Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, március 20.

E-mail Nyomtatás PDF

Bukarestben aláírták a felekezeti és felekezeti jellegű iskolákra vonatkozó egyezményt a református és az unitárius egyház püspökei, illetve a tanügyminiszter. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta, a megállapodás a szövetség által kezdeményezett tárgyalássorozat után született, és kifejezte reményét, hogy a közeljövőben a többi magyar egyházzal is sikerül rendezni ezt a kapcsolatot. A 2011-ben elfogadott tanügyi törvény értelmében az oktatási szaktárcának egyezményt kell aláírnia a Romániában elismert egyházakkal a vallásoktatásra vonatkozóan, ám 2014 végéig a törvényes előírások csak az ortodox egyház tekintetében valósultak meg. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke történelmi jelentőségű lépésnek nevezte az egyezmény aláírását. Bálint-Benczédi Ferenc, az Erdélyi Unitárius Egyház püspöke szerint az egyezmény aláírásával kimozdultak a holtpontról, ami az egyháznak biztonságot ad arra, hogy az oktatás terén tovább folytassa tevékenységét.

Aláírta a korrupcióval gyanúsított Darius Vâlcov pénzügyminiszter lemondását Victor Ponta kormányfő tegnap, miután a korrupcióellenes ügyészség  a szenátori mandátummal is rendelkező tárcavezető előzetes letartóztatásához kérte a szenátus jóváhagyását. A DNA múlt pénteken indított bűnvádi eljárást Vâlcov ellen, azonban a kormányfő arra kérte a tárcavezetőt, hogy távozása előtt még véglegesítse az új adótörvénykönyv tervezetét, amelyet jövő heti ülésén készül elfogadni a kormány. A letartóztatási kérés nyomán Ponta azonnal közölte, hogy Vâlcov felmentését kéri Klaus Johannis államfőtől és új vezetőt javasol a pénzügyminisztérium élére.

Háziőrizetben vizsgálják Viorel Hrebenciucot a törvénytelen erdő-visszaszolgáltatások ügyében – erről döntött ma a legfelsőbb bíróság. A határozat végleges, így a volt szociáldemokrata képviselő hamarosan elhagyhatja a börtönt.

Románia egymilliárd euró korrekciót köteles fizetni az Európai Uniónak a 2007–2014-es költségvetési ciklusra, mert nem megfelelően zajlottak le az uniós pénzből megvalósuló beruházásokra kiírt közbeszerzési eljárások – jelentette be tegnap Eugen Teodorovici. Az európai pénzekért felelős tárcavezető Kolozsváron azt mondta: ez az adat a román hatóságok becslésén alapszik, és ezt az árat Románia a butaságért fizeti, ugyanis olyan emberek kerültek kulcspozícióba, akiknek nem lett volna keresnivalójuk a közbeszerzéseknél. Románia két éves haladékot kapott a 2007-2014-es költségvetési ciklus pénzeinek felhasználására. A miniszter reményei szerint az uniós pénzek felhasználási aránya eléri majd a 80 százalékot a jelenlegi 53 százalék helyett. A 2014-2020-as költségvetési ciklusban 43 milliárd euró áll Románia rendelkezésére az uniós költségvetéséből, a korábbi ciklusban Bukarest 33 milliárd eurót hívhatott le.

Újrafogalmazott javaslatokat terjeszt az alkotmánymódosító parlamenti bizottság elé az RMDSZ, miután a testület a héten újrakezdte a módosított alaptörvény szövegtervezetének vitáját – számolt be Biró Rozália szenátor, a bizottság egyik RMDSZ-es tagja. A politikus elmondta: a 11 tagból álló tudományos testület, illetve az alkotmánymódosító bizottság március 31-i határidővel jelentést készít arról, hogy a jelenleg alkotmányosnak ítélt és a Velencei Bizottság által elfogadott elvek milyen összképet nyújtanak az alkotmánytervezetről. A parlamenti pártok április 25-ig nyújthatják be módosító javaslataikat.

Románia egyszerűsíti az árva gyermekek örökbefogadási eljárásait, az erről szóló törvénytervezet jelenleg a kormánynál van - nyilatkozta Gabriela Coman államtitkár a Mediafax hírügynökségnek. A tervezet szerint felgyorsítják azokat az eljárásokat, amelyek révén egy gyermek elnyeri az örökbe fogadható státust, rugalmasabbá teszik azoknak a családoknak a felmérését, akik árva gyereket akarnak felnevelni, és új szabályozásokat is bevezetnek, amelyek elősegítik az adoptálást. Tavaly több mint 820 gyereket fogadtak örökbe Romániában, külföldi családokhoz 13 román gyerek került. A külföldi örökbefogadás szabályai nem változnak, viszont egy gyereket már egy év után nemzetközileg adoptálhatóvá nyilváníthatnak az eddigi két év helyett -  nyilatkozta Gabriela Coman államtitkár.

