Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 9.

E-mail Nyomtatás PDF

Románia a NATO megbízható partnere, és nem hagyja magát megfélemlíteni az orosz diplomácia agresszív megnyilatkozásai által - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök arra a moszkvai vádra reagálva, hogy Románia a fekete-tengeri térség stabilitását veszélyezteti. Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő előzőleg azt sérelmezte, hogy a román kormány NATO-nehézfegyverzet befogadására készül, és növelni akarja a külföldi fegyveres egységek számát az országban. Az észak-atlanti szövetség egyik szóvivője azt közölte: a NATO az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt erősíti katonai jelenlétét a szövetség keleti határán, és megvédi szövetségeseit minden fenyegetéstől. A katonai szervezet helyettes szóvivője, Carmen Romero szerint a román kormány kockáztatja a fekete-tengeri térség stabilitását azzal, hogy országát  az Egyesült Államok és a NATO hídfőállásává változtatja az orosz határ közelében.

A kormány áfa-csökkentő tervei jelentős kiesést okoznak az adóbevételekben – ismertette az Európai Bizottság előrejelzését Valdis Dombrovskis. Az Európai Bizottság euróért és társadalmi párbeszédért felelős alelnöke Bukarestben arról beszélt: fontos, hogy a román gazdaság tovább javuljon, ezért aggodalomra adnak okot azok a jelentős áfa-csökkentések, amelyeket az elfogadásra váró új adótörvény tartalmaz. A politikus azt is hozzátette, hogy az új adótörvények előírásai nincsenek összhangban a brüsszeli bizottság ajánlásaival, amely azt kérte a tagállamoktól, hogy a munka adóterheit csökkentsék a gazdasági növekedést és fogyasztást kevésbé érintő adónemek rovására.

A Nagy Kereskedelmi Láncok Romániai Egyesülete ezzel szemben azt állítja, hogy a kormány által hozott intézkedésnek pozitív eredményei lesznek, sokkal nagyobbak, mint azt a gazdasági elemzők mondják. Az egyesület elnöke, Dan Şucu szerint az élelmiszerek, a nem alkoholos italok és a közélelmezési szolgáltatások esetében 24 százalékról 9 százalékra csökkentett áfa júniustól teljes egészében megérződik majd a termékek bolti árában.

Az első két hónapban 2,4 százalékkal nőtt az ipari termelés Romániában a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte ma a statisztikai intézet. A növekedés főként a feldolgozóipar teljesítményének köszönhető, amely 3,6 százalékkal bővült a vizsgált időszakban. A villamosenergia-, gáz- és hőenergia-termelés, illetve szolgáltatás 5,8 százalékkal esett vissza, a kitermelőipar 4,8 százalékkal zsugorodott. A szezonális és munkanaphatással kiigazított érték szerint az ipari termelés 3,3 százalékkal nőtt az első két hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Határozathozatalra kötelezte a szenátust az alkotmánybíróság. E szerint a felső háznak meg kell jelentetnie a hivatalos közlönyben egy határozatot arról, hogy hozzájárul-e vagy sem Dan Șova őrizetbe vételéhez. A szociáldemokrata szenátor ügyében két hete szavaztak a honatyák. A jelenlévők többsége támogatta ugyan a politikus kiadását, a felsőház vezetése mégis azt közölte, hogy nem lehet őrizetbe venni Dan Șovát, mert a voksolásnál nem volt meg a minősített többség. Közben kiderült, hogy csak a szenátus házszabálya, valamint a szenátorok és képviselők jogállását szabályozó törvény kér minősített többséget egy törvényhozó őrizetbe vételének engedélyezésénél, az alkotmányban viszont egyszerű többség szerepel.

Teljesen el kellene törölni a képviselők és szenátorok előjogait, mert diszkriminatív a többi állampolgárral szemben, hogy a törvényhozók őrizetbe vétele esetében az igazságszolgáltatás helyét "politikai voks" veszi át - jelentette ki Laura Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség főügyésze egy televíziós interjúban. Kövesi arra utalt, hogy a törvényhozókat csak a parlament jóváhagyásával lehet őrizetbe venni, vagy házkutatást elrendelni ellenük. A főügyész Daniel Chiţoiu volt gazdasági és Borbély László volt környezetvédelmi miniszter esetét hozta fel, akiket nem adott ki a képviselőház.

