Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 16.

E-mail Nyomtatás PDF

Állandó lesz a NATO-országok katonáinak jelenléte az észak-atlanti szövetség keleti szárnyán – jelentette be Mircea Dușă védelmi miniszter tegnap, annak kapcsán, hogy mától az utóbbi hat év legnagyobb szárazföldi NATO-hadgyakorlata kezdődik hazánkban. Az április 30-ig tartó, Wind Spring 15 elnevezésű manőver a Fekete-tenger romániai partvidékén történik 2200 román, amerikai, brit és moldovai katona, valamint több száz páncélos jármű mozgósításával. Mindemellett egy amerikai torpedóromboló tartózkodik a konstancai kikötőben, és a napokban 11 darab A-10-es csatarepülő érkezett Aranyosgyéresre, ahol a  Dacian Thunder 2015 elnevezésű amerikai–román katonai gyakorlatot tartják, 650 katonával és pilótával, egészen július 7-ig. Az erdélyi légi támaszpontra portugál F-16-osokat és amerikai F-15-ösöket is várnak a közeljövőben. A gyakorlat célja a román és az amerikai személyzet felkészültségének és együttműködési szintjének javítása a közös repülések végrehajtása nyomán – áll az aranyosgyéresi 71-es Légibázis által tegnap kiadott sajtóközleményében.

Hétfőn újabb tárgyalásra várja a parlamenti pártokat Klaus Johannis. Az államfő többek között a választási törvényről, a parlament tagjai ellen indított bűnvádi eljárások és letartóztatási kérések jóváhagyásáról tanácskozik a politikai szervezetek képviselőivel. Klaus Johannis legutóbb január végén tartott megbeszélést a pártokkal, akik akkor vállalták, hogy a tavaszi parlamenti ülésszakban olyan törvényeket dolgoznak ki, amelyekkel rendezik a diaszpórában történő szavazással kapcsolatos problémákat, illetve a választási kampányok és a pártfinanszírozás kérdését. A két jogszabály közül azonban egyik sem valósult meg eddig, a pártfinanszírozásra vonatkozó törvényt kidolgozták ugyan, de ezt az államfő visszaküldte a Parlamentbe megfontolásra.

A román, a bolgár és a szerb kormányfő április 24-én, Craiován találkozik egy együttes megbeszélésre, amelyet követően a román és a bolgár Kormány közös kormányülést tart – jelentette be Victor Ponta. A kormányfő hozzátette: a bolgár miniszterekkel többek között, a kettős adóztatás elkerülését célzó memorandumról, a turizmusról szóló memorandumról, és egy új, Turnu Măgurelét a bolgár Nikopol városával összekötő Duna-híd felépítéséről tanácskoznak majd. Legutóbb tavaly márciusban a bolgár Rusze városban tartott együttes kormányülést a román és a bolgár Kormány.

2018-ban teljes hosszában autópályán közlekedhetünk Brassótól a magyar határig – ígérte Ioan Rus szállítási miniszter tegnap, Corina Crețu regionális politikákért felelős EU-biztos társaságában, Szászsebes és Torda közötti autópályaszakaszon tartott terepszemléjén. Mindezt annak ellenére jelentette ki a miniszter, hogy jelenleg csak néhány autópálya-szakaszon dolgoznak, és a sztráda Marosvásárhely és Brassó közötti szakasza nem is szerepel a kormány prioritási listáján, amelyet elküldött jóváhagyásra Brüsszelnek - jegyzi meg a hotnews hírportál.

Kimagaslóan megnőtt az amerikai vízumot kérelmezők száma az elmúlt két évben, a visszautasítások aránya pedig fokozatosan csökken. Tavaly 42 ezren kértek amerikai vízumot, és a kérelmek 90 százalékát jóváhagyták. 2007-ben még a kérelmek több mint 37 százalékát nem fogadták el. A kérvényezőknek azt kell bizonyítaniuk, hogy erős szálak kötik őket a szülőföldjükhöz, és amerikai látogatásuk után hazatérnek. Aki erről meggyőzi a konzulátus alkalmazottait, az megkapja az ideiglenes tartózkodásra vonatkozó vízumot – nyilatkozta Henry Leighton, bukaresti amerikai főkonzul.

