Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 23.

E-mail Nyomtatás PDF

Ismét nemzeti ünnep lesz május 10. a királyság megalakulásának, I. Károly trónra lépésének és az ország 1877-ben kikiáltott függetlenségének napja - erről tegnap döntött a Képviselőház. A kommunista diktatúra megdöntése óta eltelt időszakban december elseje, az 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlés évfordulója volt az ország egyedüli nemzeti ünnepe. Tavaly azonban január 24-ét, a román fejedelemségek - Moldva és Havasalföld - 1859-es egyesülésének napját is nemzeti ünneppé nyilvánították, így az országnak mostantól három nemzeti ünnepe lesz. Az elfogadott törvénytervezet, amelyet Puiu Haşotti PNL-s szenátor kezdeményezett, előírja, hogy ezen a napon a Parlament, az Államelnöki Hivatal, a Kormány és a többi központi hatóság ünnepi eseményeket szervez a kiutalt büdzsék korlátai között. A jogszabály munkaszüneti nappá is nyilvánította volna május 10-ét. Ezt a rendelkezést végül törölték a törvényből.

Jóváhagyta a közös munkacsoport a Románia és Magyarország közötti határon átnyúló együttműködés 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó programját. A hat tengelyre épülő közös projektekre 189 millió eurót utaltak ki a következő öt évre az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. A program célja a határmenti kapcsolatok fokozása, közös megoldások felkutatása a térség gazdasági és szociális fejlesztése érdekében – olvasható a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

Elfogadta a borravaló megadózásáról szóló jogszabályt a Kormány. A sürgösségi rendelkezés értelmében a baksist 16 százalékkal adóztatják meg, és az ügyfél külön számlát kap a borravaló összegéről. A jogszabály értelmében a vállalatok határozhatják meg, hogy a borravalóból származó összeget megtartják, vagy szétosztják az alkalmazottak között - utóbbi esetben nem kell magasabb társadalombiztosítási járulékot fizetni utána. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter kijelentette: ezután a taxisofőröknek is külön nyugtát kell majd kiállítaniuk a baksis összegéről.

Május 19-26. között a fővárosban tartózkodik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakemberei, akikkel, egyebek mellett, az adótörvénykönyvvel kapcsolatos műszaki kérdéseket vitatják meg a hatóságok - jelentette be Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. Romániának van egy 2 milliárd eurós, szeptemberben lejáró, stand-by szerződése az IMF-el. E mellett van egy ugyancsak 2 milliárd eurós hitelszerződés is, amelyet 2013 őszén kötött az EU-val Románia.

Bekerül a kanadai utasnyilvántartási rendszerbe Románia. Ez lehetővé teszi, hogy 2016-tól könnyebben utazhassunk Kanadába - jelentette be tegnap Victor Ponta, aki szerint azok a román állampolgárok, akik Kanadába szeretnének utazni, és nevük már szerepel az utasnyilvántartási rendszerben, kitöltenek egy elektronikus formanyomtatványt, és elektronikus utazási engedélyt igényelnek, amit percek alatt megkaphatnak amennyiben eleget tesznek a beutazási feltételeknek. A kormányfő hangsúlyozta: ez csupán egy könnyítés, a vízumkötelezettség még nem szűnik meg. Reményét fejezte ki, hogy Bukarestnek sikerül az Egyesült Államok esetében is hasonló előrelépést elérnie.

2017-ig kell elköltenie Romániának a tavaly fel nem használt EU-s pénzeket – döntött az Európai Unió Tanácsa. Az ország  közel 4 milliárd eurót kellett volna felhasználjon tavaly, de az összeg mintegy 80 százalékát nem költötte el. Az Európai Unió tagállamai a tavaly előirányzott 61,7 milliárd euróból 40,6 milliárd eurót hívtak le.

Letöltendő börtönbüntetést kért tegnap a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkára ellen. A DNA szerint a referendum-ügy perében beidézett tanúk a meghallgatásuk előtt egyeztették vallomásaikat Dragneaval. Az ügyészek azzal vádolják az egykori PSD-főtitkár és további 74 személyt, hogy visszaéltek befolyásukkal és csalást követtek el a 2012-es népszavazáson, amely Traian Băsescu államfő leváltását célozta. A legfelsőbb bíróság két hét múlva hirdet ítéletet alapfokon az ügyben.

Gőzerővel halad az Aradot és Temesvárt Nagyszebennel összekötő A1-es autópálya hiányzó szakaszának építése. A Temesvár és Lugos közötti rész csaknem 26 km hosszú, megépítése közel 100 millió euróba kerül és az idei év végéig kellene elkészülnie. Az építők Sziklás (Şanoviţa) irányából Őszény (Izvin) felé haladnak a munkálatokkal.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) szenátusa meghatározta a 2015/2016-os tanévre vonatkozó beiskolázási számokat, miszerint a magyar tagozaton ugyanannyi helyre hirdetnek felvételt, mint az előző évben. Szilágyi Tibor volt rektorhelyettes elmondta: az általános orvosi karon 135 tandíjmentes hely van, a gyógyszerészetin 35, a fogorvosin 35, az asszisztensképzőnpedig 15 államilag támogatott helyet hirdettek. A tandíjköteles helyekre a román tagozattal közösen versenyzhetnek a diákok.

