Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, március 31.

E-mail Nyomtatás PDF

Egyre nagyobb felháborodást vált ki a vendéglátó-ipari egységek tulajdonosai és alkalmazottai, de a fogyasztók körében is az Országos Adóhatóság hatáskörébe tartozó adócsalás elleni főigazgatóság intézkedései, amelyek során március 15-e óta országszerte 177 kereskedelmi egység tevékenységét függesztették fel ideiglenesen.

Victor Ponta kormányfő, a Szociáldemokrata Párt elnöke kijelentette, Büntetni fogják az Országos Adóhatóság esetleges túlkapásait az adócsalás felszámolására irányuló akciói során. A miniszterelnök azonban azt is hozzátette, véleménye szerint egyfajta cinkos szövetkezés alakult ki az adócsalók közt az Adóhatóság ellen.  Szerinte sok esetben a sajtó túloz, szerinte ugyanis létezik egy kötelék az adócsaló vállalatok között, arról nem is beszélve, hogy több médiatröszt is az adócsalók sorait szaporítja. Mindezek ellenére Victor Ponta hangsúlyozta: az ügyosztály felügyelőinek kemény kézzel kell alkalmazniuk az adócsalás felszámolására irányuló politikát, de a törvény előírásai és a jóérzés határain belül kell  maradniuk.

Az Országos Adóhatóság kereskedelmi egységek ellen irányuló zaklatás jellegű ellenőrzését kommentálva Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára elmondta, az állami szervek feladata nem az, hogy rettegésben tartsák a kisvállalkozókat, hanem olyan gazdasági környezetet kellene kialakítaniuk, amelyben azok fejlődnek, és munkahelyeket tudnak teremteni. A Szövetség álláspontját illetően Kovács Péter főtitkár elmondta, az RMDSZ egyetért azzal, hogy vissza kell szorítani az adó- és vámcsalást, meg kell akadályozni a pénzmosást, azonban úgy gondoljuk, a néhány banis, lejes tévedésekért kirótt büntetések aránytalanul nagyok.

Helyesnek tartja a Dan Șova szenátor mentelmi jogának megvonásával kapcsolatos szenátusi szavazást a Felsőház elnöke. Călin Popescu Tăriceanu szerint nem ismételhető meg a szavazás, amelynek keretében elutasították a korrupcióellenes ügyészek kérését, hogy vonják meg Dan Şova szenátor mentelmi jogát és tegyék lehetővé az előzetes letartóztatást. A felsőház elnöke leszögezte, a szenátus működési szabályzata mindaddig érvényben marad, amíg erre vonatkozóan nem érkezik módosító javaslat az Alkotmánybíróság részéről. A Dan Șova szenátor letartóztatása kapcsán hozott elutasító szenátusi döntésről szóló dokumentumot bekérte az Alkotmánybíróság, a testület április 8-án vitatja meg a Klaus Johannis államfő és a Nemzeti Liberális Párt által a szenátusi szavazat kapcsán benyújtott észrevételeket.A Legfelső Bírói Tanács az Alkotmánybíróság közbenjárását kérte a Dan Șova-ügy megoldására. A Legfelső Bírói Tanács elnöke, Marius Tudose, úgy véli, a szenátus a szavazáson résztvevők egyszerű többségének döntése nyomán kellett volna, hogy határozzon az érintett honatya esetében.

Törvényszéki szakorvosi vizsgálatot rendelt el tegnap az Ilfov megyei bíróság, hogy felmérjék, a börtönbüntetését töltő Monica Iacob Ridzi betegségei közül melyeket nem lehet kezelni a Büntetés-végrehajtási Parancsnokság egészségügyi rendszerében. A hivatali visszaélés miatt több mint öt évre ítélt volt ifjúsági és sportminiszter jelenleg a jilavai börtönben tölti büntetését. A szamosújvári börtönből szállították át korábban betegségei miatt a jilavai intézménybe, ahol sajtóinformációk szerint jól felszerelt kórházban ápolják. Monica Iacob Ridzi azt kérte a bíróságtól, hogy szakítsák meg büntetését, mert egyebek mellett trombofíliában és neutropeniában szenved, a börtönkórház feltételei pedig nem teszik lehetővé, hogy megfelelő kezelést kapjon. A volt ifjúsági és sportminiszter azt állítja, halálra van ítélve, amennyiben továbbra is súlyos betegként börtönben kell ülnie.