Fogdában marad Gyergyószentmiklós polgármestere. Mezei János szabadlábra helyezési kérelmét a Marosvásárhelyi Törvényszék utasította el. A politikus fellebezhet az ítélet ellen. Gyergyószentmiklós polgármestere ellen a székelyföldi város önkormányzata és Budapest 5. kerületi önkormányzata által közösen létrehozott Monturist Kft. ügyvezetőjének a feljelentése alapján vizsgálódik az ügyészség.

Bűnvádi eljárás indult a Román Lottótársaság ellen amiatt, hogy megfelelő engedély nélkül működtetett játékgépeket. Több mint 6 ezer játékgép nem olyan játékra volt engedélyeztetve, amely működött rajta, így kevesebb adót fizettek. Ezzel 2006 és 2014 között 100 millió eurós kár keletkezett. Az ügyészek további 130 millió eurót akarnak behajtani a lottótársaságtól és három magánvállalattól.

Kidolgozta a kormány a borravaló könyvelését és adóztatását szabályozó sürgősségirendelet-tervezetet. A borravaló nem lesz áfaköteles – írja a capital.ro a birtokába került jogszabályra hivatkozva. E szerint a borravaló összegéről a vendéglátó-ipari egység külön pénztári nyugtát állít majd ki, és külön könyveli azt el bevételként. A mikrovállalatok 3 százalékos jövedelemadót fizetnének a borravalóért abban az esetben, ha az összeget nem osztják szét az alkalmazottak között. Ha szétosztják, az adó 16 százalékos lesz. A többi cég esetében egységesen 16 százalékos az adó akkor is, ha az alkalmazottak kapják a borravalót és akkor is, ha a vendéglátó-ipari egység bevétele marad.

Kitiltaná a televíziókból és a rádiókból a gyógyszerreklámokat Végh Sándor, RMDSZ-es szenátor. Az erre vonatkozó törvényjavaslatát az RMDSZ-es honatya április elsején nyújtotta be a felsőházba, a tervezetet a héten kapta meg a kormány és a jogi bizottság. A törvénytervezet szövege még nem végleges – nyilatkozta a maszol.ro-nak a politikus, aki várja az ötleteket, javaslatokat szakemberektől, páciensektől, hogy a végleges forma elérje a kívánt hatást. A cél ugyanis az, hogy a társadalom egészségét szem előtt tartva sehol se lehessen a médiában gyógyszereket reklámozni. Végh Sándor szerint a reklámok becsapják a nézőket, hiszen azt sugallják, hogy a gyógyuláshoz nem kellenek az orvosok. Turos Lóránd CNA-tag szerint a táplálékkiegészítők reklámozása még veszélyesebb, azt az illúziót keltik, hogy helyettesíthetik a gyógyszereket.

Az RMDSZ jövő hétvégén, április 17-18-án megrendezendő 12. kongresszusán 778 szavazati joggal rendelkező küldött vesz részt. A szövetségi elnöki tisztségért egyedül Kelemen Hunor indul – tájékoztatott Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára. Az Újratervezés szlogennel fémjelzett nagyszabású eseménynek a kolozsvári Diákművelődési Ház ad otthont. A kongresszuson csak akkreditációval rendelkező újságírók vehetnek részt. A sajtó képviselői április 15-ig regisztrálhatnak az RMDSZ honlapján.

Külföld:

Oroszországi mezőgazdasági vegyesvállalatok megalapítását tervezi Athén és Moszkva, hogy ezek révén Görögország meg tudja kerülni az európai uniós országokra kivetett orosz élelmiszer-behozatali embargót. Ezt tegnap este közölte egy meg nem nevezett görög kormányzati forrás, aki Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kétnapos moszkvai tárgyalásairól számolt be. Ciprasz és Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbá az Oroszországból Törökországon át Európába vezető gázvezeték észak-görögországi szakaszának megépítéséről is tárgyalt.

