Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 3.

E-mail Nyomtatás PDF

Elnökségének századik napján Klaus Johannist Facebook-követői elégedetlenségüknek adtak hangot. Az államelnököt több okból is kritizálják hívei, például azért, mert szerintük, túl közeli viszonyban van Victor Ponta miniszterelnökkel, ugyanakkor azt is felróják neki, hogy a belpolitikába alig avatkozik bele, akkor is rosszul mondják a követők, utalva arra, hogy Johannis aláírta Eugen Teodorovici pénzügyminiszterré való kinevezését. Ugyanakkor azt is sérelmezik a követők, amit eddig szimpatikusnak tartottak az államelnök részéről: hogy túl gyakran használja a Facebookot mint kommunikációs csatornát, és ritkán nyilatkozik hivatalosan.

 Bukarestnek tisztában kell lennie annak következményeivel, hogy lehetővé teszi a NATO katonai jelenlétének erősödését Románia területén  – jelentette ki tegnap az orosz külügyi szóvivő, aki a következményeket nem részletezte.A TASS hírügynökség által idézett Alekszandr Lukasevics előzmény nélkülinek, minden eddigi megállapodás felrúgásának nevezte az Észak-atlanti Szerződés Szervezete haderejének kelet-európai bővítését. Emlékeztetett arra, hogy a NATO és Oroszország korábbi egyezségének értelmében egyik fél sem hajt végre a másik megfélemlítésére irányuló jelentősebb katonai műveleteket. Az orosz külügy arra reagált, hogy a Ponta-kormány csütörtöki ülésén elfogadta a külföldi haderők romániai állomásoztatásáról szóló törvénytervezetet. A miniszterelnök be is jelentette, hogy a tervezet a NATO-csapatok romániai befogadásának teremti meg a jogi keretét. A jogszabályt a Legfelső Védelmi Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt a parlamentbe kerül jelenlétének erősítése kapcsán

Victor Ponta még tegnap este reagált az orosz külügyminisztérium fenyegetésére, kijelentve, hogy határozott választ tud adni az oroszok által felvetett kérdésre, éspedig azt, hogy tudatában vannak annak, a legjobb döntést hozták Románia és a partnerei számára. Elemzők szerint a közeljövőben még várhatók a tegnapihoz hasonló fenyegetések Oroszország részéről.

A Forbes Magazin 2015-ös romániai toplistáját vezető Ioan Niculaet illegális kampányfinanszírozás miatt két és fél év letöltendő börtönre ítélte tegnap a bukaresti táblabíróság. Az üzletembertől emellett elkoboztak 641 ezer lejt is, azt az összeget, amellyel a vád szerint 2009-ben törvénytelenül segítette Mircea Geoană volt szociáldemokrata államfőjelölt kampányát.Ugyanebben az ügyben három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték Gheorghe Bunea Stanciut, Brăila megye volt szociáldemokrata tanácselnökét.

Átvilágítja a jegybank elnökének vagyonát a Feddhetetlenségi Ügynökség. Mugur Isărescut egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó civil szervezet jelentette fel a hatóságnál. Szerintük több eltérés is van a jegybank elnökének egy banki hiteléről tett nyilatkozatai és vagyonnyilatkozata között. A jegybank szóvivője, Dan Suciu szerint nem ez az első alkalom, hogy egy civil szervezet panaszt tesz az ügyben. Szerinte a hitel kérdését tisztázták. Év elején azért foglalkozott a média Mugur Isărescu vagyonnyilatkozatával, mert a jegybank elnöke egy interjúban nem tudta megmondani, melyik banknál vett fel 700 ezer lejes hitelt 2006-ban, holott ezt az információt tartalmazza a vagyonnyilatkozata. A jegybank szóvivője ezt akkor azzal magyarázta, közel 10 év telt el a hitel felvételétől, és azóta Mugur Isărescu egy újrafinanszírozási eljárással átvitte a kölcsönt egy másik bankhoz és ott törlesztette.

