Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, március 30.

E-mail Nyomtatás PDF

Kedvezően véleményezte a Képviselőház Jogi Bizottsága a korrupcióellenes ügyészek kérését Markó Attila előzetes letartóztatására. A döntést a plénumnak kell meghoznia. Markó Attila tavaly december óta Budapesten tartózkodik, ahova a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumára utazott, majd nem tért, vissza, miután a Képviselőház jóváhagyta előzetes letartóztatását egy másik ügyben.

 

Megszűnik a politikai alelnöki tisztség és ügyvezető elnökséggé alakítják vissza a főtitkárságot – ezt a javaslatot támogatta az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa, amely kongresszus előtti utolsó ülését tartotta szombaton Zilahon. Megvitatták továbbá a Szövetség alapszabályához beérkezett módosító javaslatokat. Az RMDSZ olyan alternatív küszöböt iktatna be a készülő választójogi törvénybe, amely akkor is biztosítaná a regionális pártok parlamenti jelenlétét, ha azok nem lépik át a jelenlegi ötszázalékos küszöböt – jelentette ki az SZKT-n Kelemen Hunor szövetségi elnök. Hozzátette: az alternatív küszöbre azért van szükség, hogy az erdélyi magyarság semmilyen körülmények között se maradjon parlamenti képviselet nélkül.

 

A gazdasági tevékenység és az alkalmazottak számának növekedésére számítanak a munkáltatók idén tavasszal. Az Országos Statisztikai Hivatal által készített felmérés szerint a kiskereskedelmen kívül minden területen stagnálni fognak az árak. A munkaadók elvárásai nagy mértékben befolyásolják a cégek személyzeti politikáját. A múlt hónapban készített felmérés szerint a legnagyobb növekedésre a kereskedelemben és az építőiparban számítanak.

 

Letette a hivatali esküt a Ponta kormány két új minisztere. Eugen Teodorovici a Pénzügyminisztériumot, Marius Nica pedig az európai alapokkal foglalkozó tárcát vezeti. A pénzügyminiszteri tisztség a korrupcióért letartóztatott Darius Vâlcov lemondásával üresedett meg.

 

Ellenzi a Nemzetközi Valutaalap a kormány adócsökkentési terveit, amelyeket túl korainak tart, ugyanakkor a reformok lassulását is szóvá tette a nemzetközi hitelintézet. Andrea Schaechter, az IMF bukaresti küldöttségének vezetője szerint túl korai az első két hónap költségvetési bevételei alapján meghozni az adócsökkentésről szóló döntést. Victor Ponta miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a kormány júliustól vagy 20 százalékra csökkenti a jelenlegi 24-ről az áfát, vagy kiterjeszti a 9 százalékos kedvezményes áfakulcsot több alapélelmiszerre. A kormány eredetileg 2016-tól akarta alkalmazni a két intézkedést.

 

Keményebben bünteti a szerdától életbe lépő új egészségügyi Keretszerződés a szolgáltatókat. Április elsejétől a kórházigazgatók megbüntethetők, amennyiben a betegek bepanaszolják, hogy saját zsebükből kellett állniuk a kezelést – jelentette ki az Országos Egészségbiztosító Pénztár elnöke. Vasile Ciurchea elmondta, a szerződés értékének 1 százalékával büntetik azokat a kórházakat, amelyek hibát követnek el a betegekkel szemben. Nem szabad gyógyszertárba küldeni a pácienst különböző gyógyszerek vagy más orvosi felszerelések megvásárlása érdekében, vagy ha ez megtörténik, a beteg kérheti a kórház kasszájában az ellenérték visszafizetését – mondta a biztosító vezetője. A panaszokat az Egészségbiztosító Pénztár honlapján vagy az erre az esetre működtetett zöld telefonszámon lehet megtenni.

 

A Románia és az Amerikai Egyesült Államok közötti különleges viszony szilárd garancia a térség stabilitására, főként a jelenleg geopolitikai helyzetben – jelentette ki Klaus Johannis elnök a román-amerikai együttműködés perspektíváit vizsgáló konferencián. Az államfő szerint az amerikai beruházások nem csak finanszírozási forrást jelentenek, hanem korszerűsítik a gazdaságot is a technológia átruházásával és a humán erőforrás fejlesztésével. A kormányzati jó gyakorlat, az előreláthatóság és az átláthatóság növelésével javíthatók a román-amerikai gazdasági kapcsolatok – jelentette ki Dean Thompson az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének ügyvivője.

 

Törökországban elfogták és Bukarestben átadták a rendőrségnek Omar Hajsszam testvérét. Omar Mahmudot öt évi szabadságvesztésre ítélték az újságírók elrablásának ügyében, mert 2006-ban segített testvérének megszökni az országból, habár tudta, hogy terrorizmussal vádolják. Mahmud és testvére az ugyancsak öt évre elítélt Muklesz ellen tavaly októberben adtak ki nemzetközi elfogadó parancsot. Omar Hajsszam jelenleg 23 év és 4 hónapos börtönbüntetését tölti a Mărgineni börtönben.

