Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 20.

E-mail Nyomtatás PDF

A választási törvények kidolgozása, a pártfinanszírozási törvény és a mentelmi jog felfüggesztése kapcsán egyeztet ma Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal. Az RMDSZ küldöttsége adásunkkal egyidőben, 3 órától vesz részt a Cotroceni-i palotában immár harmadik alkalommal megtartott elnöki konzultáción. Kelemen Hunor szövetségi elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy az RMDSZ azt szeretné élérni, hogy a készülő választási törvény megőrizze az egyfordulós választást a polgármesterek esetében, továbbá azt, hogy a helyi választásoknál 3 százalékra csökkentsék a választási küszöböt. Az RMDSZ a megyei listás szavazást támogatja a parlamenti választások esetében, a szavazatok újra leosztásánál pedig egy arányosságot biztosító rendszert javasol.

A nemzeti kisebbségek sok célkitűzése megoldatlan még Romániában, de ezekre kizárólag a többséggel folytatandó párbeszéd hozhat megoldást - hangoztatta az RMDSZ-hez intézett üzenetében Klaus Johannis. Az államfő üzenetének rövid kivonatát felolvasták a kongresszusi küldöttek és meghívottak előtt, azonban a teljes szöveget később tette közzé honlapján az elnöki hivatal. Johannis szerint az RMDSZ nagy érdeme az, hogy megalakulása óta az intézményes - parlamenti, kormányzati és helyi szintű - párbeszéd meghonosításával keresi a megoldásokat a kisebbségi kérdésben. Hozzátette: maga is a párbeszédet, együttműködést és nyitottságot helyezte mandátuma középpontjába. Bár az RMDSZ által is képviselt párbeszéd-modell sikeresnek bizonyult, az államfő szerint sok még a tennivaló olyan kisebbségi célkitűzések elérésében, mint a törvények által rögzített jogok gyakorlati érvényesítése vagy a nemzeti identitás megőrzését szolgáló garanciák javítása. Az RMDSZ-nek és a magyar közösségnek a régiók kialakításával kapcsolatos aggodalmaira utalva Klaus Johannis megjegyezte: csak a többségi politikusokkal folytatott párbeszéd, a "lépésről lépésre" való építkezés jelent megoldást.

Módosította alapszabályzatát az RMDSZ. A Szövetség visszatért az ügyvezető elnökség struktúrájára, ezzel együtt pedig megszűnt a politikai alelnöki tisztség is. Az RMDSZ Kongresszusa ugyanakkor hét szakterületen fogadott el program-dokumentumokat. Így az elkövetkezendőkben kiemelt figyelmet szentelnek a családpolitikának, gazdaság-, ifjúság-, nemzet- és külpolitikának, illetve a nők közéleti szerepvállalásának. Az RMDSZ olyan család- és népességpolitikát támogat, amely biztosítani tudja a magyar közösség megmaradását és számbeli növekedését szülőföldjén. Kiemelten fontosnak tekinti a munkahelyteremtést, a nyugdíjrendszer és a szociális ellátás javítását, a gyereknevelési támogatás növelését, a fogyatékkal élők társadalmi védelmét, a munkanélküliek társadalmi integrálását, az időskorúak szociális védelmét, a lakásépítés állami támogatását, a munkanélküli segély és a minimálbér közötti különbség növelését. Az RMDSZ többek között indítványozza, hogy a családok a gyermeklétszám függvényében élelmiszerjegy-támogatásban részesüljenek, továbbá javasolja a minimálbér évente történő fokozatos növelését úgy, hogy 2018-ban elérje az 1500 lejes értéket.

A marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség tagjai becsengettek ma délelőtt azokba a házakba, amelyekre korábban önkéntesek kétnyelvű utcanévtáblát tettek ki. A rendőrök tetemes bírságot helyeztek kilátásba, ha a háztulajdonosok nem távolítják el az utcanévtáblákat. Simény Éva, az egyik felkeresett háztulajdonos az MTI-nek elmondta, a rendőr szóban szólította fel a tábla eltávolítására. Amikor közölte, hogy ragaszkodik a házára kitett táblához, a rendőr távozott, és felszólítást hagyott a postaládájában. Ebben arra figyelmeztetnek, hogy a háztulajdonosok kihágást követnek el, ha hozzájárulnak ahhoz, hogy építési engedély nélkül reklámokat helyezzenek el az ingatlanaikon, és 30 ezertől 50 ezer lejig terjedő bírsággal büntethetők. A felszólítás 48 órás haladékot ad a kétnyelvű utcanévtáblák eltávolítására.

