Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 21.

E-mail Nyomtatás PDF

A jövő hónap elejétől csakis az egészségügyi kártya alapján nyújtott szolgáltatásokat számolja el az Országos Egészségbiztosító Pénztár – közölte az intézmény vezetője. Vasile Ciurchea elmondta, eddig mintegy 4 millió kártyát aktiváltak a kinyomtatott 14 millióból. Hangsúlyozta, hogy a kártyát nem kell aktiválni csak abban az esetben, ha tulajdonosának egészségügyi ellátásra van szüksége. A pénztár vezetője a Szenátusban tartott megbeszélésen azt is elmondta, hogy az országban mintegy 300 településen nincs háziorvosi rendelő. Ciurchea azt javasolta, hogy a pénztár és a helyi hatóságok közösen nyújtsanak támogatást a hátrányos helyzetű övezetekben dolgozó orvosoknak az ellátás javítása érdekében.

A kormány a jövő héten vizsgálja meg milyen következményei lennének, ha 9 százalékra csökkentenék az ÁFÁ-t a háztartásokban elfogyasztott víz esetében. A kabinet 5 köbméter vízre tervezi bevezetni a kedvezményes adót – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök. A kormány június elsejétől 9 százalékra csökkenti az ÁFÁ-t az élelmiszertermékek, az alkoholt nem tartalmazó italok és a közétkeztetési szolgáltatások esetében.

Egyezségre jutottak a parlamenti pártok a választási törvények reformja tekintetében - jelentette be Klaus Johannis államfő a parlamenti alakulatokkal folytatott egyeztetés után. Az elnök sajtóértekezletén azt mondta: ígéretet kapott a pártok vezetőitől, hogy a helyhatósági választásokat és pártfinanszírozást szabályozó új törvényt május közepéig, a parlamenti választásokat megreformáló jogszabályt pedig a tavaszi ülésszak végéig elfogadja a parlament. Johannis aggodalmát fejezte ki, hogy a külföldön élő román állampolgárok választójogának érvényesítése érdekében még nem tett semmit a parlament, de a pártvezetők azt ígérték neki, hogy legkésőbb őszig megoldják a problémát.

Az RMDSZ küldöttsége új alternatív küszöb bevezetését szorgalmazta a parlamenti választásokra a Klaus Johannis államfővel folytatott megbeszélésén. A szövetség szerint ezzel a választási reform nem veszélyeztetné a romániai magyarság parlamenti képviseletét. Az RMDSZ arról tájékoztatta az államfőt, hogy a 2008 előtti megyei pártlistás arányos parlamenti választásokhoz való visszatérést támogatja, ugyanakkor azt szorgalmazza, hogy ne csak az országos voksok öt százalékát elérő szervezetek jussanak képviselethez, hanem azok is, amelyek esetleg ezt nem érik el, de négy megyében 20 százalék feletti támogatottságot szereznek.

Ion Ochi szociáldemokrata képviselő őrizetbe vételének és előzetes letartóztatásának jóváhagyását kérte a Korrupcióellenes Ügyészség a Képviselőháztól. A honatyát csúszópénz elfogadásával és hivatali visszaéléssel gyanúsítják abból az időszakból, amikor a Brassó Megyei Tanács alelnöke volt.

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete idén ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. Az évfordulós rendezvénysorozat keretében a bukaresti Balassi Intézetben tegnap este Dáné Erzsébet ombudsman-helyettest Rácz Éva, a MÚRE elnöke faggatta arról, hogyan látja az esélyegyenlőség biztosítását és a diszkrimináció helyzetét a sajtóban 25 évvel a rendszerváltás után.

 

Sepsiszentgyörgy központjában szervez május 9-én Kürtőskalács ünnepet Kovászna Megye Tanácsa, a Europe Direct Információs Központ és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület kezdeményezésére. A rendezvény célja gasztronómiai hagyományaink ápolása, egy őshonos termék reklámja és népszerűsítése valamint minőségének megőrzése. Szakmai támogató a Szabadtűzi Lovagrend Erdélyi Rendje. Az egy napos csapatversenybe amatőr és profi sütők nevezhetnek be április 27-ig Kovászna Megyet Tanácsánál – olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

Tíz pontból álló "azonnali cselekvési" tervet készített az Európai Bizottság a Földközi-tengeren kialakult migrációs válsághelyzet kezelésére - jelentette be tegnap Dimitrisz Avramopulosz, a brüsszeli testület belügyi biztosa az EU kül- és belügyminisztereinek együttes ülését követően. A terv első pontja, hogy meg kell erősíteni a jelenleg folyó műveleteket a Földközi-tengeren, a Tritont és a Poseidont. Avramopulosz konkrét léptéket, megduplázást nem említett, csak arról beszélt, hogy az uniós határőrizeti ügynökséget, a Frontexet meg kell erősíteni és "bőkezűbben" kell finanszírozni. A terv a műveletek anyagi lehetőségének és eszköztárának megerősítése mellett azok területi hatályát is kiterjesztené.