Holnap kezdődik és május 3-ig tart a sepsiszentgyörgyi városünnep. A Szent György Napokra három napig tartó vásárral, valamint szabadtéri programokkal várják a kikapcsolódni váygókat. A holnapi  nyitókoncertet a bukaresti Madrigál kórus tartja a Cantus Mundi országos program keretében. A hangversenyen együtt énekel a helyi diákkórusokkal a Plugor Sándor Művészeti Líceum Lőfi Gellért vezette Cam­panella gyermekkara. Szombaton harangszentelési ünnepség, színházi előadás, könyvbemutató, valamint dzsessz est lesz programon.

Külföld

Megkezdődött a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A könyv és a szerzői jogok április 23-i világnapjához időzített kiállítás és vásár központjában idén a 220 éves szervezett magyar könyvkultúra áll. A rendezvény keretében holnap 5. alkalommal tartják meg az európai írótalálkozót, amelyen a nemzetközi fejlesztés európai évéről és az európai unió irodalmi díjáról értekeznek. Az idén 15. alkalommal, szombaton rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját is, amelyre 19 országból érkeznek alkotók. A fesztivál díszvendége Jonathan Franzen amerikai író lesz. A könyves seregszemlén több mint harminc ország állít standot, a külföldi irodalmat mintegy ötven, a helyi és a határon túli magyar irodalmat csaknem ötszáz alkotó képviseli.

Kitört a 43 éve alvó Calbuco vulkán tegnap este Chilében. A hatóságok elrendelték a lakosság kitelepítését 20 kilométeres körzetben. Az ország déli részében, a  fővárostól 1300 kilométerre található tűzhányó kitörése váratlanul történt, semmilyen előjele nem volt. A kráterből vastag fehér füst, por és hamu emelkedett több kilométer magasba, lávafolyást egyelőre nem tapasztaltak. A térségben több mint 60 ezer ember él. A hatóságok óvintézkedésként rendelték el és közölték, hogy súlyos katasztrófahelyzettől egyelőre nem tartanak.

Váratlanul csökkentek és a gazdasági teljesítmény növekedési ütemének lassulására utalnak az euróövezet áprilisi előzetes beszerzésimenedzser (BMI) mutatói - közölte ma a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI áprilisi előzetes értéke az euróövezetre 53,5 pont lett, ez két hónapja a legalacsonyabb érték, pedig 54,4 pontot jeleztek előre elemzők. A BMI mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Tekintettel arra, hogy a piac az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi monetáris enyhítésének függvényében a gazdasági aktivitás élénkülésére számított, az indexek csökkenése nagy csalódásnak számít - kommentálta a jelentést Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. A mutatók áprilisi csökkenése valójában egyértelműen a német, de különösen a francia feldolgozóipari növekedés ütemének lassulására vezethető vissza - tette hozzá.

Az embercsempészek ellen indítandó katonai műveletről határoznak ma az Európai Unió vezetői a földközi-tengeri illegális migrációról tartandó rendkívüli csúcstalálkozón – tudósít az AFP francia hírügynökség által tegnap látott nyilatkozattervezet, amelyben Federica Mogherinit, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét arra kérik, hogy "haladéktalanul kezdje meg az előkészületeket egy lehetséges biztonsági és védelmi műveletre, a nemzetközi joggal összhangban".

Közép-Európa a fő viszonyítási pont Lengyelország számára, a visegrádi csoport Európán túl is jelentős márka - mondta el Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter ma, a lengyel parlament alsóházában tartott beszédében. Schetyna ugyanakkor azt is elismerte, hogy az egyes nemzetközi problémákhoz való viszonyulást illetően „eltérések" mutatkoznak a visegrádi négyek között. „Ebben a témában intenzív párbeszédet folytatunk partnereinkkel” – mondta, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően a visegrádi országok "egymással szolidaritást vállalva" hoznak kulcsfontosságú döntéseket az Európai Unión belül. Kiemelte az együttműködés pozitív alakulását többek között a térség infrastrukturális fejlesztéseiben és energiabiztonság területén.

Schetyna továbbá hangsúlyozta: Varsó érdeke az, hogy Ukrajna „Európa-barát, demokratikus, szuverén” állam legyen. A miniszter hozzátette: nem zárja ki, hogy a katonai műveletek fokozódása esetén Lengyelországnak döntenie kell az ukrán állam erőteljesebb támogatásáról. A külügyminiszter utalt arra, hogy a lengyel politikusokat nyugtalanítja Oroszország Ukrajna- politikája. A beszédben Schetyna a lengyel külpolitika feladatait fogalmazta meg az év hátralévő hónapjaira.

Időjárás

Estig országszerte napos, helyenként változékony marad az idő, eső nem várható. A legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek 13 és 20 fok között alakulnak. Holnaptól Moldvában és az ország nyugati részén csapadékképződésre számíthatunk, másutt változékony lesz az idő. A hőmérséklet hajnalban -4 és +10, holnap napközben 18 és 24 fok között alakul. Bukarestben most derült az égbolt és 14 fok van.
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, április 23.