Újraindítja júniusban a mesterséges megtermékenyítési programot az egészségügyi minisztérium. Az állam 1400 eurós támogatást nyújt az in vitro megtermékenyítésre, amelynek költsége 3000 és 5000 euró között mozog. A támogatási keretből 300 párnak nyújtanak anyagi segítséget, feltétel, hogy legyen egészségügyi biztosításuk, és a nők életkora nem haladhatja meg a 40 évet. A program finanszírozását 2013-ban függesztették fel, ezzel Románia az egyedüli olyan európai országgá vált, amely egyáltalán nem támogatja a mesterséges megtermékenyítést.

Az Európai Szabad Szövetség tagja lett az Erdélyi Magyar Néppárt. Az alakulat még tavaly szeptemberben nyújtotta be tagfelvételi kérelmét, amelyet egyhangúlag elfogadtak az európai autonomista és regionalista pártokat tömörítő szövetség Bautzenben megtartott éves kongresszusán. A hétvégi németországi tanácskozáson jelen volt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke is. A szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményük szerint az Európai Szabad Szövetség az egyetlen olyan Európai Unió szintjén bejegyzett párt, amely nyíltan vállalja a nemzetek önrendelkezésének kivívásáért folytatott harc támogatását. Szilágyi Zsolt meghívta a pártszövetség vezetőit Erdélybe, és felajánlotta nekik, hogy vegyenek részt a tusnádfürdői Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor előadásain – áll a közleményben.

Egyenlőség és diszkrimináció a sajtóban című rendezvényre várják ma este 7 órától a bukaresti közönséget a Balassi Intézetbe. A beszélgetésen részt vesz Dáné Erzsébet, ombudsman-helyettes, Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke, Rácz Éva, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke. Moderátor Forró László, a MÚRE bukaresti fiókjának elnöke. A MÚRE 25 évvel ezelőtt, 1990-ben alakult. Célja kapcsolatteremtés a romániai és a román határokon kívüli újságíró egyesületekkel és a romániai magyar nyelvű újságírói tevékenységek fellendítésének támogatása. Ennek fényében a MÚRE a kilencvenes években jelentős szerepet vállalt a romániai magyar újságíróképzésben, míg 1993-ban a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen létrejött a magyar újságírószak.

Külföld:

Akár hétszáz ember is a tengerbe veszhetett amiatt, hogy egy menekülteket szállító hajó vasárnapra virradó éjszaka elsüllyedt a Földközi-tengeren Líbia és Olaszország között – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. A hajókatasztrófa egyik bangladesi túlélője azonban azt mondta a szicíliai hatóságoknak, hogy a hajón összesen 950-en tartózkodtak, köztük 40-50 gyermek és körülbelül 200 nő. Matteo Renzi olasz kormányfő tegnap este azt nyilatkozta, hogy a tragédiának 28 túlélője és 24 biztos halottja van, a többieket eltűntként kezelik. Az Európai Unió belügyminiszterei és külügyminiszterei ma Luxembourgban a migrációról tanácskoznak. Az Európai Tanács szóvivője ma közölte: egyelőre nincs döntés az állam- és kormányfők egy esetleges rendkívüli csúcstalálkozójáról a hajókatasztrófa ügyében.                                                                 

Megölt egy tanárt egy nyílpuskával lövöldöző 13 éves diák egy barcelonai középiskolában ma délelőtt. A katalán rendőrség közlése szerint a merénylet során 4 személy – tanár és diák – is megsebesült, de egyikük állapota sem válságos. A fiatalkorú merénylőt a hatóságok őrizetbe vették. A spanyol közszolgálati televízió információi szerint a lövöldöző a múlt héten többször mondta osztálytársainak, hogy megöli az összes tanárt és utána öngyilkos lesz.

Fokozott biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg ma az Arany Hajnal nevű görög szélsőjobboldali párt vezetőinek pere Athénban. Az ügynek összesen 72 vádlottja van, köztük Nikosz Mihaloliakosz pártvezér. Elsősorban bűnszövetkezetben való részvétellel vádolják őket, s többeket testi sértéssel és illegális fegyverviseléssel is. A perben mintegy száz ügyvéd vesz részt, továbbá 130 tanú tesz vallomást. Hasonló tárgyalásra még nem volt példa Görögországban. Az Arany Hajnal vezetői tagadják az ellenük felhozott vádakat, szerintük a párt tagjai politikai boszorkányüldözés áldozatai. Ha bebizonyosodik a vádlottak bűnössége, akkor akár húsz év börtön is várhat rájuk.

