Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 8.

E-mail Nyomtatás PDF

A közelgő ortodox húsvét miatt kialakult kvórumhiány miatt nem sikerült szavazni a Képviselőházban arról, hogy hozzájárulnak-e Markó Attila előzetes letartóztatásához. Az alsóház azért tűzte ismét napirendre az ügyészek Markó Attila letartóztatására vonatkozó kérését, mert a politikus lemondott ugyan a mandátumáról, de lemondása még nem jutott el a parlamenthez, így hivatalosan még mindig képviselő. Markó egy héttel ezelőtt e-mailen és írásban is elküldte lemondását, de a Képviselőházhoz még csak elektronikus formában érkezett meg, a ház pedig csak az eredeti dokumentum birtokában veheti ezt tudomásul – mondta el korábban Seres Dénes háznagy a maszol.ro hírportálnak.

Megkönnyítette a parlament a két ház tegnapi együttes ülésén a törvényhozók őrizetbe vételét a szenátorok és képviselők jogállásának módosításával: egy ilyen határozat elfogadásához az eddigi minősített többség helyett egyszerű többség is elegendő lesz. Romániában két hete kezdődött jogvita arról, hogy milyen többséggel kell jóváhagyni a törvényhozók "kiadását" az igazságszolgáltatásnak, miután Dan Sova szociáldemokrata szenátort - Victor Ponta miniszterelnök volt kampányfőnökét - nem vehette őrizetbe a korrupcióellenes ügyészség, pedig a jelen lévő szenátorok többsége hozzájárult ehhez. A szenátusi szavazat alkotmányosságát egyébként ma vizsgálja az Alkotmánybíróság.

Korlátozzák a nehézgépjárművek forgalmát az ortodox húsvét alkalmával, vasárnap és hétfőn a tengerpartra vezető autópályán, az Agigea-Mangalia országúton és az Olt völgyében. Az Országos Vasúttársaság közlése szerin tíz pótszerelvényt helyeznek üzembe az ünnep alkalmával Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Nagybánya, Szatmárnémeti, Kolozsvár és Craiova felé. Az ortodox húsvét első és második napján minden jegyiroda zárva tart, az utasok az állomásokon vagy online vásárolhatnak jegyet.

Júniustól 9 százalékra csökkentik minden élelmiszer és alkoholmentes ital áfáját - jelentette be Victor Ponta miniszterelnök. Az általános forgalmi adó jelenleg 24 százalékos és az új adótörvénykönyv ennek szintjét jövő évtől kezdődően 20 százalékra csökkentené. A miniszterelnök az intézkedést azzal indokolta, hogy egyrészt az Európai Unióban a románok költik jövedelmük legnagyobb hányadát (majdnem felét) élelemre, másrészt az élelmiszer-ágazatban a legmagasabb az adókerülés mértéke. Bukarest azt reméli, hogy az élelmiszerek áfájának csökkentése hozzájárul az ágazat versenyképességének javításához, a feketegazdaság visszaszorításához és növeli az ország élelmiszer-biztonságát. Ponta szerint a költségvetés a tervezett 5 milliárd lejes hiány helyett 5 milliárd lejes többlettel zárta az idei első negyedévet és így máris rendelkezik az élelmiszerek áfájának csökkentésével keletkező bevételkiesés fedezetével.

Majdnem 450 ezer fiatalnak segítenek jól fizetett munkahelyet találni az Európai Bizottság által támogatott Garancia az ifjúságnak program keretében. A 16 és 24 év közötti életkorúaknak szóló programot délelőtt mutatták be a Victoria Palotában. Rovana Plumb munkaügyi miniszter szerint a három évre terjedő, az Európai Unió által 470 millió euróval támogatott program három szakaszban valósul meg, lesz tanácsadás, nyilvántartásba vétel és végül alkalmazás. A fiatalokat alkalmazó munkaadók 200 euró és 500 lej havi támogatást kapnak minden új alkalmazott után, de kötelesek megőrizni a fiatalt legalább 18 hónapig. Aki az időszak lejárta után is megtartja fiatal alkalmazottját, 24 hónapig mentesül a munkanélküli segély fizetésének kötelezettsége alól – hangsúlyozta Rovana Plumb.

