Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, március 17.

E-mail Nyomtatás PDF
Lemondott Horia Georgescu az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség vezetője, miután tegnap a restitúciós bizottsági tagsága idejéből származó korrupció alapos gyanújával vették őrizetbe a Korrupcióellenes Ügyészségen. Ugyanebben az ügyben hivatali visszaélés miatt indítottak bűnügyi kivizsgálást Theodor Catalin Nicolescu liberális képviselő ellen is. A Legfelsőbb Törvényszék ma dönt Horia Georgescu 30 napos előzetes letartóztatásba helyezéséről. A bíráknak dönteniük kell ma Radu Mazare konstancai polgármester sorsáról is, akit tegnap vettek őrizetbe csúszópénz elfogadásának alapos gyanújával. 

Románia támogatja Ukrajna szuverenitását és területi egységét – jelentette ki Klaus Iohannis, aki Kijevbe utazott hivatalos látogatásra. Hozzátette: Romnáia aktív szerepet kíván játszani egy politikai megoldás felkutatásában az Ukrajna keleti részén kialakult helyzetre.

Több mint ötmilliárd lejt költöttek el tavaly külföldi turisták Romániában – derült ki az Országos Statisztikai Hivatal adataiból. A vendégéjszakák számára majdnem kétmillió volt az elmúlt évben. A külföldiek legfőképpen üzleti ügyben érkeztek Romániába. A turisták a repülőgépet használták leginkább szállítási eszközként – derül ki a statisztikai adatokból.

Mától meghatározatlan időre leálltak a Regiotrans magán vasúti társaság járatai. A cég közleménye szerint tevékenységüket a vasúti hatóság függesztette fel, miután 29 motorvonatuknál balesetveszélyes meghibásodást észlelt. A járatok újraindításához a társaságnak ismét kérnie kell a közlekedésbiztonsági igazolványt. A cég összesen száz, főként helyi érdekeltségű járatot működtet Románia 15 megyéjében, köztük Székelyföldön is.

Eredménytelenül zárult ma délelőtt Csíkszentsimonban a Heineken Románia menedzsere és a polgármester tárgyalása a holland multinacionális cég és az Igazi Csíki Sör helyi gyártója közötti konfliktusról – közli a maszol.ro. A település elöljárója, Fábián László azt a több tucat Hargita megyei önkormányzati vezetőt és más fontos tisztségviselőt képviselte a találkozón, akik nemrégiben petícióban szólították fel a Heinekent, hogy hagyjon fel a Csíki Sör Manufaktúra elleni perekkel. A hollandok menedzsere arról próbálta meggyőzni vendéglátóit, hogy a Heinekennek nem állt szándékában megsérteni a székelyföldiek érzelmeit.

Két jelölt a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöki tisztségére. A szervezet hétvégi Küldöttgyűlésén új elnököt választ. A MIÉRT Küldöttgyűlés szervező bizottsága megállapította, hogy mind Jakab Adorján, mind Antal Lóránt jelentkezése tartalmazza a szükséges dokumentumokat, így hivatalosan is elnök-jelöltnek tekinthetőek – olvasható a MIÉRT szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

A Grigore Antipa természettudományi múzeum a leglátogatottabb ilyen létesítmény Bukarestben a kulturális fogyasztást vizsgáló felmérés szerint. A következő helyeken a Román Parasztmúzeum és Románia Történelmi Múzeuma áll. A Művelődési Minisztériumban ismertetett felmérés szerint az otthoni kulturális fogyasztásként a megkérdezettek 90 százaléka a televíziózást nevezte meg, 50 százaléka a könyveket. A kedvenc cikkek között szerepel továbbá a zene és a folyóiratok.

----

A bukaresti Petőfi Sándor Művelődési Központban ma este nyolctól felcsíki táncokat tanítanak a Bukaresti Magyar Diákszövetség szervezésében. Jövő kedden 10 órától megalakulásának 12. évfordulóját ünnepli az Idősek Klubja ugyancsak a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

A bukaresti Balassi Intézet holnap este hét órától 25 évvel a Fekete Március után címmel szervez beszélgetést a fiatal történészgeneráció, illetve dokumentumfilmesek részvételével. Az eseményt megnyitja Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, meghívottak: Novák Csaba Zoltán, történész, a Román Akadémia marosvásárhelyi Gheorghe Sincai kutatóintézetének tudományos munkatársa, Cristian Vasile, történész, a Románia Akadémia Nicolae Iorga Történelmi Intézetének tudományos kutatója, Gulyás Gyula Magyar Örökségdíjjal és Magyarország Érdemes Művésze díjjal kitüntetett filmrendező, valamint Cornel Mihalache újságíró, a Román Televízió munkatársa UNITER díjas rendező.
Pénteken este 7 órától a bukaresti Balassi Intézet szervezésében nyílik kiállítás a bukaresti Zorzini Galériában, a Sfintii Apostoli u. 44 sz. 3. emeletén Betuker István fiatal kolozsvári festőművész alkotásaiból.

