Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, január 29.

E-mail Nyomtatás PDF

Az RMDSZ olyan vegyes választási rendszer bevezetését javasolta szerdán az államfővel tartott találkozón, amely a politikai alakulatok szavazatarányos képviseletét megőrzi. Klaus Johannis államfő másodszor hívta konzultációra a parlamenti pártokat, ezúttal arról egyeztetett a pártokkal, hogy milyen választási reformot tudnának mindannyian támogatni. A konzultációk után Klaus Johannis közölte: abban állapodott meg a parlamenti pártokkal, hogy a jövő héten kezdődő tavaszi ülésszak végéig a parlament kidolgozza és megszavazza az új - helyhatósági és parlamenti - választási törvényeket, illetve új párttörvényt és pártfinanszírozási törvényt fogad el. Legközelebb 2016 nyarán rendeznek önkormányzati, őszén pedig parlamenti választást: az új választási törvényeket legalább egy évvel a voksolás előtt hatályba akarják léptetni. 

Az RMDSZ az egyeztetésen azt javasolta, hogy a háromszáz fősre karcsúsítandó képviselőház több mint felét egyéni választókerületekben válasszák meg, a többi képviselő pedig pártlistáról jusson mandátumhoz. A háromszázas létszám annyival bővülne, ahány kisebbségi képviselő kerülne még be könnyített eljárással a képviselőházba - nyilatkozta Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke azt is jelezte az államfőnek, hogy a helyhatósági választásoknál az RMDSZ nem szeretne változást, a magyar érdekképviselet a legutóbb alkalmazott egyfordulós módszert részesíti előnyben. 2012-ben már nemcsak a megyei tanácselnököket, hanem a polgármestereket is egy fordulóban, egyszerű többséggel választották, így az RMDSZ-nek sikerült a korábbi 184-ről 202-re növelnie polgármesterei számát. A megyei tanácselnököknél - amennyiben a román pártok módosítást szeretnének - azt is elfogadná az RMDSZ, hogy ne a polgárok közvetlenül, hanem a megyei tanács tagjai maguk közül válasszanak elnököt. Az államfővel folytatott konzultáción szóba került az is: miképp lehet lehetővé tenni, hogy a külföldön élő román állampolgárok is élhessenek választójogukkal. A levélben való szavazás módszerét az RMDSZ csak előzetes regisztrációval egybe kötve tartja elfogadhatónak - mondta Kelemen Hunor. A regisztrációt szerinte a hazai választási procedúra kezdete előtt, tehát a voksolás előtt három hónappal le kellene zárni. 

Két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte tegnap Péter Tünde volt Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettest a Kolozs megyei törvényszék. Az ítélet első fokú, nem jogerős. Péter Tündét az érettségi vizsgákon elkövetett korrupciós bűncselekmények miatt ítélték el, és a volt főtanfelügyelő-helyettestől 10 300 eurót is elkoboznak, amelyet összesen tizennégy személytől kapott csúszópénz formájában. 

Előállítási paranccsal idézte be ma a korrupcióellenes ügyészség Elena Udreát, a Népi Mozgalom Pártjának elnökét. Erről maga a politikus számolt be Facebook-oldalán, miközben rendőri kísérettel a DNA székházába tartott. Az ügyészség bejáratánál Elena Udrea a Realitatea TV-nek azt nyilatkozta, nem tudja milyen ügyben idézték be az, de gyanítja, hogy az úgynevezett Microsoft-dossziéban hallgatják ki, amelynek egyik gyanúsítottja a volt férje, Dorin Cocos is. A Mediafax értesülései szerint Elena Udreat pénzmosással és vagyonnyilatkozatai meghamisításával vádolják, ez utóbbiakban ugyanis nem tüntette fel a volt férje által nyújtott kölcsönöket egy olyan cégnek, amelyről viszont biztosan tudott, hiszen ő gyűjtötte be az osztalékot. 