A svájci frankban felvett hitelek kedvezményes - lejre vagy euróra - átváltását ajánlotta fel ügyfeleinek a bankpiac harmadik legnagyobb szereplője, a Transilvania Bank. A pénzintézet azt is bejelentette, hogy - 81 millió euró kifizetésével - befejezte a Volksbank Románia részvényeinek a felvásárlását a német DZ Banktól és WGZ Banktól, valamint a francia BPCE-től. Így a romániai frankhitelesek 24 százaléka, 18 300 ügyfél átkerült a Volksbanktól a Transilvania Bankhoz. Romániában hat bank 75 ezer lakossági ügyfelét sújtotta a svájci frank januárban bekövetkezett váratlan erősödése.

Ma van a romák világnapja. Minden évben április 8-án tartják annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban e napon rendezték meg a romák első világkongresszusát, ahol az Indiából és húsz más országból érkezett küldöttek elfogadták a cigány nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát is. A kék és zöld színű roma zászló közepén egy 16 küllős csakra, kerék látható. A cigány himnusz szövegét 1969-ben Zarko Jovanovic írta, címe Djelem Djelem, a melódia egy népszerű szerb-roma szerelmes dal. A romák világnapja ahhoz akar hozzájárulni, hogy a lakosság megértse a cigányok problémáit, akiknek helyzetét leginkább a szegénység és a velük szembeni előítéletek nehezítik. Világszerte mintegy 13-15 millió cigány él, akiknek ősei az indiai szubkontinensről indultak útnak mintegy ezer éve. Ők magukat romnak vagy romának (ember) mondják, s szervezeteik javaslatára 1995 óta az Európa Tanács hivatalos dokumentumaiban is a roma megnevezés szerepel. A becslések szerint Európában 10-12 millió roma él, mintegy hatmillióan az Európai Unió területén.

Dzsihadista szervezkedés miatt hét személyt utasított ki Romániából múlt héten a Bukaresti Táblabíróság. A Digi 24 hírtelevízió szerint a kiutasítottak közül hatan Szatmárnémetiben működtettek szárnyas vágóhidat, és kapcsolatban álltak a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségét megtámadó Kouachi-fivérekkel. A Román Hírszerző Szolgálat honlapján egy tunéziai állampolgár tíz évre szóló kiutasításáról és egy hat tagú meg nem nevezett állampolgárságú csoport öt tagjának hét évre szóló, egy tagjának pedig három évre szóló kiutasításáról számolt be. Utóbbi csoportról azt közölte, hogy tagjai az Iszlám Állam és az Al-Quaeda terrorszervezetek radikális nézeteit vallották, és dzsihadista irányultságú szélsőséges iszlamista propagandát fejtettek ki Románia területén.

A román bűnüldöző szervek hetven kilogramm úgynevezett "fekete kokaint" foglaltak le ma reggel Temesváron – közölte a Mediafax hírügynökség. A spanyol piacra szánt kábítószert bútorelemekbe építették be, amelyeket egy konténerben szállítottak a küldemény temesvári címzettjének. A szállítmánnyal együtt négy venezuelai gyanúsítottat vett őrizetbe a rendőrség, akiket Bukarestben hallgatnak ki a központi nyomozószervek. A hírügynökség ügyészségi forrásokból arról értesült, hogy a konténert eredetileg a konstancai kikötőn keresztül akarták eljuttatni Európába, azonban a német hatóságok értesültek a szállítmányról, ezért a csempészek módosították a tervet. A fekete kokainként emlegetett kábítószerféle az eddig bevett módszerekkel felderíthetetlen, a hagyományos kokainnal ellentétben a nyomkereső kutyák számára is felismerhetetlen. A fekete kokaint könnyű csempészni, gyakran nyomtatópatron-, smink- vagy műanyagburkolat-pornak álcázzák.