A Konstanca megyei bíróság ma jóváhagyta Gigi Becali feltételes szabadlábra helyezését. A Steaua futballcsapat tulajdonosa letöltötte három és fél éves büntetésének harmadrészét, és valószínű, hogy az ortodox húsvétra már haza is kerül. Gigi Becali azt nyilatkozta korábban a sajtónak, hogy a börtönben nagyon vallásos lett, és teljesen megváltozott.

A szülők mellett a Kolozs megyei diáktanács is felkérte az illetékeseket, hogy bocsássák el állásából a kolozsvári Sigismund Toduţă Zenelíceumban oktató Monica Chiorean tanítónőt, aki rendszeresen megalázza a kisdiákokat. A tanítónőről két olyan hangfelvétel is nyilvánosságra került, amelyen nem csak verbálisan bántalmazza első osztályos tanulóit, hanem testi fenyítést is emleget. A diáktanács képviselői elmondták, elfogadhatatlannak tartják, hogy a román oktatásban rengeteg esetben bántalmazzák a gyermekeket, és lábbal tiporják egyes oktatók a tanulók jogait. Hozzáteszik, a zenelíceumban történt eset is jól bizonyítja, hogy az oktatás folyamatában sokszor a diák nem partner, arra tanítják, hogy alárendelt legyen, hogy féljen a tanároktól, és rettegjen attól, ha valamit nem tud. A tanfelügyelőség jelenleg is vizsgálja az esetet.

Érvénytelenítette a sepsiszentgyörgyi bíróság pénteki ítéletében azt a jegyzőkönyvet, amellyel Kovászna megye prefektusa bírságot rótt ki a magyar himnusz elénekléséért a Magyar Polgári Párt Kovászna megyei szervezete ellen. A bíróság a honlapján közölt ítéletben megállapította, hogy a prefektus törvénytelenül bírságolta meg a Magyar Polgári Pártot, és mentesítette az MPP-t az ötezer lejes bírság kifizetésétől. Elutasította ugyanakkor, hogy az MPP kérésére megállapítsa annak a kormányhatározatban rögzített előírásnak a törvénytelenségét, amely alapján a prefektus a bírságot kirótta.

Ingyenesen – vagy nagyon olcsón – kezelné a fogorvos a hazai felnőtteket is – erről is rendelkezik a közvita tárgyát képező egészségügyi tervezet. Ehhez arra lenne szükség, hogy a fogorvosok hajlandóak legyenek a háziorvosok mintájára szerződést kötni az egészségügyi biztosítópénztárral. Ettől azonban ódzkodnak, attól tartva, hogy az Egészségbiztosító nem fizet majd határidőre. A rendszer jelenleg is érvényes, ám nem vonzó a fogászok számára. A 660 ezres lakosságú Kolozs megyében például 102 fogorvos áll szerződéses viszonyban a biztosítóval, de Beszterce-Naszód és Szilágy megyékhez képest ez a szám nagynak mondható. A Szabadság napilap munkatársai által megkérdezett szakemberek értelmetlennek tartják az új előírást mindaddig, amíg a biztosító pénzforrásai szűkösek, pedig elkelne a segítség, hiszen a lakosság 80 százaléka fogproblémákkal küzd.

Országszerte 600 rendőr ellenőrzi ma a pékségeket. Az akció célja, hogy megelőzzék és visszaszorítsák az adócsalást a húsvét előtti időszakban. A rendőrök többek között a termékek eredetét, a tárolási körülményeket és a számlázást ellenőrzik. Tegnap a zöldség- és gyümölcsforgalmazókat ellenőrizték. A rendőrség 1500 kereskedésben vizsgálódott, közel 640 ezer lej értékben bírságoltak, 88 ezer kg zöldséget és gyümölcsöt koboztak el, és 46 esetben indítottak bűnvádi eljárást.

Tizenegy megyére bocsátott ki sárga figyelmeztetést erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ma délután hat óráig 18 megyében figyelmeztető érvényű riasztás van érvényben, például Fehér, Szeben, Maros, Brassó, Hargita, Kovászna, Mehedinți, Dolj, Iași, Neamț és Bákó megyében lehet igen erős szélre számítani és csapadékra, ez helyenként akár havazást is jelenthet.