Negyven ezer euró erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezte Corneliu Vadim Tudort a fővárosi Törvényszék abban a rágalmazási perben, amelyet Ana Birchall szociáldemokrata képviselő két éve indított a Nagy-Románia Párt elnöke ellen. Ezenfelül a bíróság arra is kötelezte a szélsőséges politikust, hogy törölje a birtokában lévő portálokon megjelent írásokat, amelyekben rágalmazza Ana Birchallt. Vadim Tudor több rágalmazási pert elveszített. Tavaly a bukaresti Törvényszék ítélete nyomán 10 ezer lejes erkölcsi kártérítést kellett kifizetnie Victor Piturcának, a román válogatott akkori edzőjének.

Több mint kétéves szünet után, Tamás Péter bánsági üzletember személyében, ismét lesz magyar tiszteletbeli konzulátus Temesváron – közölte az MTI-vel Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, aki megjegyezte: a tiszteletbeli konzul nem tagja a magyar diplomáciai testületnek, de bizonyos szintű diplomáciai mentességet élvez. Tamás Péter a bánsági városban több mint két évtizede működő Tifel festékgyár tulajdonosa. A román és német állampolgársággal is rendelkező új tiszteletbeli konzul nem kap fizetést, és irodája fenntartásához sem kap semmilyen anyagi juttatást a magyar államtól. Hazánkban Temesvár mellett, Iasi-ban, Konstancán és tavaly óta a Duna-parti Szörényváron van még tiszteletbeli konzuli irodája Magyarországnak.

Harminc nappal meghosszabbította Mezei János előzetes letartóztatási parancsát a marosvásárhelyi Törvényszék. A gyergyószentmiklósi polgármestert hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja az Ügyészség. A tisztségéből felfüggesztett városvezető március 19. óta van letartóztatásban.

Immár ötödik alkalommal osztották ki a Mentor Díjakat, amelyekkel a MOL Románia és a Közösségért Alapítvány tíz kiváló tanárt és edzőt méltat. Az idei ünnepség díszvendége Ivan Patzaichin, többszörös olimpiai bajnok volt. A tíz díjazottat A Közösségért Alapítvány Kuratóriuma választotta ki a tavaly év végéig beérkezett 414 jelölés alapján, 202 jelölt közül. A díjazottak, akik közt van olyan, akit második alkalommal jelöltek, egyenként 8 ezer lej pénzjutalomban részesültek és átvették a Mentor Trófeát, Ioan Nemţoi neves képzőműbész alkotását. A jutalmazottakat egyaránt jelölték egykori és jelenlegi tanítványok, fiatalok, valamint azok a közösségek, ahol tevékenykednek – közölte András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

Több mint négyezer nyertes pénztári nyugtát felmutató személy között oszlik meg a nyugtalottó első havi egymillió lejes nyereményalapja – derült ki az adóhatóság tegnap közzétett országos összesítéséből. A legtöbb, 709 nyertes Iasi-ban, a legkevesebben Olténiában jelentkeztek. Pillanatnyilag a nyertesek 197 lejt kapnak az 1 milliós nyereményalapból, az összeg azonban tovább csökkenhet, amint újabb kasszabonokat nyújtanak be az adóhatóság helyi kirendeltségeihez. Az adócsalás visszaszorítását célzó szerencsejátékon egy dátumot és egy - 1 és 999 lej közötti – nyertes összeget határoznak meg.

