Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, március 18.

E-mail Nyomtatás PDF

Gyanúsítottként hallgatták ki ma délelőtt Traian Băsescut a legfőbb ügyészségen. A volt államfőt a Szociáldemokrata Párt szóvivőjének feljelentése alapján idézték be. Gabriela Firea fenyegetéssel és zsarolással vádolja Traian Băsescut. A volt államfő mintegy 20 percet tartózkodott a legfőbb ügyészség épületében. A feljelentő ügyvédje szerint Băsescu nem nyilatkozott az esetet vizsgáló ügyész előtt: egyelőre tanulmányozni akarja az ügy aktáit. Mint ismert, a volt államfő egy tavalyi televíziós nyilatkozatban azt mondta Fireanak, hogy az jobban tenné, ha polgármester férje ügyeire figyelne, ugyanis Voluntari község polgármesteri hivatalában gyanús dolgok történnek, és az is lehet, hogy egy este már nem találja otthon férjét, Florin Pandelet. Băsescu arra utalt, hogy Gabriela Firea férjét bármikor letartóztathatják.

Horia Georgescu harminc napos előzetes letartóztatását rendelte el ma hajnalban a legfelsőbb bíróság. Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség volt vezetőjét az Ingatlanvagyon Visszaszolgáltatási Ügynökség keretében működő központi kártérítési bizottság volt tagjaként gyanúsítják korrupcióval. Az ANI vezetőjét hétfőn vették őrizetbe, tegnap pedig a fogdából adta be a lemondását.

A szenátus jogi bizottsága ma szavaz a Dan Şova szociáldemokrata szenátor letartóztatására vonatkozó kérésről. A korrupcióellenes ügyészségtől kapott iratcsomók tanulmányozására tegnap a politikust is meghívták, aki alaptalannak minősítette az ellene felhozott vádakat. Az ügyészek hivatali visszaélésben való cinkossággal vádolják Dan Şovát, és ahhoz kérik a parlament jóváhagyását, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék. A plénum várhatóan jövő héten dönt majd arról, hogy a politikust le lehet-e tartóztatni.

Szabadlábon védekezhet Radu Mazăre, Konstanca polgármestere. A legfelsőbb bíróság ugyanis nem hagyta jóvá tegnap este a szociáldemokrata politikus harminc napos előzetes letartóztatását. Radu Mazăret csúszópénz többrendbéli elfogadásával, többrendbéli összeférhetetlenséggel és hivatali visszaéléssel gyanúsítják. A bíróság nem hagyta jóvá a feltételezett tettestársa, Sorin Strutinsky üzletember vizsgálati fogságba helyezését sem. Mazăre tegnap este azt mondta a bíráknak, hogy elfáradt, és jövőre már nem indulna a konstancai helyhatósági választásokon.

Több tucat vámost és határrendészt ítéltek börtönbüntetésre korrupció miatt - közölte ma a Mediafax hírügynökség. A legfelsőbb bíróság ítélete szerint 48 határrendész és vámos öt év letöltendő szabadságvesztést kapott, további 14 pedig két év felfüggesztett börtönbüntetést. Az elítéltek a román-ukrán határon lévő Siret nevű határátkelőnél dolgoztak. 2011-ben buktatták le és abban találták vétkesnek őket, hogy kenőpénzt fogadtak el, illetve cigarettacsempészetben vettek részt.

Újrakezdte működését tegnap az alkotmánymódosítás előkészítésével megbízott parlamenti különbizottság. A testületben az RMDSZ-t Máté András frakcióvezető képviseli, aki nem lát esélyt arra, hogy a jelenlegi erőviszonyok között kialakuljon az alaptörvény módosításához szükséges kétharmados többség. A bizottság korábban kidolgozott alkotmánymódosító tervezete tavaly elbukta a normakontrollt: az alkotmánybíróság a hatályos alaptörvénybe ütközőnek minősítette a tervezet 26 pontját, közöttük azokat a magyarságnak fontos változtatásokat, amelyeket az RMDSZ javasolt. Máté András elmondta: az RMDSZ megpróbálja újrafogalmazni javaslatait a taláros testület kifogásainak figyelembevételével, de az lenne ideális, ha teljesen új alkotmány születne, ami elvileg lehetséges, de az adott helyzetben nem valószínű. Victor Ponta kormányfő tegnap az alkotmánymódosításra vonatkozóan azt nyilatkozta: támogatni fogják az USL minden javaslatát, kivéve azokat, amelyek törlésére az Alkotmánybíróság vagy a Velencei Bizottság javaslatot tett.

