Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 11.

E-mail Nyomtatás PDF

Visszaküldte a Parlamentnek a pártfinanszírozási törvényt Klaus Johannis. Az államfő kiemelten kifogásolta a március közepén nagy szavazattöbbséggel elfogadott jogszabályt, amely szerinte jelenlegi formájában nem teszi átláthatóbbá és tisztességesebbé a pártok pénzelését, ráadásul nem zárja ki az üzleti szféra és a politikusok érdekösszefonódásának gyanúját. A jogszabály szerint a választási kampányokat ezentúl az állami költségvetésből finanszírozzák, és a jelöltek hitelekből megelőlegezett költségeit utólag számolnák el.

A törvény a helyhatósági, parlamenti és elnökválasztás esetében is megszabja a kampányköltségek felső határát, az Állandó Választási Hatóság csak azoknak a jelölteknek a számlákkal igazolt költségeit számolná el, akik megszerezték a voksok legalább három százalékát. A pártfinanszírozási törvény az első, amelyet a Parlament elfogadott abból a csomagból, amellyel hazánk választási rendszerét kívánják megújítani.

Korlátozzák a magánszemélyek készpénzfizetését május 9-től. A Hivatalos Közlönyben megjelent készpénzforgalmat szabályozó törvény szerint tilos lesz a magánszemélyeknek tízezer lejnél nagyobb összeget készpénzben kifizetni egy áruházi vásárláskor, vagy ötezer lejnél nagyobb összeget bármely más típusú jogi személynek. A magánszemélyek közötti adásvételeknél a készpénz-tranzakciók felső határa 50 ezer lej. A törvény által megszabott korlátok túllépését az előírt összeghatár feletti kifizetett készpénz tíz százalékával bírságolja  az adóhatóság. Hazánkban eddig csak a jogi személyek számára léteztek korlátozások a készpénzkifizetésre.

Csupán négy személy vásárolt mostanáig gépkocsit az Első Autó programmal. Az első kedvezményezettek bukaresti, Arges valamint Tulcea megyei fiatalok, és az általuk felvett hitelek átlagértéke 23 ezer lej. A márciusban elindított Első Autó program keretében 18. életévüket betöltött személyek állami garanciával vehetnek fel legtöbb 50 ezer lejes hitelt, hogy megvásárolják első gépkocsijukat. A kérvényezők alig 5 százalékos önrészt kell felmutassanak, a hitel havi törlesztőrészlete pedig a becslések szerint átlag 10 százalékkal kisebb, mint más fogyasztói hitelek esetében. A Kormány idén 350 millió lejt fordít az Első Autó programra.

Elutasította Elena Udrea házi őrizetbe helyezését a legfelsőbb bíróság tegnap, így a politikus továbbra is előzetes letartóztatásban marad az ellene indított kivizsgálások idejére. A Korrupcióellenes Ügyészség kiterjesztette bűnvádi eljárását a volt miniszter ellen, akit korábban hivatali visszaélés és csúcsópénz elfogadásának vádjával letartóztattak, most pénzmosással is vádolják.

Victor Ponta miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes is részt vesz az RMDSZ jövő heti kongresszusán. Az „újratervezés” jegyében április 17-18-án tartandó kolozsvári tanácskozásra 778 küldöttet és 120 meghívottat, valamint a sajtó képviselőit várják a szervezők. Az RMDSZ tájékoztatása szerint jövő pénteken valamennyi romániai és magyarországi parlamenti párt elnöke köszönti a kongresszust, majd Kelemen Hunor beszámolóját követően az elnök megválasztásával és az alapszabály módosításával folytatódik a találkozó. Az elnöki tisztségre csak Kelemen Hunor kapott jelölést. A második napon módosítják a szövetség programját, és elfogadják a kongresszus dokumentumait. A rendezvényen átadják az Ezüsttulipán-díjakat, amelyekkel közel 80 jelenlegi és egykori országos testületi vezetőt méltatnak. A kongresszuson vetítik le először az RMDSZ – 25 éve együtt című dokumentumfilmet, amely a szövetség történelmét eleveníti fel.

