama amerikai elnök. Obama teljes körű nyomozást sürgetett a Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálójává vált volt orosz miniszterelnök-helyettes elleni merénylet ügyében. Jelenleg fogalmam sincs arról, hogy mi történt. Amiről szélesebb értelemben tudomásom van, az az, hogy Oroszországban a sajtószabadság, a gyülekezési szabadság, az információ szabadsága, az alapvető polgári és szabadságjogok rosszabb állapotban vannak, mint négy, öt vagy tíz évvel ezelőtt - hangoztatta az amerikai elnök, aki a 2009-es moszkvai látogatása során más ellenzékiek mellett Borisz Nyemcovval is találkozott.Obama szerint a gyilkosság olyasminek a része, ami lehetővé tette, hogy Oroszország agressziót kövessen el Ukrajna ellen. 

Borisz Nyemcovot ma délután helyezik örök nyugalomra a moszkvai Trojekurovói temetőben, a jeles moszkvai személyiségek sírkertjében. A temetésre külföldi vendégeket is várnak. Az orosz hatóságok ugyanakkor több politikustól megtagadták a beutazást, köztük Bogdan Borusewicztól, a lengyel szenátus elnökétől, aki küldöttség élén vett volna részt a temetésen. A lengyel külügyminisztérium szerint ez orosz válaszlépés arra, hogy az ukrán válság miatt hozott európai uniós szankciók keretében beutazási tilalmat róttak ki többek között Valentyina Matvijenkóra, az orosz parlament felsőházának elnökére.A Nyemcov emlékére rendezett vasárnapi gyászmeneten több tízezren vonultak fel Moszkvában.

Két lefejezett túszt ábrázoló, az Iszlám Állam közel-keleti dzsihadista csoport propagandáját idéző videofelvételt tett közzé tegnap az interneten a nigériai Boko Haram szélsőséges szervezet - jelentette az iszlamista radikálisok internetes tevékenységét figyelő SITE nevű honlap. A Boko Haram a múlt hónapban internetes üzenetekben közölte, fontolóra vette, hogy hűséget fogadjon az Iszlám Államnak.A saría radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta a 175 milliós afrikai országban.

Meteo 

Estig országszerte változékony, viszonylag meleg idő várható, helyenként eshet az eső, és erősebb szélfúvás is előfordulhat. A hőmérséklet csúcsértékei napközben 5 és 17 fok között alakulnak. Éjszaka a leghidegebb Erdélyben lesz, itt a hőmérő higanyszála - 8 fok alá süllyedhet, egyébként -5 és + 3 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk. Holnap a mainál derűsebb idő várható, felszakadozik a felhőzet, eső csak elszórtan lehetséges. A nappali csúcshőmérséklet 6 és 13 fok között lesz. Adásunk idején Bukarestben változékony az égbolt és 12 fokot mérnek.
Műsor | Hírek | Közélet | Híröesszefoglaló, március 3.