A magyar kormány jóváhagyta a Jemenben lévő magyarok evakuációs költségeit – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Még 31 magyar állampolgár tartózkodik az Arab-félszigeten fekvő, háború sújtotta országban. A hétvégén négy embert sikerült Jemenből evakuálni a nemzetközi migrációs szervezet akciójának keretében – mondta a tárcavezető.

Terrortámadásra készülőket vettek őrizetbe Odesszában. Az ukrán biztonsági szolgálat vezetőjének tanácsadója elmondta: az őrizetbe vett 10 személy házilag készített pokolgépekkel készült merényletet végrehajtani a holnapi odesszai ünnepségen. Április 10-én ugyanis a város a náci Németország megszállása alóli felszabadulásáról emlékezik meg. Az ukránok hatóságok megállapították, hogy a diverzánsok közvetlenül az orosz biztonsági szolgálattól kaptak utasításokat, mégpedig egy Grjuza fedőnevű ukrán nőn keresztül.

A társadalom peremén élő és a háborúk áldozataivá váló gyermekek védelmében emelte fel szavát Ferenc pápa tegnap a római Szent Péter téren tartott általános audiencián. Ferenc pápa úgy fogalmazott, minden kirekesztett és magára hagyott gyermek, aki az utcán vagy alamizsnából él, iskola és gondozás nélkül, segítségért kiált, és „azt a társadalmi rendszert vádolja, amelyet mi, felnőttek építettünk ki”. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a gyermekekért a politikusok, az oktatók és az összes felnőtt felelősséggel tartozik. Kijelentette, a társadalomnak nem szabad egyedül hagynia a beteg gyermekeket nevelő családokat sem. A világon 650 millió gyerek él mélyszegénységben, 58 millió nem járhat iskolába, 28 millió gyerek él háborús övezetben, 5,5 millió végez „rabszolgamunkát”. Évente több mint hatmillió öt évnél fiatalabb gyerek hal meg alultápláltság miatt vagy olyan, már könnyen gyógyítható betegségben, mint a hasmenés vagy a tüdőgyulladás – figyelmeztetett a világ legnagyobb, független nemzetközi gyermekjogi szervezetének olaszországi irodája. A Save the Children Italia elismeréssel kommentálta Ferenc pápa gyermekek védelmében mondott szavait.

Nincs elég pénz Észak-Korea humanitárius segélyezésére az ENSZ egy friss jelentése szerint. A segélyezést nehezíti, hogy a Phenjan elleni legújabb amerikai szankciók tavaly bizonyos programok felfüggesztésére kényszerítették az ENSZ szakosított szervezeteit – számolt be Valerie Amos, ENSZ-főtitkár. Az ENSZ és az Egyesült Államok azért szankcionálja Észak-Koreát, mert nem hajlandó felhagyni atomfegyver- és rakétafejlesztési programjával. A jelentés elismeri, hogy Észak-Korea segélyezése politikailag még mindig kényes ügy, de hozzáteszi, hogy a phenjani kormány az utóbbi néhány évben inkább elismerte a lakosság nélkülözését, mint korábban. Az ország lakosságának 70 százaléka nem jut megfelelő élelmiszerhez. Az ENSZ 2015-re 111 millió dollárt kér a világ országaitól észak-koreai programjaira, ez a legalacsonyabb kért összeg 2009 óta.

Időjárás:

 Estig országszerte változékony marad az idő. A Körösök-vidékén, a Bánságban és a déli megyékben helyenként esőt jeleztek. A legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek 8 és 18 fok között alakulnak. Az Országos Meteorológiai Intézet figyelmeztetése szerint Moldvában és a délkeleti megyékben a délután folyamán erős széllökésekre kell számítani. A szél erőssége elérheti az 55-65, helyenként pedig akár a 70 km/órás sebességet is. Holnap országszerte felszakadozik a felhőzet, csapadék seholsem valószínű. A nappali hőmérséklet csúcsértékei 11 és 19 fok között lesznek. Bukarestben most borús az idő és 14 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 06:17:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 06:17:40' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 06:17:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 06:17:40' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 06:17:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 06:17:40' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, április 9.