Pénteken hirdet ítéletet a sepsiszentgyörgyi bíróság a himnuszéneklésért kirótt bírság ügyében. A tegnapi tárgyaláson meghallgatták a feleket: a prefektúra álláspontját az intézmény jogásza, a Magyar Polgári pártét Kulcsár Terza József Kovászna megyei elnök képviselte. A politikus elmondta, a bíróság nem fogadta el kérésüket, hogy továbbítsák az ügyet az Alkotmánybíróságra, és az vizsgálja meg, alkotmányos-e a kormányhatározat, ami alapján bírságolt a kormányhivatal. Az MPP arra is alapozta érvelését, hogy a prefektúra nem a párt országos szervezetét jelölte meg az ötezer lejes bírságról kiállított jegyzőkönyvben, hanem a területi szervezetet. A párttörvény értelmében csak az országos szervezetnek van jogi személyisége, magyarázta Kulcsár Terza József.

Közös autonómiaküzdelemre és politikai önvédelemre készül az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács – jelentették be tegnapi közös kolozsvári sajtótájékoztatójukon a szervezet vezetői. Tőkés László EMNT-elnök úgy vélte, a két tanács stratégiai szövetsége a romániai magyarság többszintű autonómiája integrált rendszerének a kialakítását szolgálja.Kijelentette, a politikai önvédelemre azért van szükség, mert az erdélyi magyar közösséget fenyegetik a román állam hatóságai. Példaként említette azt, hogy a belügyminisztérium stratégiatervezetében közbiztonsági veszélyforrásnak tekinti az etnikai autonómia követelését. Tőkés László és Izsák Balázs azt is bejelentették, június 3-ára összehívják Marosvásárhelyre az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács együttes ülését.

Az Országos Vízügyi Hatóság valós időben fogja követni az árhullám-képződéseket és a balesetek által előidézett vízszennyeződéseket. Legkésőbb az év végig elindítja a hatóság azt az informatikai programot, amelynek köszönhetően központosítják a környezeti balesetekre vonatkozó országos adatokat, a történéstől számított legtöbb 3 percen belül.Ez az idő a jelenlegi követési időnél 2 perccel lerövidülne. Emellett a készültségi szint növeléséről is pontosabb adataik lesznek a Romániában található 94 nagy gát esetében. A projekt összértéke meghaladja a 60 millió eurót. Az országban jegyzett árvizek közül az utóbbi időben a legjelentősebbnek a 2005-ben történtet minősítették, amely 1 és fél milliárd eurós kárt okozott.

 A törvényben nincs alku - ezzel a címmel adta ki a büntető törvénykönyv gyermekeknek átírt változatát a rendőrség. A gyerekeknek ismerniük kell jogaikat és kötelességeiket, tudniuk kell, hogy milyen következményekkel jár, ha megszegik a törvényt, illetve, hogy mit kell tenniük, ha megsértik jogaikat – hangsúlyozza a rendőrség közleménye.A büntető törvénykönyv gyerekeknek szánt változata, román nyelven, letölthető a rendőrség honlapjáról.