A nem hivatalos végeredmény szerint az ellenzéki liberális Centrumpárt nyert a a vasárnap tartott finn parlamenti választásokon, második az euroszkeptikus párt lett, míg az eddig kormányzó konzervatívok harmadikok lettek. A választások hivatalos eredményeit a hét közepén teszik közzé. Elemzői vélemények szerint a finn lakosság a gazdasági válság éveiért büntette az előző kormányt, és a távközlési vállalatvezetői múlttal rendelkező Juha Sipilä leendő miniszterelnöktől várja, hogy fellendülést hoz majd az országban. Alexander Stubb távozó kormányfő már az esti órákban gratulált az ellenzéknek a győzelemhez.

A tavaly kezdődött nyugat-afrikai ebolajárvány kezelésében több hibát követett el az Egészségügyi Világszervezet, amely egyúttal reformokat helyezett kilátásba. Ezt maga a szervezet ismerte el egy nyolc pontban összefoglalt nyilatkozatban. Az Egészségügyi Világszervezet úgy értékeli, hogy a járványra adott első reakciója lassú és elégtelen volt, és nem tekinthető kielégítőnek az sem, ahogyan felhívta a világ figyelmét a helyzet súlyosságára. A szervezet egyebek között azt állapította meg, hogy javítani kell az országok közötti információmegosztást, valamint a járványokkal kapcsolatos kommunikációt és tisztázni kell a felelősségi köröket is. A tavaly kezdődött nyugat-afrikai ebolajárvány volt a legsúlyosabb a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór terjedése tavaly februárban kezdődött, elsősorban Guineát, Sierra Leonét és Libériát sújtotta. Több mint 25 ezren betegedtek meg, több mint 10 ezren meg is haltak közülük.

Diplomáciai tiltakozó jegyzéket adott át tegnap délután a lengyel külügyi miniszterhelyettes, Leszek Soczewica az Egyesült Államok varsói nagykövetének azután, hogy James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda főnöke egyes lengyeleket a nácik cinkosainak nevezett. Az amerikai nagykövet érthetőnek nevezte a lengyel álláspontot. A tiltakozást Comeynek az a beszéde váltotta ki, amelyet múlt szerdán a washingtoni Holokauszt Múzeumban mondott, és amely pénteken a The Washington Post amerikai napilapban jelent meg. Az FBI főnöke, elítélve a holokausztot, úgy nyilatkozott, a szövetségi nyomozóiroda minden új ügynöke számára kötelezővé teszi a Holokauszt Múzeum látogatását, hogy meglássák: "jó emberek, alárendelve magukat a náci eszméknek, milliók meggyilkolásában segítettek".

Elhunyt vasárnap Elio Toaff, Róma legendás főrabbija. Szülővárosában, az északnyugat-olaszországi Livornóban temették el ma. A volt főrabbi április végén töltötte volna be századik évét. Elio Toaff ötven éven át – 1951 és 2001 között - vezette a római zsidó közösséget. Visszavonulása után megkapta a tiszteletbeli főrabbi címet. Elio Toaff 1915-ben látott napvilágot az egykori livornói főrabbi fiaként. 1943-ban egy olaszországi partizáncsapathoz csatlakozott, amelynek tagjaival együtt a németek elfogták, de sikerült elmenekülnie. A második világháború után először Velence, majd ezt követően lett  Róma főrabbija. Halálhírére Matteo Renzi olasz miniszterelnök is tiszteletét tette tegnap a római zsinagógában, ahol több százan gyűltek össze a volt főrabbi emlékére tartott imádságon.

Időjárás:

Estig országszerte hűvös, többnyire borús, esős marad az idő. A hegyvidéken, az ország északi és középső részén helyenként havas esőre kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek 7 és 17 fok között alakulnak. Holnap országszerte a maihoz hasonló hűvös, esős idő várható. A nappali hőmérséklet csúcsértékei 8 és 15 fok között lesznek. Bukarestben most változékony az idő és 16 fok van.
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, április 20.