Ma hajnaltól a havazás és erős szél miatt újabb forgalomkorlátozásokat vezettek be a székelyföldi hágókon. A Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő 13A jelzésű országúton, valamint a Maroshévízt Borszékket összekötő 15-ös országutat is nehézkesen lehet közlekedni annak ellenére, hogy Adrian Panescu, a Hargita megyei prefektusi hivatal kancelláriavezetője szerint folyamatosan takarítják az utakat. A legvastagabb hóréteget péntek reggel a Parajdot Gyergyószentmiklóssal összekötő országút által is érintett Bucsin-tetőn mérték. Itt a szerda óta lehullott hóréteg vastagsága eléri a 75 centimétert. A Bucsin-tetői meteorológiai állomáson mínusz hét fokot mértek péntek hajnalban.

A rendőrség útügyi információs szolgálata által közzétett adatok szerint a Máramaros megyei hágók is havasak. A Gutin-hágón átvezető, Nagybányát Máramarosszigettel összekötő 18-as országútra nem hajthatnak fel a 7,5 tonnát meghaladó járművek.A szabályok szerint a hóval borított utakon csak téli gumiabroncsokkal felszerelt gépkocsik közlekedhetnek. A szabályt megszegő gépkocsivezetőkre 195 és 292 lej közötti bírság róható ki.

Külföld

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékeznek a keresztények. Ezen a napon a templomokban a szenvedéstörténetet, a passiót olvassák vagy éneklik, dramatikusan idézve fel Krisztus szenvedését. A szentírási olvasmányok utáni könyörgések az egyház tagjaiért és az egész világért szólnak, különösen a szenvedőkért..A katolikus egyház nagypénteken szigorú böjt megtartását kéri a hívektől. A 18 és 60 év közötti hívek háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodni kell.

Egyharmadára csökkentik Irán urándúsító kapacitását, és tíz évre nemzetközi ellenőrzés alá helyezik. A vitatott iráni atomprogramról kötendő átfogó megállapodás esetén fokozatosan feloldják az Irán ellen a program miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsában hozott és más nyugati szankciókat - hangsúlyozta tegnap Lausanne-ban Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter.A tegnapi egyezségről megjegyezte: Még mindig kell némi idő ahhoz, hogy eljussanak oda, ahova szeretnének. Közölte azt is, hogy a Fordóban lévő, földalatti dúsítót zárják be, Natanzban viszont folytatják a dúsítást. Irán és az Egyesült Államok kapcsolatára nem terjed ki a megállapodás - tette hozzá, de leszögezte azt is, hogy a keretmegállapodással a világ egy rossz helyzetből egy olyanba jutott, amellyel mindenki nyer.

147 halálos áldozata van a tegnapi kenyai túszdrámának. A szomáliai al-Shabaab iszlamista milícia fegyveresei tegnap hajnalban szállták meg a kenyai Garissa városában található egyetem épületét. A biztonsági erők estére tudták csak visszafoglalni az épületet. A belügyminiszter szerint a támadóknál a lőfegyverek mellett robbanószerkezetek és gránátok is voltak. A terrorakció áldozatainak többsége diák, de két rendőr, egy katona és két biztonsági őr is életét vesztette. Ez volt az al-Shabaab eddigi legvéresebb támadása. A kenyai elnök tegnap az ország lakosságához intézett beszédében közölte, elrendelte 10 ezer újonc mielőbbi besorozását a rendőrséghez, mert „Kenya feleslegesen szenvedett a biztonsági erők elégtelen létszáma miatt”.

Meteo

Estig országszerte hideg, változékony idő várható, többfelé erős széllökésekre, esőre, sőt havazásra számíthatunk. Napközben a csúcsértékek nem haladják meg a 13-14 fokot, átlagban 5-7 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk. Éjszaka hideg lesz, -6 és +3 fok közötti hőmérséklettel. Holnap az ország legnagyobb részén a maihoz hasonló hideg, szeles idő várható, eső és havazás is előfordulhat, a déli megyékben enyhül kicsit az időjárás, itt melegebb lesz. Holnap napközben a csúcsértékek 4 és 13 fok között lesznek


Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 17:08:02' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 17:08:02' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 17:08:02' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 17:08:02' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 17:08:02' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 17:08:02' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, április 3.