 

Április 8-ára tűzött ki újabb tanúkihallgatást és április 22-re ítélethirdetést a Legfelsőbb Törvényszék a Referendum néven ismert ügyben, amelyben Liviu Dragnea és további 70 személy ellen folytatnak eljárást az államelnök 2012-es menesztésével kapcsolatos népszavazás megszervezése kapcsán.

 

Ismét rengett a föld Vranceában. Délelőtt háromnegyed kilenckor a Richter-skálán mért 3,2 fokozatú kéregmozgást észlelt a Földfizikai Intézet, miután tegnap hajnalban 4,9 fokos földrengés rázta meg a térséget, amely a legnagyobb ilyen esemény volt idén. Délben Bulgáriában is 2,8 fokoz földrengést észlelt a bolgár Tudományegyetem. A kéregmozgás Bulgária központi részén történt 50 méteres mélységben. Károk nem keletkeztek.

Képeslapok, korabeli sajtómegjelenések, emléktáblák, plakátok és más hasonló dokumentumok segítségével az Igen, tessék! mozgalom a dualizmustól napjainkig mutatja be a kolozsváriak nyelvhasználatát a bukaresti Balassi Intézetben holnap este hét órától. A kiállításmegnyitót követően kerekasztal-beszélgetés lesz, ahol marketing-szakemberek, közigazgatási vezetők, multinacionális cégek vezetői saját munkájuk során tapasztalt többnyelvűségről beszélgetnek.

 

A Petőfi Sándor Művelődési Központban holnap este felcsíki táncoktatás lesz nyolc órától. Szerdán este fél héttől Húsvéti Zsongás címmel szervez az RMDSZ Bukaresti Területi Nőszervezete tojásíró, locsolóvers-mondó versenyt kicsiknek és nagyoknak, jövő hétfőn pedig élő zenés Húsvéti locsolóbál helyszíne lesz délután öt órától a bukaresti Petőfi Sándor Művelődési Központ táncterme.

 

A francia helyhatósági választások első fordulója a szélsőjobboldali Nemzeti Front országos beágyazódásával hárompártivá tette a francia politikai életet, a vasárnapi második forduló elsöprő jobboldali győzelme pedig a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának élére tavaly ősszel visszatért Nicolas Sarkozy volt államfő politikai megerősödését eredményezte.

 

Feloszlott a brit parlament és ezzel ma délelőtt hivatalosan is elkezdődött a május 7-ére kiírt nagy-britanniai parlamenti választások egyébként már hetek óta teljes erővel zajló kampánya. A brit választási törvény alapján Nagy-Britanniának hétfőtől a választásokig hátralévő 38 napban nincs parlamentje, az alsóház 650 képviselőjének megszűnt a mandátuma, és az eddigi törvényhozók magánemberré váltak. A folyamat a 2010-es választásokon hatalomra került konzervatív-liberális koalíció választási reformja alapján immár automatikus. A legutóbbi felmérések szerint egyenlő támogatottságot élvez a Konzervatív és a Munkáspárt a választók körében.

 

Harci repülőgépek ismét légicsapásokat intéztek hajnalban a jemeni fővárosban található célpontokra, a támadás napkelte után is folytatódott - jelentette a Reuters hírügynökség helyi lakosok beszámolója alapján. A csapások ezúttal Szanaa diplomáciai negyedének körzetére összpontosultak. Egyes beszámolók szerint a város környékén létesített, titkos fegyverraktárakat is találatok értek. Szaúd-Arábia vezetésével egy nemzetközi koalíció ötödik napja támadja az Abed Rabbo Manszúr Hádi elnökkel szemben álló, síita húszi fegyveresek állásait Jemenben. Az arab országokat tömörítő koalíciós erők azt követően indítottak katonai beavatkozást, hogy a milíciák - amelyek Szanaát már korábban ellenőrzésük alá vonták - a déli országrészben, Áden közelében is előrenyomultak.

 

Nőtt az Iszlám Állam fegyvereseinek száma azóta, hogy az Egyesült Államok vezetése alatt álló nemzetközi koalíció légicsapásokat indított a dzsihadista szervezet ellen, amely jelentős területeket foglalt el Szíriában és Irakban - jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök egy frissen közzétett televíziós nyilatkozatban.

 

Folytatódott ma az iráni nukleáris programról szóló tárgyalásoknak a kitűzött határidő előtti utolsó fordulója a svájci Lausanne-ban. Az Irán és a Hatoknak nevezett országcsoport - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország - külügyminiszterének részvételével folyó tárgyalások célja, hogy a holnapi határidőre végső formába öntsék a teheráni atomprogramról szóló keretszerződést.

Estig a dél-keleti megyékben változékony, máshol borús lesz az idő és sokfelé esőre kell számítani. A hőmérséklet 9 és 18 fok között lesz. Holnap országszerte esős lesz az idő, pár órás napsütés csak a déli megyékben várható. A hőmérséklet hajnalban nulla és +8, holnap napközben a csúcsértékek 11 és 18 fok között lesznek. Bukarestben most változékony az égbolt és 15 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 21:03:33' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 21:03:33' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 21:03:33' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 21:03:33' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 21:03:33' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 21:03:33' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, március 30.