Külföld

Washingtonban és a NATO-ban a hidegháború győzteseinek szűklátókörűsége uralkodott el – jelentette ki az orosz külügyminiszter a ma kezdődött kétnapos moszkvai nemzetközi biztonságpolitikai tanácskozáson. Az orosz védelmi miniszter, Sergej Sojgu nyilatkozata szerint az Egyesült Államok és szövetségesei túlmentek minden elképzelhető határon azzal, ahogy Ukrajnát a befolyásuk alá akarják vonni. A miniszter a "leghatalmasabb tragédiának" nevezte az ukrajnai "színes forradalmat". Az orosz védelmi tárca által szervezett konferenciának küldött üzenetében Vlagyimir Putyin orosz államfő úgy vélte, hogy a második világháborút követően kialakult nemzetközi biztonsági rendszert aláássák az "egyoldalú és életképtelen receptek", a "színes forradalmak" megvalósítása pedig "csak kiterjeszti az erőszak és káosz térségét" a világban. Az orosz védelmi minisztérium által szervezett nemzetközi biztonságpolitikai konferenciára külföldi országok szakminisztériumainak vezetőit, nemzetközi szervezetek vezető szakértőit, kutatókat és társadalmi szervezeteket hívtak meg.

Kína hazai fejlesztésű harmadik generációs atomreaktor-technológia alkalmazását engedélyezte új atomerőművek kivitelezéséhez. Az államtanács Li Ko-csiang miniszterelnök elnökletével tegnap tartott üléséről a kínai állami Hszinhua hírügynökség által kiadott közlemény szerint az új technológia alkalmazása az eddigieknél sokkal biztonságosabb, mert túlhevülés esetén lekapcsolja a reaktort. Peking februárban engedélyezte kétéves szünet után első alkalommal egy új atomerőmű építését, miután a fukusimai atombaleset után biztonsági ellenőrzésnek vetette alá atomenergia programját. Az ország atomenergia-fejlesztési programja egyike a legambiciózusabbaknak a világon. Szakértők szerint az ország az idén hat vagy nyolc új atomreaktor építését fogja bejelenteni.

Nemzetközi riasztórendszer segítségével találtak meg egy elrabolt lengyel kislányt Németországban. Az északnyugat-lengyelországi Szczecin mellett élő tízéves kislány kedden tűnt el iskolából hazamenet. A Child Alert nemzetközi riasztórendszerbe illeszkedő eljárásnak köszönhetően a keresett gyerekről szóló tájékoztató adatok gyorsan terjednek nemcsak a rendőrségi hálózatokon, hanem a tömegtájékoztató eszközök révén is. Így a kislányt egy németországi autópálya közelében parkoló kocsiban találta meg a lengyel rendőrség. A gyereket elrabló férfit letartóztatták, állampolgárságára vonatkozó adatokat nem közöltek. A Child Alert rendszernek 11 európai ország, valamint Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok a tagja.

Nemes Jeles László Saul fia című első játékfilmje meghívást nyert a május 13. és 24. között megrendezésre kerülő 68. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába - jelentette be ma Thierry Frémaux, a világ legjelentősebb filmes szemléjének művészeti igazgatója párizsi sajtótájékoztatóján. A versenyprogramba benevezett 1854 filmből egyelőre 16 versenyezhet az Arany Pálmáért, de a lista várhatóan még 3-4 filmmel bővül a következő hetekben. Negyvenhat év után először ér ismét magyar rendezőt az a megtiszteltetés, hogy első játékfilmjével a cannes-i hivatalos versenyprogramban szerepelhet. Korábban Makk Károly Liliomfi (1955), Kósa Ferenc Tízezer nap (1967) és Sára Sándor Feldobott kő (1969) című alkotásával történt hasonló.

Időjárás

Estig országszerte változékony marad az idő, csapadék nem várható. A legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek 16 és 26 fok között alakulnak. Holnap Erdélyben, NY-on és ÉNY-on számíthatunk csapadékképződésre záporok, zivatarok formájában. Másutt marad a maihoz hasonló változékony idő. A hőmérséklet hajnalban 1 és 14, holnap napközben 19 és 27 fok között alakul. Bukarestben most  derült az égbolt és 22 fok van.Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, április 16.