Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 10.

E-mail Nyomtatás PDF
Csupán az ötödik helyen szerepel a kormány prioritáslistáján a Brassó-Bors autópálya - derül ki a Hotnews hírportál birtokába jutott dokumentumból, amelyet a kormány megküldött jóváhagyásra az Európai Bizottságnak. Az úgynevezett master plan Románia 2020-ig terjedő közúti infrastruktúra-fejlesztési stratégiáját tartalmazza. Eszerint a kormány a Nagyszeben-Pitești autópálya megépítését tekinti a legsürgősebbnek az következő 5-7 évre. A háttérben az állhat, hogy korábban a Dacia-üzem igazgatója azt mondta: a Renault csoport kivonul Romániából, ha ez a sztráda nem készül el 2020-ig. A második a listán a Bákó-Pașcani, a harmadik a Nagyszeben-Brassó, a negyedik a Brassó-Ploiești autópálya. A Bechtel által korábban félbehagyott észak-erdélyi autópálya Bors és Magyarnádas közötti szakasza az ötödik helyre került.

 

Országszerte forgalmi dugókra kell számítani az ortodox húsvét miatt. A hatóságok várakozása szerint a forgalom már ma érezhetően megnő, egyrészt azért, mert a Nyugat-Európában dolgozó román vendégmunkások hazatérnek, másrészt sokan töltik az ünnepeket a hegyekben, vagy elutaznak rokonaikhoz, ismerőseikhez. A rendőrség jelentős erőket vonultat fel, 415 radart helyeznek el az utak mentén, 1800 közlekedésrendész teljesít szolgálatot. Emellett további 6800 rendőr felügyeli a közbiztonságot.
Az országutakon a hatóságok helikoptereket is használnak, hogy idejében tájékoztathassák a gépkocsivezetőket az esetleges forgalmi dugókról. "A napokban a román, a magyar és a bolgár rendőrség egymással együttműködve kiemelt figyelemmel követi a forgalmat a határ mindkét oldalán azokon az utakon, amelyek a határátkelőkhöz vezetnek" - mondta a belügyminiszter.

Márciusban enyhén nőtt az infláció. Februárhoz képest enyhén, 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A növekedéshez a nem élelmiszer jellegű termékek járultak hozzá a legnagyobb mértékben, 0,6 százalékkal. Az élelmiszerek 2,9 százalékkal kerültek többe, a szolgáltatások drágulása 0,1 százalékos volt. Az élelmiszereknél a búzaliszt enyhén olcsult, viszont a máléliszt csaknem 3,5 százalékkal drágult. A leggyorsabban a citrusfélék, a zöldségek, az üzemanyag és a dohánytermékek ára nő. Tavaly decemberhez képest összességében 1,17 százalékkal nőttek az árak március végéig. A Román Nemzeti Bank február elején 2,1 százalékra csökkentette az idei évre szóló inflációs előrejelzését a korábban közölt 2,2 százalékról. A számításokat azonban keresztülhúzhatja az élelmiszerek áfájának csökkentése 24 százalékról 9 százalékra, amit a kormány júniustól tervez bevezetni. A Költségvetési Tanács becslései szerint az intézkedés nyomán az év végére nulla százalékra mérséklődik az éves infláció.

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának nyolc volt tagja, köztük Markó Attila, az RMDSZ volt képviselője ellen. A vádhatóság többrendbeli hivatali visszaéléssel vádolja őket: állítólag 84 millió euró kárt okoztak az államnak azáltal, hogy a piaci értéknél jelentősen magasabb kártérítéseket ítéltek meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért. A bizottsági tagokon kívül négy ingatlan-felértékelőt is bíróság elé állítottak.
A DNA közleménye szerint a kifogásolt kártérítéseket három különböző ülésen hagyta jóvá a restitúciós testület 2008 szeptemberében, novemberében és decemberében. A vádlottak vagyonát zárolták, az ügyészek ugyanakkor kezdeményezték 6,2 millió lej elkobzását Theodor Nicolescu liberális képviselőtől. A politikus megvesztegetésként kapta az összeget három személytől, a 2009-2013 periódusban.
A december óta Magyarországon tartózkodó Markó Attila megalapozatlannak nevezte az ellene megfogalmazott korrupciógyanút. A politikus múlt héten lemondott képviselői mandátumáról, miután a DNA előzetes letartóztatásához kérte a parlament hozzájárulását.

Az autonómiáról, a regionális átszervezésről, a magyar egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáról, valamint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyéről egyeztetett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) küldöttsége Laurentiu-Mihai Stefannal, az elnöki hivatal belpolitikai tanácsadójával - közölte az EMNT.
A Cotroceni-i palotában még szerdán lezajlott találkozón ismertették az EMNT tevékenységét, a Demokrácia Központok munkáját, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) regionalizációs kerettörvény-tervezetét, valamint átadták Klaus Johannis államfő tanácsosának a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómiatervezetét, amelyet 2004-ben a parlament egyszer már elvetett. A közlemény szerint Laurentiu-Mihai Stefan értékelte, hogy az EMNT képviselői személyesen tájékoztatták az általuk képviselt kérdésekről, és úgy vélte: a találkozóhoz hasonló egyeztetések kiváló lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy megtalálják azokat a törvényi és intézményi kereteket, melyek alkalmazásával Románia minden lakosának anyagi és szellemi jólétét biztosíthatják.

