Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, március 13.

E-mail Nyomtatás PDF

Bogdan Aurescu külügyminiszter felhívta telefonon Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert, hogy személyesen is szót emeljen amiatt a március 10-i budapesti tüntetés miatt, amelyen György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke Romániát az Európai Unió Iszlám Államának nevezte. A bukaresti kommüniké szerint Aurescu a beszélgetés során magyar kollégájának kifejtette: Románia számára elfogadhatatlan egy ilyen minősítés, és összeegyeztethetetlen azzal az európai szellemiséggel, amelynek jellemeznie kéne a román-magyar jószomszédi kapcsolatokat és stratégiai partnerséget. Bogdan Aurescu kifejezte reményét, hogy Magyarország nemzeti ünnepének március 15-i megünneplése vagy az 1990-es marosvásárhelyi események 25. évfordulója nem szolgáltat alkalmat arra, hogy a magyar tisztségviselők a két ország közti alapszerződést, illetve a román alkotmányt sértő kijelentéseket tegyenek. A román diplomácia vezetője ismét szorgalmazta, hogy mielőbb véglegesítsék és írják alá a magyar-román kisebbségi vegyesbizottság által előkészített megállapodást, amelyről már 2011 júniusában megkezdődtek a tárgyalások.

Dan Şova szociáldemokrata szenátor, volt szállításügyi miniszter előzetes letartóztatásának jóváhagyását kérte ma a korrupcióellenes ügyészség. A volt fejlesztési programokkal foglalkozó megbízott minisztert három rendbéli hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják. A vádhatóság szerint a Şova és társai ügyvédi iroda olyan szerződéseket kötött 2007-ben a rovinari-i és a turceni-i hőerőmű képviseletében, amelyek 71 millió lejes kárt okoztak az állami tulajdonban lévő energetikai létesítményeknek. Az ügyvédi irodának mégis 3 millió 400 ezer lejnyi honoráriumot és sikerdíjat fizettek ki. Az ügyben már korábban elindult a vizsgálat Dan Şova ellen. Az ügyészek azzal indokolják a letartóztatását, hogy szerintük a politikus hamis dokumentumokkal próbálta kivédeni az ellene szóló vádakat. Mi több, a DNA szerint a szenátor utasítására beosztottjai megsemmisítették az ügyvédi iroda számítógépeinek merevlemezeit, hogy eltüntessék az iroda és a két hőerőmű közötti levelezést.

Őrizetbe vette tegnap este a korrupcióellenes ügyészség Marian Vangheliét. Bukarest ötödik kerületének szociáldemokrata polgármesterét hivatali visszaéléssel gyanúsítják. A kényszerítőintézkedés előtt az ügyészek házkutatást tartottak a politikus lakásán, ahol dokumentumokat és értékes órákat foglaltak le. Ezt követően a polgármesteri irodájában is házkutatást tartottak. Előzetes letartóztatásáról ma dönt a bíróság.

Vitát szült a Borbély László mentelmi jogának elutasításáról szóló parlamenti szavazás. Tiberiu Niţu főügyész felhívja a figyelmet, az utóbbi hetekben két bűnvádi kivizsgálást akadályozott meg a parlament, ezért sürgeti a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló, illetve a miniszteri felelősségről szóló törvény módosítását. Az üggyel kapcsolatban rosszallását fejezte ki az Amerikai Egyesült Államok is, amely szerint a demokrácia egyik alapelve az, hogy minden ember egyenlő a törvény előtt.

A román állampolgárok csaknem kétharmada - 63 százaléka - bízik a korrupcióellenes ügyészségben – derül ki az IRES közvélemény-kutató intézet jelentéséből. E szerint a lakosság több mint fele - 57 százaléka - érdeklődéssel követi a politikusok letartóztatásáról és elítéléséről szóló híreket a médiában. A egkérdezettek 49 százaléka véli úgy, hogy Románia jó irányban halad, míg 40 százalék állítja ennek ellenkezőjét. A válaszadók 77 százaléka helyesli, hogy az utóbbi hónapokban számos, korrupcióval vádolt politikust ítélt el a bíróság, illetve helyezett letartóztatásba, 93 százalékuk pedig úgy látja: a román társadalomban a korrupció általánosan elterjedt jelenség.

Idén 80-90 kilométerrel bővül a romániai autópálya-hálózat, amely jelenleg 700 kilométernyi sztrádát foglal magába – jelentette ki Narcis Neaga. Az Országos Autópálya- és Országútvállalat vezérigazgatója szerint a Nagylak–Arad sztrádaszakasz, illetve a Temesvár–Lugos második szakasza is elkészül idén, bár a szerződés csak 2016-ban jár le. Ugyanígy még idén elkészül 17 kilométer a Lugos–Déva közötti rész második szakaszából – mondta a CNADNR vezetője.

Jobbak az idei próbaérettségi eredményei. A március 2-a és 6-a között lezajlott megmérettetésen a tizenegy és a tizenkettedik osztályosok vettek részt. Az oktatásügyi minisztérium tájékoztatása szerint idén a tizenkettedikesek 61,36 százaléka ment át, tavaly ez a szám 52,80 százalék volt. A próbaérettségi eredményeit csak akkor írják be a naplóba, ha a diák ezt kéri.

Aradon tegnap este jelentették be ünnepélyes keretek között, hogy a város megpályázza a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa címet. A színházban tartott rendezvényen bemutatták mindazt a kulturális-szellemi örökséget, amire a Maros-parti város pályázatát alapozza. 2021-ben egy román és egy görög várost illet majd meg az Európa Kulturális Fővárosa cím, és ennek elnyeréséért mindkét országban versenyt szerveznek a települések között. Romániában eddig nyolc város jelezte pályázási szándékát erre a címre, így Arad mellett  Bukarest, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Brassó, Temesvár, Iaşi és Craiova. A tegnap esti aradi rendezvényről Pataky Lehel Zsolt számol be.