Idén február 16-tól írathatják a szülők előkészítő osztályba gyermekeiket – olvasható a Tanügyminisztérium tervezetében, amelyet tegnap tettek közzé. A dokumentum szerint a szülők február 16. és március 6. között interneten vagy az iskoláknál személyesen tölthetik ki a kérvényeket. Március 9-én dől el, hogy a gyermekek melyik iskola melyik osztályába kerülnek. Az iskolai helyek elosztása – ha a szülők kérik – körzetek szerint történik, a szülők lakcíme alapján. A menetrend-tervezet szerint az iskolák február 9-ig kötelesek kifüggeszteni, mely utcák tartoznak az adott iskolához, óvodához, és hány előkészítő osztályt indítanak az adott intézményben. Február 11. és 20. között a előkészítő osztályokat indító iskolák kötelesek nyílt napot szervezni, hogy a szülők, gyerekek és más érdeklődők felmérhessék, milyen körülmények között oktatnak. 

Ha a szülők kérik, az iskolák kötelesek felmérni a gyermekek pszichoszomatikus fejlettségét, a teszt pontos időpontját február 9-én teszik közzé. A gyermekek kivizsgálását február 10. és március 4. között kell megejteni. Az eredményeket március 5-én közlik a szülőkkel írásban. Az iskolák március 10. és 12. között döntenek arról, hogy elfogadják-e azoknak a szülőknek a kérését, akik nem a lakcímükhöz tartozó körzetben szeretnék előkészítőbe járatni gyermeküket. Akiknek nem jut hely, azok számára március 13-án újabb elosztást szerveznek. Március 13-án és 14-én függesztik ki azoknak a gyermekeknek a névsorát, akiknek szülei mulasztottak, és nem íratták be semmilyen előkészítőbe csemetéiket, illetve a megmaradt helyek számát is kifüggesztik. Március 16-án szervezik meg a beiratkozások második szakaszát. 

Május elsejétől kötelező az egészségügyi kártya használata. A kormány tegnapi ülésén elfogadott határozatában előírta: április 30-ig a jelenlegi rendszerrel párhuzamosan lehet majd az elektronikus egészségügyi kártyákat igénybe venni, azt követően viszont kizárólag az újonnan bevezetett azonosítókkal lehet majd az egészségügyi szolgáltatásokat elszámolni az Országos Egészségbiztosító Pénztárnál. A romániai egészségügyi rendszer helyzetére vonatkozó jelentést egyébként ma mutatták be a Parlamentben. A jelentés célja többek között az, hogy dialógust kezdeményezzen a hatóságok és az egészségügyi szakemberek között annak érdekében, hogy működő- és versenyképessé tegyék a román egészségügyi rendszert. 

Az Európa ifjúsági Fővárosa programsorozat keretében működik az úgynevezett Com’ on Kolozsvár nevű projekt, ennek keretében még egy hónapig, azaz február 28-áig lehet olyan közösségi kezdeményezést javasolni, amelyet akár 4.500 lejjel is támogathatnak a projekt szervezői. A részvételi költségvetés lényege, hogy állampolgárok bevonásával döntenek a pénz elköltéséről. Ebben az esetben Kolozsvár városa anyagi támogatásban részesít ifjúsági közösségi kezdeményezéseket, a Kolozsvár 2015 Ifjúsági Főváros program keretében. A 14 és 35 év közötti fiatalokból álló csoportok most a város több pontján elhelyezett színes dobozokba is bedobhatják néhány szóban vázolt ötletüket.

Nagyszabású programsorozattal ünnepli meg fennállásának 25 éves évfordulóját az RMDSZ. A központi eseménysorozat szombaton 16.00 órától gálaműsorral indul a Kolozsvári Magyar Operában, amelynek keretében az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúra Díj átadására, valamint első alkalommal életműdíj kiosztására is sor kerül. 

Külföld

A párizsi terrortámadásokat követően az amerikai kongresszusban az Egyesült Államokba való vízummentes beutazás szigorításának lehetőségét mérlegelik - írja a The Washington Post. Az amerikai belbiztonsági minisztérium által felügyelt vízummentességi programnak 38 ország köztük Magyarország is a kedvezményezettje. Az érintett államok polgárai 90 napon át vízum nélkül tartózkodhatnak az Egyesült Államokban. Romániát nem érinti ez az intézkedés, mivel az ország nem tagja a vízummentességi programnak. 