Hétfőn, az ortodox húsvét másodnapján tartják a számlalottó első sorsolását – közölte az Adóhatóság. A sorsoláson részt vesz valamennyi román állampolgár, aki ezer lejnél (kb. 67 ezer forint) kisebb értékben vásárolt a február 2. és március 28- közötti időszakban. Regisztrálni nem kell, azaz nem is lehet: a részvételhez elég eltenni a vásárláskor kapott számlát. A sorsoláskor két számot húznak ki: az első a nyertes számla értéke – 1 és 999 között –, a második a számla kiállításának a napja. Az a vásárló nyer, aki az adott napon az adott értékben vásárolt. A nyereményalapot annyifelé osztják el, ahányan a sorsolást követő harminc napon belül jelentkeznek az adóhatóságnál a jelzett napon és értékben kiadott üzleti számlával.

Románia kimenekíti állampolgárait Jemenből. A külügyminisztérium közleménye szerint tegnap három újabb román érkezett haza az Abu Dhabi-i román nagykövetség segítségével, Dzsibuti érintésével. A háború sújtotta délnyugat-ázsiai országban több román tartózkodik, de pontos számot a külügyminisztérium nem közölt, csupán annyit, hogy folytatja a kimenekítésüket. Eddig összesen 25 román állampolgárt és 3 külföldi állampolgárságú családtagot szállítottak Romániába.
Jemenben véres harcok dúlnak a síita húszi lázadók és az Abed-Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű egységek között. Szaúd-Arábia vezetésével Hádi oldalán nemzetközi koalíció is beszállt a konfliktusba. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságai (ICRC) szerint humanitárius katasztrófa fenyeget.

Nyolc magyar utas volt a dél-thaiföldi turistaparadicsom, Phuket közelében kigyulladt és elsüllyedt komphajón - erősítette meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke pénteken.
Menczer Tamás azt is elmondta, hogy a magyarok nem sérültek meg és már biztonságban vannak.
Az Ao Nang Princess 5 komphajó az Andamán-tengeren, a Krabi és Phuket közötti úton szerda délután azután süllyedt el, hogy felrobbant a motorja. A Phuketwan hírportál jelentése szerint a komp fedélzetén kínai, magyar, egyiptomi, ukrán és svájci turisták is tartózkodtak.
A balesetben egy izraeli kislány meghalt, a többi mintegy 110 utas, köztük több tucat turista életét azonban sikerült megmenteni - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.

Fegyelmi eljárást indított a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front (FN) vezetője, Marine Le Pen saját apja, egyben a párt alapítója és egykori elnöke, Jean-Marie Le Pen ellen.
Marine Le Pen mindezt a TF1 televízió műsorában jelentette be csütörtök este, hozzátéve: azt szeretné, ha a tiszteletbeli elnök, a 86 éves Jean-Marie Le Pen visszavonulna a politikától.
A fegyelmi közvetlen előzménye az az interjú, amely az előző nap jelent meg a Rivarol című szélsőjobboldali, antiszemita újságban, s amelyben az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a második világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét, valamint kijelentette: eltúlzottnak tartja azt, ahogy a lánya irányítása alatt az új FN-vezetés az antiszemitizmus és az idegengyűlölet vádja ellen védekezik.
Marine Le Pen szerdán azt mondta, apja megnyilatkozásaival keresztülhúzza azon erőfeszítéseit, hogy a pártból fősodorbeli erőt kovácsoljon.

A kubai forradalom óta először tárgyalt az amerikai és a kubai külügyminiszter. John Kerry és Bruno Rodríguez csütörtök este Panamavárosban, az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) kezdődő csúcstalálkozója előtt találkozott – írja az MTI. Ezzel több mint fél évszázada, a kubai forradalom kezdete óta először tárgyalt egymással a két ország diplomáciájának vezetője. Egy amerikai kormányforrás szerint Kerry és Rodríguez "haladást értek el" a találkozón, s a két ország arra törekszik, hogy túllépjen a több évtizedes ellenségeskedésen és helyreállítsa a teljes körű diplomáciai viszonyt. Marie Harf külügyi szóvivő a találkozóról előzőleg feltett egy fotót a Twitter közösségi oldalra, de a megbeszélésről semmilyen részletet nem közölt. A találkozón valószínűleg az amerikai külügynek a terrorizmust támogató országokról vezetett listájáról tárgyaltak, amelyen továbbra is szerepel Kuba.

Hillary Clinton a tervek szerint vasárnap, a Twitteren jelenti majd be hivatalosan is, hogy megpályázza a demokraták elnökjelöltségét – értesült a Guardian. A volt first lady, szenátor és külügysminiszter útban Iowa felé tenné a bejelentést, utána pedig rögtön bele is vágna a kampányba az első előválasztó államban és a többi korán szavazó helyen. A Guardiannek több forrás is megerősítette, hogy Clinton Iowában kezd vasárnap, de Nick Merrill, a leendő elnökjelölt szóvivője egyelőre nem kommentálta a híreket. Clinton lesz az első demokrata jelölt, aki bejelenti 2016-os elnökjelölti indulását, és a felmérések szerint abszolút favoritnak számít a párton belül. Hillary Clinton 2008-ban is indult, de alulmaradt Barack Obamával szemben. A republikánusoknál a fontosabb nevek közül már bejelentette jelöltségét Ted Cruz szenátor, és várhatóan jövő hét elején így tesz Marco Rubio floridai szenátor is.

Országszerte derült, napsütéses idő lesz egész hétvégén, csak elszórtan bukkanhat fel egy-egy kisebb felhő, de csapadék sehol nem valószínű. Az éjszakai hőmérséklet helyenként még 0 fok alatt is lehet, de általában 3 és 8 fok között váltakozik, nappal pedig a legmagasabb hőmérsékleti értékek 15 és 19 fok között alakulnak.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 12:24:10' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 12:24:10' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 12:24:10' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 12:24:10' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 12:24:10' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 12:24:10' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, április 10.