Külföld

Közös akciótervet fogadtak el az autonóm közösség Spanyolországtól való elszakadását támogató katalóniai pártok. A tegnap született előzetes megállapodásban foglaltak szerint amennyiben a függetlenné válást szorgalmazó pártok aratnak győzelmet a szeptember 27-i előre hozott regionális parlamenti választáson, akkor Katalónia 18 hónapon belül kiválik Spanyolországból. A megállapodást a régiót kormányzó Artur Mas pártja, a jobbközép Katalán Demokratikus Konvergencia és az ellenzéki Katalónia Köztársasági Baloldala, valamint három parlamenten kívüli tömörülés írta alá.A dokumentum értelmében az előre hozott választás egyfajta népszavazás lenne, és amennyiben a függetlenségiek győzelmét hozná, a pártok azonnal nekilátnának egy katalán alkotmány megszövegezésének. Több kisebb párt, amely eddig támogatta az elszakadást, nem írta alá a megállapodást. A katalán kormány tavaly novemberben népszavazást akart tartani a függetlenségről, a spanyol alkotmánybíróság azonban törvénytelennek minősítette a voksolást, amelyet ennek ellenére egyfajta jelképes referendumként mégis megtartottak. A többség az elszakadásra voksolt, a spanyol kormány azonban többször is hangsúlyozta, hogy nem fogja hagyni a régió kiválását.

Megkezdték az iráni atomprogramról folyó nemzetközi tárgyalások előzetes menetrend szerint utolsó napját a svájci Lausanne-ban, de diplomaták értékelése szerint továbbra is nagy az eltérés a két fél álláspontja között. Irán, illetve az úgynevezett hatok (Németország és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja: Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország) képviselőinek éjfélig kellene olyan kompromisszumra jutniuk Teherán atomprogramjáról, amely biztosítja, hogy az békés célokat szolgál, és cserében a perzsa államot sújtó nemzetközi szankciók enyhítéséről rendelkezik. Keretegyezményről van szó, amelyek nyomán - újabb határidővel - megkezdődhetne az átfogó, részleges megállapodás kidolgozása. A felek közti két fő nézeteltérés korábbi közlés szerint az urándúsítási kutatások ügyében, valamint a szankciók feloldásának ütemezésében alakult ki.Nyugati diplomaták jelzése szerint mindkét fél terjesztett be kompromisszumos javaslatokat, de az utolsó nap kezdetéig nem jutottak közelebb a megállapodáshoz. Halványítja a reményeket az is, hogy Irán visszalépett egyes javaslatok ügyében, amelyeket pedig korábban elfogadni tűnt.

Visszatért a tél Csehországba. A cseh-német határvidéken sűrűn havazik és a helyenként óránkénti több mint 100 kilométeres szél fákat, villanyoszlopokat csavart ki, komoly fennakadásokat okozva a közúti és a vasúti forgalomban.A Prágát Drezdával összekötő csehországi autópályát Ústí nad Labem és a cseh-német határ között a sűrű havazás, a jeges helyek és a kisebb-nagyobb balesetek nagy száma miatt kora délelőtt lezárták. Ugyanakkor a Magyar Meteorológiai Szolgálat is figyelmeztető érvényű riasztást bocsátott ki ma, mert a Kisalföld északnyugati tájain, a Dunántúli-középhegység és Budapest térségében 90-100 km/h körüli széllökések is előfordulhatnak, és hózáporra is számítani lehet. A riasztás mára illetve holnapra is érvényes.

Meteo

Estig országszerte változékony, viszonylag hűvös idő várható, helyenként átmeneti esőzésekre is számítani lehet. Napközben a hőmérséklet csúcsértékei 8 és 17 fok között alakulnak. Éjszakára is marad a változékony égbolt, a hőmérsékleti értékek zónánként -1 és 8 fok között lesznek. Holnap is a maihoz hasonló változékony, esős, hűvös idő lesz, a nappali csúcsértékek 8 és 15 fok között lesznek. Adásunk idején Bukarestben süt a nap és 14 fokot mérnek.

 
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 06:15:47' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 06:15:47' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 06:15:47' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 06:15:47' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 06:15:47' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 06:15:47' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, március 31.