Részletes vallomástétellel kezdődött ma Németországban az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőr pere. A legkevesebb 300 ezer ember meggyilkolásában bűnrészességgel vádolt Oskar Gröning a lüneburgi tartományi bíróságon elmondta, hogy amikor a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS tagjaként 1942-ben Auschwitz-Birkenauba került, tudomást szerzett arról, hogy a táborban a foglyok meggyilkolására szolgáló gázkamrák működnek. Hangsúlyozta: kétségtelen, hogy "erkölcsileg bűnrészes" a haláltábor működtetésében, és ezért bocsánatot kér, ügyének büntetőjogi vonatkozásait azonban a bíróságnak kell megítélnie.

Húsz év szigorított szabadságvesztésre ítélte a kairói büntetőtörvényszék ma Mohamed Murszi megbuktatott iszlamista elnököt, akit tizenötödmagával békés tüntetők meggyilkolásában való részvétel vádjával fogtak perbe. Murszi ellen öt eljárás is folyt, ez volt az első ellene hozott ítélet, amely közel hatvan tárgyalás után született meg. Az ügy 2012 decemberére nyúlik vissza, amikor az akkor hatalmon lévő Murszi elleni többnapos tiltakozó akció erőszakos feloszlatásában tíz ember életét vesztette.

Péntekig tartó 66 órás sztrájkot hirdetett meg a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság mozdonyvezetőinek szakszervezete (GDL). Délután 15 órától a teherszállító vonatokon dolgozó mozdonyvezetők hagynak fel a munkával, a személyszállító vonatok mozdonyvezetői pedig szerdán hajnali 2 órakor csatlakoznak. A csaknem 200 ezer embert foglalkoztató DB 20 ezer dolgozóját képviselő GDL egyebek között 5 százalékos béremelést követel, és el akarja érni, hogy ne csak a mozdonyvezetők, hanem valamennyi vasutas nevében is tárgyalhasson a bérekről. A tárgyalások a munkaadóval tavaly kezdődtek, és az előző héten véget ért, 16. fordulón sem vezettek eredményre.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök tegnap részvétét fejezte ki a 100 évvel ezelőtt az oszmán törökök által meggyilkolt örmények leszármazottainak, azt mondta, hogy Törökország osztozik fájdalmukban, és bejelentette, hogy gyászistentiszteletet fognak tartani az isztambuli örmény pátriárkatusnál az áldozatok emlékére. A tragikus események kezdetének centenáriuma, április 24. előtt néhány nappal Davutoglu engesztelő üzenetében mindazonáltal tartózkodott attól, hogy a gyilkosságokat népirtásnak nevezze, és bírálta azokat a nyomásgyakorlási próbálkozásokat, hogy Törökországot rábírják ennek elismerésére. Egyes történészek 1,5 millióra teszik az oszmán törökök által az első világháború alatt és után meggyilkolt örmények számát, és a kutatók széles körben a 20. század első népirtásának tartják az akkori eseményeket.

Megdöntötte a gyorsasági világrekordot ma a japán mágnesvasút, miután egy tesztszakaszon 603 kilométer/órás sebességgel száguldott - jelentette be a japán vasúttársaság. A maglev néven is ismert - még kísérleti szakaszban tartó - szupergyorsvonat nemrégiben felállított saját rekordját adta át a múltnak, ez 590 kilométer/óra volt. A kiemelkedően magas sebességgel nem egészen 11 másodpercig száguldott a vonat. A vasúttársaság 2027-től tervezi üzembe helyezni a Tokió és Nagoja közti mágnesvonatot, amelynek várható átlagsebessége is nagyon magas, 500 kilométer/óra lesz. A maglev-szerelvények a mágneses rendszernek köszönhetően nem érintkeznek a vasúti sínnel, hanem fölötte lebegnek, így csak a levegővel való súrlódás korlátozza a sebességüket.

Kamionnal ütközött egy személyvonat Párizs külvárosában. A balesetben 30 személy megsebesült, ketten súlyosan – közli az AFP francia hírügynökség. Az ütközés következtében kisiklott a Belfort és Párizs között közlekedő szerelvény öt kocsija. A hatóságok szerint a két súlyos sérült nincs életveszélyben.

Estig a Bánságban napos, máshol változékony marad az idő, futó záporok a nyugati megyék kivételével bárhol előfordulhatnak. A hőmérséklet 4 és 15 fok között lesz. Holnap az időjárás alakulásában jelentős változás nem várható. Nyugaton változékony, száraz lesz az idő, máshol futó záporokra kell számítani. A hőmérséklet hajnalban -7 és +6, holnap napközben a csúcsértékek 8 és 17 fok között lesznek. Bukarestben most változékony az égbolt és 13 fok van.
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, április 21.