Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 1.

E-mail Nyomtatás PDF

Drágulást és árcsökkenést egyaránt hozott április elseje. Mától az E.ON másfél százalékkal többet számláz ki lakossági ügyfeleinek, miközben a GDF SUEZ árai ezzel szemben kilenc százalékkal csökkennek. Utóbbi Erdélyt, Moldova északi részét és a Bánátot fedi le.

Az árcsökkenés átmeneti lehet, hiszen július elsejétől Románia belép az árliberalizáció újabb szakaszába. Akkor becslések szerint 6-7 százalékkal drágul majd a lakossági földgáz.

 

Mától magasabb árfolyamon számolják a gyógyszerek árát is. Az eddigi 4,26 lej helyett a reálishoz közelebbi 4,42 lejes euróárfolyam alapján határozzák meg a készítmények árát. A betegek remélhetőleg keveset éreznek meg a drágulásból, mivel a 2012-es szinten befagyasztott árfolyamot kizárólag az ártámogatott gyógyszerekre alkalmazták.

Szintén az árfolyammal függ össze, hogy mától mintegy 4 százalékkal drágul a cigaretta.

 

Megszűnik mától a tejkvóta, de a mezőgazdasági miniszter szerint nincsenek veszélyben emiatt a román gazdák. Daniel Constantin erről a témának szentelt konferencián beszélt.

A tejkvóta április elsejei megszűnése kapcsán felmerült ugyanis, hogy a piacot eláraszthatja az olcsó – külföldi – tej, így több ezer termelő megélhetése kerülhet veszélybe. Daniel Constantin nem tart ettől. Úgy vélte, a tej és a tejipari termékek hozzáadott értékadójának (TVA) a csökkenése fellendíti majd a fogyasztást, ami az árak csökkenéséhez, közvetve pedig a begyűjtött tejmennyiség növekedéséhez vezet.

A tejkvótarendszer három évtized elteltével szűnik meg az Európai Unióban: a gazdálkodók április 1-jétől annyi tejet termelhetnek büntetlenül, amennyit csak akarnak. A kvótát egyébként azért vezették be, mivel az 1970-es években túltermelés volt.

 

Jó egészséget kívánt Traian Basescu volt elnöknek az államfő, de a tanácsaira nem tart igényt. Klaus Johannis tegnap este rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be mandátuma első száz napjának eredményeiről.

Kijelentette: legfőképpen azzal elégedetlen, hogy a parlament több olyan ügyészségi kérést utasított el, amely parlamenti képviselők és szenátorok előzetes letartóztatására, illetve ellenük bűnvádi eljárás megindítására vonatkozott. Úgy vélte, hogy ez rontja Románia schengeni csatlakozásának esélyeit, amelyekkel kapcsolatban “mérsékelten derűlátó”.

Klaus Johannis azokra a bírálatokra is válaszolt, amelyek szerint nem elég kritikus a kormánnyal szemben. Ezzel kapcsolatban azt mondta: nem avatkozik bele olyan dolgokba, amelyek nem az államfőre tartoznak. Úgy vélte, a hivatalba lépése óta már bizonyította, hogy sikerült a kampányban tett ígéretének megfelelően új stílust meghonosítania.

 

Az RMDSZ a borravaló legalizálásával előzné meg, hogy a jövőben előforduljanak az utóbbi napokban rendszeressé vált, abszurd esetek. Az ellenőrök ugyanis több alkalommal jelentéktelen rendellenességért róttak ki nagy összegű, ötezer lej körüli bírságot, de előfordult olyan is, hogy éttermet zárattak be ideiglenesen, mert a bevételi naplóban szereplő és a kasszában talált összeg között 3 lejnyi eltérés volt.

Moldován József képviselő parlamenti interpellációjában rámutatott: az adóhatóság „feldúlta az országot”, ami elfogadhatatlan, hiszen a törvény nem biztosít teret arra, hogy a borravaló összegét valamilyen formában a pénztárgépbe bevezessék. A képviselő felszólította a kormányt, hogy mielőbb tisztázzák a helyzetet, és vonják vissza a kirótt büntetéseket.

 

A Securitate besúgója volt a szatmárnémeti filharmónia igazgatója – állapította meg a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) . A művész fellebbezett a minősítés ellen, de a  legfelsőbb bíróság kedden jogerősen elutasította a keresetét.

Fátyol Rudolf Erdély és Románia egyik legismertebb hegedűművésze, külföldön is gyakran koncertezik. Szólókarrierje mellett a szatmárnémeti (Satu Mare) Dinu Lipatti Filharmónia igazgatója, valamint tanít a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. A művész 2011-ben megkapta a kultúra területén adható legmagasabb román állami kitüntetést. Ugyanettől az évtől pereskedett a CNSAS-szal, mint most kiderült, sikertelenül.

A maszol.ro az ügy kapcsán megemlíti, hogy az 58 éves Fátyol mestere a nem kevésbé híres nagybátyja, a 2004-ben Kolozsvárott elhunyt Ruha István hegedűművész volt.

 

A NATO és Románia tárgyalásokat folytat arról, hogy Bukarest is állomásoztathassa az észak-atlanti szövetség nehézfegyverzetének egyes elemeit – nyilatkozta Mircea Dusa védelmi miniszter.

A tárcavezető hivatalában fogadta Philip Breedlove-ot, a NATO európai erőinek főparancsnokát. Dusa szerint a szakértői tárgyalások már folyamatban vannak. Breedlove reményét fejezte ki, hogy Románia ezúttal is a NATO megbízható szövetségese lesz, és beleegyezik a nehézfegyverzet állomásoztatásába román területen. A főparancsnok szerint hamarosan döntés születik ezzel kapcsolatban.