Az elmúlt két év legnagyobb kábítószerfogása volt Kolumbiában, ahol több mint öt tonna kokaint foglaltak le a haditengerészet tisztségviselői a csendes-óceáni part közelében egy hajón - közölték a kolumbiai hatóságok. Hivatalos adatok szerint a kolumbiai haditengerészet 2015 első hónapjaiban eddig már 22,8 tonna kokaint foglalt le.

Radioaktív szállítmány tűnt el egy vietnami acélgyárból, a hatóságok kiterjedt keresőakciót indítottak az előkerítésére. A 45 kilogramm súlyú és 45 centiméter hosszú fémdoboz radioaktív kobalt-60 izotópot tartalmazott, amely mind az emberre, mind a környezetre veszélyes. A délkelet-ázsiai ország állami médiája arról számolt be, hogy az eset még három hónappal ezelőtt történt. Szerdán a vietnami hatóságok kiterjesztették a keresést a szomszédos térségek hulladéktároló övezeteire, s így az akció egészen a délkelet-ázsiai ország gazdasági központjáig, Ho Si Minh-városig terjed. Mai Thanh Quang, a tudományos osztály vezetője jelezte: attól tart, hogy ócskavas-kereskedők esetleg felnyitják a dobozt, s ezzel sugárzásnak teszik ki magukat és környezetüket.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke óva intette Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt attól, hogy eltérjen az Oroszország elleni európai uniós szankciós politikától mai moszkvai látogatása során. Alekszisz Ciprasz múlt héten az orosz állami TASZSZ hírügynökségnek adott interjúban bírálta az EU szankciós politikáját, azt mondta, hogy ez az út nem vezet sehová. Egyúttal azt is hangsúlyozta: a görög-orosz együttműködés lehetőséget teremt Görögországnak, hogy exportálja mezőgazdasági termékeit Oroszországba. Schulz a Münchner Merkurnak adott interjúban azért is bírálta Athént, mert a görög kormány 278,7 milliárd eurós II. világháborús jóvátételt követel Németországtól. Az EP német elnöke kontraproduktívnak nevezte az athéni követelést.

Az amerikai kormány 1992-ben kezdte titokban feljegyezni az amerikai állampolgárok által kezdeményezett nemzetközi telefonhívásokat egy drogcsempészet ellen indított program keretében - számolt be róla a USA Today című amerikai lap hírszerzési és büntetés-végrehajtási forrásokra hivatkozva. A lap szerint a programot Eric Holder igazságügy-miniszter 2013-ban az Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egykori informatikusa által kirobbantott titkos adatgyűjtési botrány hatására leállíttatta. A tisztségviselők nem hallgatták le a telefonhívások tartalmát, de feljegyezték a hívást kezdeményező és fogadó fél telefonszámát, valamint a hívás idejét. A program működtetői az Egyesült Államokból gyakorlatilag az összes olyan országba - szám szerint 116-ba - irányuló telefonhívások adatait rögzítették, amelyeket összefüggésbe hozhatónak találtak az egyesült államokbeli kábítószer-kereskedelemmel.

Estig Erdélyben és a Bánságban többnyire borús, máshol változékony marad az idő. A hőmérséklet 6 és 15 fok között lesz. Holnap már csak Dobrudzsában lehet esőre számítani, Máramarosban napos, máshol változékony száraz lesz az idő. A hőmérséklet hajnalban -8 és +5, holnap napközben a csúcsértékek 10 és 17 fok között lesznek, a legmelegebb a nyugati megyékben várható. Bukarestben most változékony az égbolt és 12 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-15 18:20:08' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-15 18:20:08' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-15 18:20:08' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-15 18:20:08' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-15 18:20:08' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-15 18:20:08' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, április 8.