A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap mintegy kétszáz címlapját tekinthetik meg az érdeklődők egy hónapon át Prágában a kortárs művészetnek helyt adó DOX kulturális központban. A Prágában látható mintegy kétszáz címlapból egyértelműen kitűnik, hogy a hetilap nemcsak az iszlám képviselőit, hanem hosszú éveken keresztül gyakorlatilag az összes egyház, a politika és a rendőrség képviselőit is kifigurázta. Élcelődött például a Franciaországban szinte szentnek számító Tour de France kerékpáros versennyel is. A DOX-ban ugyanakkor a látogatók megtekinthetik a Radikálisok humor nélkül című francia dokumentumfilmet, illetve hasonló témájú kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek. Vitát rendeznek az iszlámról, valamint az Európában megnyilvánuló iszlámellenességről is. Tekintettel a kiállítás kényes témájára a rendezők több biztonsági intézkedést foganatosítottak, és a rendőrség megerősítette a DOX kulturális központ felügyeletét. Belgiumban múlt héten biztonsági okokból lefújtak egy hasonló kiállítást. 

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet időközben Barack Obama amerikai elnököt is megfenyegette, egy videóüzenetben amelyet a Daily Mail idéz az áll, hogy az ISIS harcosai a Fehér Házban vágják majd le Barack Obama fejét, az Amerikai Egyesült Államokat pedig muzulmán gyarmattá alakítják. Ugyanabban a videóüzenetben Franciaországot és Belgiumot is megfenyegetik, autókba rejtett pokolgépekkel jövünk majd hozzátok, és fejeteket vesztitek – ígéri az Iszlám Állam egyik aktivistája, majd Masoud Barzani iraki kurd vezetőt is emlegeti, aki ellent mert állni katonáival az Iszlám Állam terjeszkedésének, őt kutyának nevezik, és szintén fővesztéssel fenyegetik. A felvételen egy térdeplő egyenruhás férfi is látható, valószínű, hogy kurd ellenálló, akit a videóüzenet végén lefejeznek. 

Oroszország úgy döntött, hogy az év végéig nem vesz részt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének munkájában, és fontolóra veszi kilépését az Európa Tanácsból, miután a közgyűlés határozata értelmében az orosz küldöttség az áprilisi ülésszakig semmiképpen nem élhet szavazati jogával - jelentette be Alekszej Puskov, a duma külügyi bizottságának elnöke. Puskov az az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szerda esti döntésére reagálva közölte azt is, hogy Moszkva megszakít mindenfajta hivatalos kapcsolatot a szervezettel, amelynek képviselői, megfigyelői nem látogathatnak Oroszországba. Így nem lesz lehetőségük kapcsolatba lépni Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanővel sem, aki a kelet-ukrajnai harcok idején esett a szakadárok fogságába, és most orosz börtönben van. Az Európa Tanács közgyűlése határozatában felszólította Oroszországot, hogy 24 órán belül engedje szabadon Szavcsenkót, aki ukrán parlamenti képviselő, és egyben tagja az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésébe delegált ukrán parlamenti küldöttségnek.

Meteo

Estig országszerte változékony időre számíthatunk, csapadék csak elszórtan valószínű, a magas hegyvidéken azonban havazás várható. A napokban enyhe felmelegedésre számíthatunk, ma napközben a csúcsértékek +1 és +8 fok között lesznek. Éjszaka többnyire borús égboltra és gyenge-mérsékelt szélre számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérsékleti értékek -4 és 0 fok között változnak, a keleti medencékben -8 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála. Hajnalban többfelé ködképződés valószínű. Holnap további felmelegedés várható, ám országszerte megnövekszik a felhőzet, csapadék bárhol előfordulhat. A nappali csúcsértékek +2 és +12 fok között lesznek. Adásunk idején Bukarestben változékony az égbolt és 6 fokot mérnek.
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, január 29.