 

Cáfolta a francia Alpokban az előző héten történt repülőgép-katasztrófa ügyében eljáró marseille-i ügyész, hogy a nyomozóhatóság videofelvétellel rendelkezik a gép lezuhanása előtti utolsó pillanatokról.

A Bild című német lap és a Paris Match francia magazin online kiadásában kedd este azt írta, hogy a helyszínen előkerült egy adathordozó, amelyen találtak egy videofelvételt a gép lezuhanása előtti utolsó pillanatokról. A néhány másodperces, homályos - a Bild és Paris Match szerint is hiteles - felvétel az utaskabin hátsó részében készült. Személyeket nem lehet azonosítani rajta, és azt sem tudni, hogy ülő vagy álló helyzetben készült-e, de legkevesebb háromszor hallani fémes hangzású ütés zaját, ami alátámasztja a katasztrófa körülményeit vizsgáló hatóságok eddigi megállapítását, miszerint a kapitány megpróbálta betörni a pilótafülke ajtaját baltával, hogy megakadályozza a katasztrófát. A felvételen állítólag hallatszik, hogy több nyelven azt sikoltják: "istenem", ami arra utal, hogy az utasok tudták, milyen helyzetbe kerültek.

 

A Nézőpont Intézet szerint megállt a Fidesz-KDNP támogatottságának esése. A mai közzétett felmérés szerint Magyarország teljes népessége körében a Fidesz-KDNP 29 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Tavaly év végére a kormánypártok támogatottsága 26 százalékra zuhant. Ahhoz képest a különbség a 3 százalékos hibahatáron belül van, a változás így egyszeri eltérés is lehet.

A Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 16 százalékos, e bázison az MSZP 7, a DK 6, az LMP 5, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékos táborral rendelkezik. A rejtőzködők és nem szavazók aránya a teljes népességen belül összességében 34 százalékos – derül ki a március 21-27. között készült felmérésből.

 

Meghalt a túszmentő akcióban az isztambuli ügyész. A török rendőrség agyonlőtte azt a két szélsőbaloldali fegyverest, aki kedden Isztambulban túszul ejtett egy ügyészt - közölték a hatóságok. A túsz kiszabadult ugyan, de megsebesült, életveszélyes állapotban szállították kórházba, ahol belehalt sebeibe. Az ügyészt a betiltott és terrorista szervezetnek minősített szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) tagjai tartották fogva, és több követeléssel álltak elő. A hatóságok hat órán át tárgyaltak velük a megadásról. A különleges erők azért rohanták meg végül a bíróság hatodik emeleti helyiséget, mert lövéseket hallottak - mondta el Isztambul rendőrfőnöke.

 

Megszüntette a sugárzást az egyetlen krími tatár televízió, mert nem kapta meg az orosz távközlési és médiafelügyelettől a sugárzási engedélyt - jelentette az orosz sajtó. A magántulajdonban lévő ATR tévé képernyőjén kedden éjfél előtt egy óra számlálta vissza a hátramaradt időt, majd a képernyő szerdán nulla órakor elsötétült.

A tévével együtt a krími cég tulajdonában lévő Meydan-FM és a Ligyer nevű rádiót, a Lale televíziós gyermekcsatornát is lekapcsoltatták, annak ellenére, hogy többször kérelmezték a működési engedélyt a Roszkomadzortól. A hatóság ugyanakkor nem fogadta be a papírokat arra hivatkozva, hogy hibásan töltötték ki őket. Az ATR-hez tartozó 15 perc nevű hírportál folytatja munkáját.

Az alapvetően krími tatároknak szóló műsorokat készítő ATR televízió 2006 óta sugározta adásait. A tévé ugyanakkor adásidejének 60 százalékában oroszul, 5 százalékban ukránul, és csak 35 százalékában sugárzott tatár nyelven - írta az Interfax.

 

Kedd estig három halálos áldozata volt Németországban a Niklas orkánnak, a helyenként óránkénti 160-190 kilométeres sebességgel lecsapó vihar az ország számos térségében közlekedési fennakadásokat okozott. Az ország keleti részén fekvő Szász-Anhalt tartományban meghalt egy férfi, mert rádőlt egy betonfal, amely az erős széltől megrongálódott. A nyugati Rajna-vidék–Pfalz tartományban autóra zuhant egy kidőlt fa, a kocsi mindkét utasa életét vesztette.

A Niklas viharciklon kedd délelőtt érte el az orkán erősséget. Az Északi-tenger felől érkezett front a Baltikum felé vonul, éjszaka hagyja el Németország területét. A Német Időjárástani Intézet (DWD) az ország nagyjából kétharmadára a második legmagasabb, piros figyelmeztetést adta ki.

 

Hűvös időre számíthatunk az ország legnagyobb részén, kivéve a dél-keleti megyéket, ahol a hőmérséklet megközelíti az évszaknak megfelelő szintet. Többfelé várható felhőátvonulás, záporok alakulhatnak ki, de elszórtan havazás is előfordulhat. A szél országszerte megélénkül, helyenként viharossá fokozódik. Az országos meteorológiai szolgálat holnap 18 óráig érvényes riasztása szerint 55-60, sőt helyenként 90 km/h-s széllökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 16 fok között váltakozik. Éjszaka a legalacsonyabb hőmérsékleti értékek -4 és 6 fok között alakulnak.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 07:39:10' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 07:39:10' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 07:39:10' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 07:39:10' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 07:39:10' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 07:39:10' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, április 1.