----

Tu-22M3-as típusú hadászati nehézbombázókat vezényelnek a Krímbe az orosz hadsereg egységeinek váratlan ellenőrzése során - közölte az orosz védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó illetékese. Az orosz északi flottát, illetve a nyugati katonai körzet és a légideszant egyes alakulatait érintő váratlan "hadrafoghatósági" ellenőrzés keretében Iszkander-típusú rakétarendszereket helyeznek át a Lengyelország és a Balti-tengeri NATO-tagállamok közé ékelődött orosz Kalinyingrádi területre. A tárca sajtószolgálata közölte, hogy a legmagasabb készültségi fokozatot rendelték el kedden az orosz fegyveres erők újabb alakulatainál: a balti-tengeri orosz flotta és a déli katonai körzet egységeinél, valamint a légideszantnál. Az egységek a törzskari hadászati gyakorlat keretében szárazföldi és tengeri gyakorlóterepre vonulnak.

A NATO a Fekete-tengeren tart hadgyakorlatot. Az akcióban hat román hadihajó is részt vesz az amerikai, kanadai, olasz, török fregattok mellett. Tegnap a szárazföldön is beindult a közös román-amerikai hadgyakorlatozás, amely Aranyosgyéresen, a Kolozs megyei 71-es légi támaszponton zajlik március 26-ig.

Előre hozott parlamenti választásokat rendeznek ma Izraelben. A közvélemény-kutatók lehetségesnek tartanak egy baloldali fordulatot, a Cionista Tábor nevű balközép választási szövetség győzelmét a jobbközép, Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette Likud párt fölött. Mintegy 5,8 millióan jogosultak rá, hogy szavazzanak a reggel héttől este tízig nyitva tartó több mint 10 300 szavazóhelyiségben. Az előző, 2013-as választásokon a választópolgárok közel 68 százaléka adta le szavazatát valamelyik induló pártra.

Februárban éves szinten 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az Európai Unióban a januári 0,5 százalékos csökkenés után - közölte az EU statisztikai hivatala. A harmonizált fogyasztói árindex változásáról szóló közlemény szerint februárban húsz EU-s tagállamban volt negatív az infláció. A fogyasztói árak Görögországban estek a legjobban, 1,9 százalékkal, Bulgáriában 1,7 százalékos, Litvániában 1,5 százalékos árcsökkenést mértek a múlt hónapban éves összevetésben. A mutató Svédországban nőtt a legjobban, éves szinten 0,7 százalékkal.

Egynapos sztrájkot tartanak holnap a Lufthansa német légitársaság pilótái, mert újfent sikertelenül zárultak a munkaadóval folytatott tárgyalások a korai nyugdíjazásról - közölte a pilóták érdekképviselete. A munkabeszüntetés a rövid és közepes távolságú légi járatokra vonatkozik. A Lufthansa diszkont légitársaságai, a Germanwings és az Eurowings pilótái nem csatlakoznak a munkabeszüntetéshez. A Lufthansa pilótái 55 éves kortól mehetnek nyugdíjba, az átlagos nyugdíjba vonulási kor pedig 58 év, ami a szakmában alacsonynak számít. A munkaadó az ösztönzőrendszer átalakításával azt kívánja elérni, hogy a pilóták 60 éves kor felett menjenek nyugdíjba. A szakszervezet ezt ellenzi.

Gáztámadást hajtottak végre az ország északnyugati részén a szíriai kormányerők, amelyben hat ember vesztette életét - adta hírül az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja. A londoni székhelyű szervezet szerint, orvosok olyan videókat tettek fel az internetre, amelyeken kisgyerekek láthatók fulladásos tünetekkel. A damaszkuszi kormány előzőleg tagadta azokat a vádakat, hogy vegyi fegyvert vetett volna be, s egy katonai forrás azt mondta, nincs információja az állítólagos támadásról az Idlíb tartománybeli Szármin falu ellen.

A sólyom népe címmel új stúdióalbumot, immár 32. lemezét készítette el az Edda Művek, amely április 11-én a Papp László Budapest Sportarénában nagyszabású koncerttel ünnepli 40. születésnapját. "Elsősorban szórakoztatni akarunk, boldogságot vinni a koncertekbe, mosolyt az arcokra." - mondta Pataky Attila, a csapat frontembere a budapesti sajtótájékoztatón. Gömöry Zsolt billentyűs és Alapi István gitáros, a két zeneszerző, egyben a lemez zenei rendezői arról beszéltek, hogy a friss anyag karcosabb lett, nyersebb, mint az előző lemezek, zeneileg próbáltak tudatosan visszamenni az Edda korai vonalához.

Estig országszerte az évszakhoz képest meleg marad az idő, csapadék sehol nem valószínű. A hőmérséklet 5 és 17 fok között lesz. Holnap a mainál jóval hidegebb időre kell számítani. A nyugati megyék kivételével mindenhol eshet az eső. A hőmérséklet hajnalban -4 és +2, holnap napközben a csúcsértékek nulla és 12 fok között lesznek. Bukarestben most süt a nap és 11 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 14:57:21' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 14:57:21' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 14:57:21' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 14:57:21' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 14:57:21' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 14:57:21' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, március 17.