Még a héten parlamenti vita alá kerül a helyi választások törvénye és a pártfinanszírozási törvény – jelentette be a kormánykoalíció tegnapi ülése után Victor Ponta. A kormányfő szerint a parlamenti választások törvényét valószínűleg a jövő héten vitatják meg, és március 25-ig a szenátusba kerül az adótörvénykönyv, illetve az adóvégrehajtási törvénykönyv is. A kormányfő ma bejelentette: a kormány holnapi rendkívüli ülésén fogadja el e két törvénykönyvet. Ponta abban reménykedik, hogy az adótörvénykönyvet és adóvégrehajtási törvénykönyvet a felsőházban ortodox húsvét után sikerül elfogadni, és április végéig a képviselőház is nekiláthat a vitájának. A miniszterelnök ismét kilátásba helyezte, hogy kormányzati felelősségvállalással fogadtatja el a tervezetet, ha az ellenzék „formai és nem tartalmi” okokra hivatkozva késlelteti vitáját. Darius Vâlcov pénzügyminiszter az új adótörvénykönyv elfogadásáig marad tisztségben - közölte a Facebook-oldalán Victor Ponta kormányfő, aki egyelőre nem fogadta el a korrupcióval gyanúsított pénzügyminiszter lemondását.

Több civil szervezet is elítéli és közleményben kéri Victor Ciorbea ombudsman közbelépését amiatt, hogy a kormány múlt heti ülésén egyetlen sürgősségi rendeletben 26 korábbit módosított titokban, minden előkészítés, közvita és tájékoztatás nélkül. A megarendelet a péntek esti Hivatalos Közlönyben jelent meg. A 13 tiltakozó civil szervezet szerint egy ilyen jogszabály veszélyes precedens, és követelik Victor Ponta kormányfő lemondását. A miniszterelnök az újságírók kérdésére tegnap kijelentette, hogy nem több rendelet egybecsomagolásáról, hanem több cikkelyről van szó, amelyeket pénzügyi intézkedések kötnek össze. Szakértők szerint a kormány így próbálja elrejteni azt a külföldről is sokat bírált gyakorlatot, miszerint a parlament feje fölött, sürgősségi kormányrendeletekkel irányítja az országot.

A Román Vasúttársaság közölte, mától járatokat indít az eddig a Regiotrans magán vasúti társaság által üzemeltetett vonalakon. A vasúti bérletek érvényesek maradnak, és nem változnak a menetjegyárak sem. Mint ismert, a vasúti hatóság tegnaptól meghatározatlan időre leállíttatta a Regiotrans járatait, mert 29 motorvonatuknál balesetveszélyes meghibásodást észlelt.

A fekete márciusra emlékeznek ma és holnap Marosvásárhelyen. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája által kiadott közlemény szerint ma este 7 órától a Sapientia Tudományegyetem Műszaki és Humán Tudományok Karán levetítik Kincses Réka Balkán bajnok című filmjét, majd ezt követően, este 8 órától a negyed évszázada történt etnikai konfliktusról rendeznek beszélgetést. Holnap délelőtt fél 11-től ökumenikus istentiszteletre kerül sor a marosszentgyörgyi katolikus templomban, délután 5 órától pedig Sütő András és Jakabffy Attila sírjánál helyezik el az emlékezés virágait. Ezt követően, délután 6 órától a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínházban tartanak emlékestet, majd az érdeklődők részt vehetnek a Kincses Előd vezetésével tartandó Fekete március történései 25 év távlatából című beszélgetésen.

Ma délután kezdődik a közép- és kelet-európai térség reprezentatív színházi előadásait felsorakoztató Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál. A szervező sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a szemle kortárs színházi tükrözései mellett képzőművészeti, zenei, és különböző szakmai rendezvényeknek is gazdája. A március 31-ig tartó találkozó nyitónapján képzőművészeti kiállításra és koncertre várják az érdeklődőket. Délután 6 órától nyílik meg a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér csoportos kiállítása Példák nem univerzális székre címmel, majd este 8 órától a bécsi radio.string.quartet lép fel a Tamási Áron Színház nagytermében. Bocsárdi László fesztiváligazgató elmondta, olyan kortárs színházi előadásokat hívtak meg az idei Reflexre, amelyek művészi szempontból kitűnnek a környezetükből és lehetőleg már szakmai elismerésben részesültek.