Megbírságolta Gheorghe Funart, Kolozsvár volt polgármesterét az Országos Diszkriminációellenes Tanács, amiért tavaly októberben a román közszolgálati televízió egyik választási műsorában a "lovak nyelvének" nevezte a magyar nyelvet - közölte a Hotnews.ro hírportál. A határozat szerint Funarnak 2000 lejes büntetést kell befizetnie a Kolozs megyei adóhivatalnál, továbbá a diszkriminációellenes hatóság őt elmarasztaló határozatát egy országos napilapban kell publikálnia. A diszkriminációellenes hatóság úgy értékelte, hogy Funar kijelentése "etnikai és nyelvi alapon teremt ellenséges, megfélemlítő légkört" és nem járul hozzá "az emberi kapcsolatok fejlődését szolgáló közvitához". Gheorghe Funart Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor panaszolta be az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. A megbírságolt politikus az Új Magyar Szónak azt nyilatkozta ma: fellebbezni fog a büntetésről szóló határozat ellen.

Az előző évektől eltérően mindössze egy magyar nyelvű előadás és egyetlen magyar színész található idén az UNITER-jelöltek sorában. Radu Nica a legjobb rendezésért van versenyben a Futótűz című produkcióért, amelyet a temesvári magyar színháznál rendezett, Berekméri Katalin pedig Az ördög próbája című marosvásárhelyi előadásban nyújtott alakításával érdemelte ki a jelölést. Életműdíjat kap Labancz Klára díszlettervező, Vladimir Jurăscu színész, Mihaela Arsenescu Werner színésznő, Alexander Hausvater rendező és Mira Iosif kritikus. A Kiválósági Díjat Peter Brook kapja, hálául a romániai színházművészetre gyakorolt hatásáért. A díjra jelölték többek között a kolozsvári Interferenciák Nemzetközi Színházi fesztivált is. A Romániai Színházak Szövetsége május 25-ére tervezi ünnepélyes díjátadó gáláját.

Betuker István festőművész, a Kolozsvári Művészeti Iskola ígéretes fiatal tehetsége mutatkozik ma be Bukarestben. A Kolozsváron élő és alkotó művész Fragile című tárlata ma este 7 órától nyílik meg a Zorzini Galériában. A kiállítás anyaga a művész régebbi és újabb alkotásait tartalmazza. Ezeken a festő az ember belső törékenységét, lényének alapvető sebezhetőségét tanulmányozza. A Zorzini Galéria a Sfinţii Apostoli utca 44-es száma alatt található.

Romániából csak részleges, az északi és a nyugat-európai féltekén azonban teljes napfogyatkozás volt ma megfigyelhető. A bukaresti élmény a borús égbolt miatt nem volt az igazi. A kozsváriaknak azonban sokkal látványosabb élményben volt részük. Csalódtak viszont azok a turisták, akik a Feröer szigetekre utaztak, hogy láthassák a jelenséget. Ott – a helyszíni beszámolók szerint -  százszázalékos volt jelenség, de végig szakadt az eső, így nem lehetett látni a napfogyatkozást.

Az Európa szomszédságában kiéleződött konfliktushelyzetekről és a megnövekedett terrorfenyegetettségről kezdtek tanácskozást ma, brüsszeli csúcstalálkozójuk második, záró napján az EU-országok állam-, illetve kormányfői. Tegnap az energiaunió megteremtése mellett kötelezték el magukat a tagállami vezetők – jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A politikusok által elfogadott úgynevezett zárónyilatkozat első helyen emeli ki, hogy fel kell gyorsítani az infrastruktúraépítést, amelyet a hatályos energiaszabályozás teljes és szigorú alkalmazása követ.