Május 11. és 15. között immár negyedszerre rendezik meg a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét, amelyen öt nap alatt nyolc előadást láthat a közönség. A budapesti Thália Színházban tartandó esemény első előadása az Újvidéki Színház a művész és a hatalom viszonyáról szóló nagyszínpadi produkciója lesz. Ugyancsak nagyszínpadon a nagyváradi Szigligeti Színház bemutatja a tolerancia és a megbocsátás szükségességének üzenetét hordozó lengyel kortárs drámát, Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című darabját Anca Bradu rendezésében. Megtekinthető lesz még Bogdán Zsolt színművész Ady Endrét idéző „függök ezen a zord élet-párkányon” című pódiumműsora, amely a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkciójaként jött létre.

Ma van a magyar költészet napja, amelyet 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján tartanak. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal, koszorúzásokkal, közös versmondásokkal, filmvetítésekkel, rendezvényekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.  A Híradó után következő Szabad szombat mai kiadásában néhány fontosabb erdélyi költészet napi rendezvényre hívja fel a figyelmet Márton Evelin kolléganőm.

Külföld

Az Amerikai Államok Szervezete főtitkárának beszédével megkezdődött tegnap este Panamavárosban az AÁSZ hetedik csúcstalálkozója, amelyet az amerikai-kubai közeledésnek szentelnek, és amelyen a történelem során először van jelen a térség mind a 35 állam-, illetve kormányfője. Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök december 17-én jelentette be, hogy Washington és Havanna több mint ötven év után újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat, és az Egyesült Államok megszünteti a szigetországgal szembeni gazdasági embargót.

Lefokozta Ukrajna eddig is mélyen spekulatív devizaadós-besorolását tegnap a Standard & Poor's. A lépést azzal indokolták, hogy "gyakorlatilag biztos" az ukrán szuverén devizaadósság-kötelezettségek törlesztési csődje. A nemzetközi hitelminősítő tegnap este Londonban bejelentette, hogy Ukrajna hosszú futamidejű devizaadós-besorolását az eddigi "CCC mínusz"-ról "CC"-re rontotta, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben - írja az MTI. A Standard & Poors indoklása szerint az ukrán eurokötvény-kötelezettségek tervezett átalakítása várhatóan értékvesztéssel végrehajtott kötvénycsere-tranzakció formáját ölti majd, ami hitelminősítési szempontból a szuverén devizaadósság-kötelezettségek törlesztési csődjének felelne meg.

Elhalasztották az Európai Unió védnöksége alatt folyó orosz-ukrán gáztárgyalásokat, amelyeket a jövő kedden tartottak volna Berlinben - jelentette be az Európai Bizottság. A háromoldalú találkozót azért tették át későbbi, egyelőre meg nem határozott időpontra, mert a szakértői tárgyalásokon nem sikerült kellő mértékű haladást elérni a vitás kérdések tisztázásában. A politikai szintű egyeztetés helyett a jövő héten valamikor Brüsszelben ülnek össze a felek szakértői. A háromoldalú gáztárgyalások célja, hogy megoldást találjanak Ukrajna és Európa gázellátásának biztosítására a 2015-16-os fűtési szezonra. Az Európai Bizottság azt akarja elérni, hogy legkésőbb júliusra megállapodással végződjenek a tárgyalások.

Tizennégy év után visszakapta elvesztett pénztárcáját egy horvát férfi. A benne lévő személyi okmányokkal együtt a pénzt is kamatostul visszaküldte a feladó, aki a csomagot Vigadó Szerencse néven postázta. Ivica Jerkovic, 14 évvel ezelőtt a bankból 2000 német márkát vett fel, hogy megjavíttassa családi házának tetőszerkezetét. Mielőtt hazament volna azonban a pénztárcáját elveszíthette. "Feltételezem, hogy olyan valaki találta meg, aki anyagi gonddal küszködött, és évekig azt számolta, mennyi pénzt kell visszafizetnie nekem, különben miért tartotta volna meg ennyi éven át a pénztárcámat?" - mondta a férfi, aki nagyon szeretné megtudni, ki volt a megtaláló.

Időjárás

Estig országszerte derült marad az idő, csapadék továbbra sem várható. A hőmérséklet csúcsértékei 15 és 22 fok között alakulnak. Holnaptól az ország nyugati részén számíthatunk csapadékképződésre záporok, zivatarok formájában. Délen napsütéses , másutt változékony idő lesz. A hőmérséklet hajnalban -6 és +11, holnap napközben 16 és 24 fok között alakul. Bukarestben most  derült az égbolt és 17 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 13:19:25' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 13:19:25' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 13:19:25' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 13:19:25' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 13:19:25' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 13:19:25' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Híradó | Hírösszefoglaló, április 11.