Háromszáz kérvényt iktattak tegnap a kolozsvári városházán a város többnyelvű helységnévtábláiért. A román, magyar és német nyelvű helységnévtáblák kihelyezését sürgető kérvényeket a Musai-Muszáj civil kezdeményező csoport gyűjtötte össze. A polgármesteri hivatalnak harminc napon belül kell válaszolnia a kérvényekre. Ha ezt nem teszi meg, vagy elutasító választ ad, akkor a kérvényezők társulnak ahhoz a perhez, amelyet a Minority Rights egyesület készül elindítani a helységnévtáblák ügyében.

Egy milliárd eurót utaltak ki Romániának a Duna-delta infrastruktúrájának fejlesztésére, a biodiverzitása megőrzésére és a turizmus fejlesztésére az Európai Unió 2014–2020-as büdzséjéből – jelentette be Victor Ponta kormányfő a turisztikai vásár tegnapi megnyitóján. A miniszterelnök megjegyezte: a Duna-delta nem csupán Románia, hanem az egész világ egyik legnagyobb kincse.

Hétvégén ismét megrendezik az Az a szép… székely gasztro-kulturális eseményt a bukaresti Balassi Intézetben. A székely termékek kedvelőit szombaton és vasárnap 11 és 18 óra között várják a rendezvényre, amelyen több mint 30 székely kistermelő vesz részt. A szervezők ez alkalommal is helyben készült ínycsiklandozó gulyással és más ételekkel várják a vásárlókat. A gyerekek mindkét nap fél 12-től tavaszi képeslapokat készíthetnek kézműves meghívottak segítségével. 13 órától pedig a Bordó Sárkány együttes koncertjére hívják az érdeklődőket. Repertoárjukban Európa dalai és táncai mellett, a középkori magyar énekek egyedi stílusjegyei is megtalálhatóak – áll a bukaresti Balassi Intézet közleményében.

Az ukrajnai konfliktus ügyében megnyilvánuló európai egységet nem szabad megtörni, még ha időről időre nyilvánosságot kapnak egyes uniós-tagállamok "önző érdekei" is - jelentette ki lengyelországi látogatásán Klaus Iohannis államfő a legnagyobb példányszámú lengyel napilapnak adott interjúban. Iohannis kérdésre válaszolva elmondta, Románia "nagy figyelemmel kísérte" Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatását és az azt követő reagálásokat. "Észleltük az eltérő véleményeket. Románia azonban szükségesnek tartja, hogy egy hangon beszéljünk, és szolidárisan cselekedjünk" - tette hozzá. Iohannis úgy látja, hogy az Oroszország elleni szankciók teljesítik funkciójukat.

A magyar kormány szóvivője hamisnak és teljesen félrevezetőnek nevezte a Financial Times című brit üzleti lap tegnapi értesülését, miszerint az Európai Unió leállította a paksi erőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. Kovács Zoltán, a magyar kormány szóvivője ma azt mondta: Budapest várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve. Mint ismert, Magyarország és Oroszország tavaly kötött megállapodást arról, hogy Pakson két, egyenként 1200 megawattots nukleáris blokkot épít az orosz Roszatom.

Független, nemzetközi vizsgálatot követel Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolása körülményeinek feltárására elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament. A dokumentum Nyemcov megölését a "közelmúltbeli oroszországi történelem legjelentősebb politikai gyilkosságának" nevezi, és arra az álláspontra helyezkedik, hogy a Kreml propagandája elnyomással, gyűlöletbeszéddel és félelemmel átitatott országgá alakítja Oroszországot. Moszkva szerint politikailag és jogilag elfogadhatatlan az Európai Parlament állásfoglalása. Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke szerint a dokumentum nem a bűnténnyel foglalkozik, hanem az EP Oroszországgal szembeni, "gyűlölettel áthatott" viszonyát tükrözi.

Tüzérségi hadgyakorlatot kezdett Oroszország a Grúziától elszakadt Dél-Oszétiában és Abháziában, továbbá Örményországban és a Krímben - közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Az orosz védelmi minisztérium a múlt héten közölte, hogy légvédelmi gyakorlatok kezdődtek Oroszország kaukázusi katonai körzeteiben. A közleményben arról is szó volt, hogy a szárazföldi manőverekbe az örményországi, abháziai, dél-oszétiai és krími orosz katonai támaszpontok is bekapcsolódnak.

Hét rakétával hajtott végre kísérletet Észak-Korea ma éjjel. A gyakorlatot az ország vezetője, Kim Dzsong Un személyesen felügyelte - jelentette a dél-koreai hírügynökség a szöuli védelmi minisztériumra hivatkozva. A közlés szerint föld-levegő rakétákról van szó, amelyek az ország keleti partjainál csapódtak a tengerbe. Dél-Koreában jelenleg zajlik az éves amerikai-dél-koreai hadgyakorlat, amelyet Észak-Korea ellene irányuló háborús készülődésnek tekint. Szöul és Washington állítása szerint a nyolchetes gyakorlat kizárólag védelmi célokat szolgál.

Időjárás:

Estig az ország nyugati, délnyugati és keleti részén borús, máshol változékony marad az idő. Csapadék bárhol előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek 5 és 14 fok között alakulnak. Holnap a maihoz hasonló idő várható, többfele esőre kell számítani. A nappali hőmérséklet csúcsértékei 8 és 14 fok között lesznek. Bukarestben most változékony az égbolt és 13 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 10:51:07' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 10:51:07' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 10:51:07' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 10:51:07' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 10:51:07' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 10:51:07' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, március 13.