A béke és az emberi élet szentsége elleni támadásnak nevezte a Tunéziában történt terrormerényletet Ferenc pápa a tuniszi érseknek küldött üzenetében. A katolikus egyházfő üzenetében hangsúlyozta, hogy a 23 emberéletet követelő szerdai támadást határozottan el kell ítélni. A tuniszi Bardo Múzeumban történt túszejtés elkövetését az Iszlám Állam egy interneten közzétett hangfelvételben magára vállalta. A biztonsági erők a túszszabadító akció során lelőttek két merénylőt.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által Irakban elkövetett mészárlások kimeríthetik a népirtás bűncselekményét – áll az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának legfrisebb jelentésében. A szemtanúk vallomásain alapuló dokumentum, amely egyben háborús és emberiesség elleni bűncselekményekről is beszámolt, azt javasolta, hogy a történtek kivizsgálását az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalja a Nemzetközi Büntetőbíróság elé. A jelentés ugyanakkor arról is beszámolt, hogy vélhetően az iraki kormányerők is követtek el háborús bűnöket az Iszlám Állam elleni harcuk során, mert állítólag bevetettek tiltott fegyvernek számító hordóbombákat.

Egy év alatt 44 százalékkal nőtt a menedékkérők száma az Európai Unióban. A Szíriából érkezők száma csaknem másfélszeresével emelkedett - közölte ma az unió statisztikai hivatala. Tavaly összesen 626 ezren kértek menekültstátust az EU valamelyik tagállamába, a szíriai konfliktus elől menekülők létszáma pedig 123 ezerre nőtt. Az adatsor külön-külön is tartalmazza a tagállamokra vonatkozó információkat. Ezek szerint viszonylag stabilan csak Romániában és az Egyesült Királyságban alakult a menedékkérők száma az egy évvel korábbihoz képest. Romániában 3 százalékkal emelkedett a menedékkérelmek száma, míg a briteknél 4 százalékkal többen folyamodtak menedékért.

Barack Obama amerikai elnök telefonon gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek ahhoz, hogy a pártjának a kneszetben sikerült viszonylagos többséget elnyerni, és egyúttal megerősítette az Egyesült Államok hosszú távú elkötelezettségét a két állam létén alapuló izraeli-palesztin rendezés mellett - derült ki a Fehér Ház csütörtöki közleményéből. Ennek a rendezésnek az eredménye a kommüniké szerint egy biztonságos Izrael és egy szuverén és életképes Palesztina kell, hogy legyen. Mint ismert, Benjámin Netanjahu korábban egyértelművé tette, hogy az ő miniszterelnöksége alatt nem jön létre palesztin állam.

Ma és holnap is sztrájkol a Lufthansa pilótáinak egy része. Ma szerdához hasonlóan ismét a rövidtávú járatokat törlik, holnap pedig a hosszú távú járatoknál és a teherforgalomban várhatók jelentős kimaradások. A sztrájk oka, hogy a Vereingung Cockpit pilóta-szakszervezet nem ért egyet a társaság nyugdíjazási terveivel. A Lufthansa pilótái 55 éves kortól mehetnek nyugdíjba, az átlagos nyugdíjba vonulási kor pedig 58 év, ami a szakmában alacsonynak számít. A munkaadó az ösztönzőrendszer átalakításával azt kívánja elérni, hogy a pilóták 60 éves kor felett menjenek nyugdíjba. A szakszervezet ezt ellenzi.

Világszerte fenyegető méreteket ölt az ivóvízkészletek apadása, egyelőre azonban elegendőek a készletek arra, hogy kielégítsék a Föld lakosságának igényeit - derül ki az ENSZ ma közzétett jelentéséből. A világszervezet leszögezte, a rendelkezésre álló források felhasználásának, kezelésének és felosztásának alapvető változásaira van szükség. Ha ez nem következik be, az - elsősorban a forró és száraz éghajlatú országokban - súlyos ivóvízhiányt okozna. A jelentést kiadó Meteorológiai Világszervezet szakértői rámutattak, hogy 2030-ra a természetes vízképződés és az ivóvíz iránti igény közötti eltérés akár a 40 százalékot is elérheti.

Időjárás:

Estig az ország nyugati és délnyugati részén napos, Erdélyben változékony, máshol borús marad az idő. Erdélyben helyenként havazást, Moldvában és a délkeleti megyékben esőt, havas esőt jeleztek. A legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek 3 és 11 fok között alakulnak. Holnap országszerte felszakadozik a felhőzet, enyhe felmelegedésre, Dobrudzsába esőre, máshol változékony időre kell számítani. A nappali hőmérséklet csúcsértékei 6 és 15 fok között lesznek. Bukarestben most borús az idő és 7 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 15:13:22' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 15:13:22' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 15:13:22' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 15:13:22' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 15:13:22' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 15:13:22' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, március 20.