A magyar külügyminisztérium válszolt Victor Ponta kormányfő kijelentésére, miszerint "Magyarország álláspontja Oroszországgal kapcsolatban nem csak Romániát aggasztja, európai szinten is meg kellene azt vitatni ". Budapest válasza szerint Magyarország mindig is tartotta magát a közös európai állásponthoz az Oroszországgal szemben elhatározott szankciók ügyében. A rövid közleményben továbbá az olvasható, hogy „Románia tavaly az Eurostat adatai szerint 5 százalékkal tudta növelni exportját Oroszország irányába a szankciók és az embargó ellenére. Ennyit az együttműködés szorosságáról".

Az ukrán parlament módosította tegnap az oroszbarát szakadárok által megszállt területek különleges jogállásáról szóló törvényt. Eszerint a térség települései és járásai csak azután kaphatják meg a szélesebb önigazgatási jogokat, hogy az ukrán alkotmánynak megfelelő helyi választásokat tartottak. A módosításban szerepel továbbá az, hogy a rendkívüli helyhatósági választások megrendezése előtt ki kell vonni a térségből minden törvénytelen fegyveres alakulatot, valamint fegyverzetet.

Az 1995-ös srebrenicai vérengzés hét szerb gyanúsítottját fogták el ma - értesült a Blic című szerb napilap. A háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsítottak a boszniai háború idején a Srebrenicához tartozó Kravicében részesei voltak a civil lakosság ellen elkövetett háborús bűncselekményeknek. Az ottani tömegsír feltárásakor az áldozatok között több mint ezer muszlim civil tetemét hantolták ki a hatóságok. A szerb ügyészség további gyanúsítottak után nyomoz. Szerbia 2011-ben fogta el és adta ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a srebrenicai mészárlás főfelelősének tekintett, háborús bűnökkel vádolt egykori boszniai szerb tábornokot, Ratko Mladicot.

Összecsaptak a rendőrök az Európai Központi Bank új frankfurti székházánál tüntetőkkel. Az euróövezeti válságkezeléshez, a kapitalizmushoz és a globalizációhoz radikális kritikával viszonyuló szervezetek demonstrációja hivatalosan csak 11 órakor kezdődött a bankszékházánál, de helyszíni beszámolók szerint már hajnalban barikádokat építettek és több autót felgyújtottak az euróövezet számos országából összesereglett tüntetők, és délelőttig több alkalommal összecsaptak a rendőrökkel.

Lövöldözés volt ma egy koppenhágai bevásárlóközpontban. Egy embert hátba lőttek, egy másik a karján sérült meg - közölte helyi sajtóértesülésekre hivatkozva a Reuters. A hírügynökség egyelőre nem tudott többről beszámolni.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök Likud pártja nyerte meg a tegnapi izraeli parlamenti választásokat. A szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján a jobbközép Likud 29 mandátumot szerzett a 120 fős törvényhozásban, vagyis öt mandátummal többet, mint a balközép Cionista Tábor. Netanjahu ma reggel bejelentette, hogy a lehető leghamarabb megpróbálja felállítani negyedik, jobboldali pártokból álló kormányát. A harmadik legnagyobb politikai erő az arab pártok közös listája lett 14 parlamenti hellyel.

Több mint 15 év után újra van rendszeres charterjárat Havanna és New York között. Az első gép kedden szállt fel a kubai fővárosból, tíz emberrel a fedélzetén – közölte a járatot üzemeltető társaság, a kaliforniai székhelyű Cuba Travel Services. A tervek szerint ezentúl heti rendszerességgel közlekedik a járat. Az Egyesült Államok és Kuba tavaly decemberben jelentette be, hogy megállapodtak a diplomáciai kapcsolatok visszaállításáról. Ezután enyhültek az amerikai utazási korlátozások, és új járatok indultak. Havannából New Orleansba már közlekedik chartergép.

Időjárás:

Estig az ország nyugati és délnyugati részén változékony, máshol borús marad az idő. Moldvában havazást, Erdélyben és a délkeleti megyékben esőt, helyenként havas esőt jeleztek. A legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek 0 és 12 fok között alakulnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hegyekben kiadós havazásra kell számítani. Dobrudzsában, Moldvában és a Bărăganban a szél erőssége elérheti akár az 55-65 km/órás sebességet is. Holnap országszerte hideg, csapadékos idő várható, a Bánságban és a Körösök vidékén esőre, máshol havazásra, havasesőre kell számítani. A nappali hőmérséklet csúcsértékei 2 és 11 fok között lesznek. Bukarestben most borús az idő és 7 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 15:25:19' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 15:25:19' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 15:25:19' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 15:25:19' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 15:25:19' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 15:25:19' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, március 18.