Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 25.

Email Imprimare PDF

Tíz éve írta alá Románia a csatlakozási szerződést az Európai Unióval. Ez, akárcsak a NATO-csatlakozás bebizonyította, hogy a politikai elit és a társadalom képes egyesíteni erejét az egyéni vagy pillanatnyi érdekek felülkerekedő országos célkitűzések megvalósítása érdekében – hangsúlyozza Klaus Johannis államfő az évfordulóra kiadott közleményében. Románia és Bulgária 2005. április 25-én Luxeburgban írta alá a csatlakozási szerződést az Európai Unióval, a belépés pedig 2007. január 1-én történt.

Tíz év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek el egy korrupt bírót, akit vétkesnek találtak abban, hogy a vádlottaktól pénzt követelt a nekik kedvező ítéletek fejében. Stan Mustata a bukaresti ítélőtábla bírája volt, amíg vizsgálatot nem indítottak ellene. Fölötte éppen volt kollégái ítélkeztek, hiszen az első fokú ítéletet a fővárosi ítélőtábla mondta ki. A döntés nem jogerős, és a vádlott fellebbezhet a legfelsőbb törvényszéken.

Az Alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy az ortodox egyháznak adományozott kovásznai szálloda ügyében pereskedő személyek nem bizonyították egyértelműen, hogy a szálloda átadásával sérült volna az érdekük, ezért érdemi döntés nélkül visszautalta az ügyet a brassói táblabíróságra – írta Gazda Zoltán, a pereskedők egyike közleményében. A Sepsiszéki Székely Tanács elnöki tisztségét is betöltő Gazda Zoltán közölte, a pereskedők a brassói táblabíróságon próbálják bizonyítani érdekeltségüket és jogsérelmüket, de emellett a nép ügyvédjéhez és az Emberi Jogok Európai Bíróságához is folyamodnak az ügyben. A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére húsz háromszéki személy indított pert a román állam ellen, amiért az 2013 karácsonyán sürgősségi kormányrendelettel az ortodox egyháznak adományozta a 89 szobás Fenyő szállodát Kovászna fürdővárosban. A Fenyő szálló korábban az állami protokollalap tulajdonában volt.

Nem kell túlszabályozni a biztosításokat, de büntetni kell az időnként bekövetkező hibákat – jelentette ki a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetségének elnöke. Egy szaktanácskozáson úgy vélte, a biztosítások nagyon jól és helyesen szabályozva vannak jelenleg is, már csak egy-két kérdést kell megvitatni. Romániában tavaly több mint nyolcmilliárd lejre rúgott a biztosítási piac, a kifizetett kártérítések pedig megközelítették az ötmilliárd lejt.

Több mint 16 millió euró állami segélyt kap a Bosch Rexroth vállalat a Balázsfalván tervezett egyik beruházásának megvalósításáért. Az állami segély odaítélését a pénzügyminisztérium hozta nyilvánosságra. E szerint az elektronikai készülékekhez szükséges alkatrészek gyártásával foglalkozó üzem kapacitását bővítik egy mintegy 33 millió euró értékű beruházás révén, és ezt támogatja a román állam az összeg mintegy felével. A beruházás nyomán 570 új munkahely létesül. A pénzügyminisztérium szerint a bejelentett beruházás nyomán a helyi és a központi állami költségvetésbe 19 millió euró folyik be, ezért indokolt a beruházás támogatása. A Bosch csoport 1994-ben érkezett Romániába, azóta mintegy 180 millió euró értékű beruházásokat valósított meg, és 2400 alkalmazottja van.

Kétszer is rengett a föld ma Vranceában. Az első kéregmozgás 15 perccel éjfél után történt, erőssége 3-as volt a Richter skálán. Második alkalommal 9,39 órakor volt 3,6 fokozatú földrengés 111 kilométeres mélységben ugyanabban a térségben. A Földfizikai központ adatai szerint Vranceában idén két 4,6-os földrengést észleltek, tavaly november 22-én pedig az elmúlt évek legerősebb kéregmozgását regisztrálták, az 5,7 fokos volt a Richter skálán.

Nagy erejű, a legfrissebb jelentések szerint 7,9-es erősségű földrengés rázta meg ma délelőtt Nepált. Szemtanúk szerint a fővárosban, Katmanduban több épület romba dőlt. A mozgást az egész országban, sőt India északi részén, egészen Újdelhiig is érezni lehetett. A Reuters tudósítója beszámolt arról a fővárosból, hogy mindenki kimenekült házából, és sokan sérülésekkel rohantak a legközelebbi kórházba. Egyelőre két halálos áldozatról tudnak. A nepáli állami rádió figyelmeztette a lakosokat, hogy egyelőre ne menjenek vissza az épületekbe, mert utórengésekre lehet számítani. Egy utórengés már történt, ennek erőssége 6,6-os volt. Nepálban 1934-ben volt 8,0 erősségű földrengés, amely romba döntötte a Katmandu-völgy városait.

Oroszország nem alkalmazza korrekt módon a februári minszki találkozón az ukrán válság rendezése érdekében kidolgozott tűzszüneti megállapodást - vélte John Kerry amerikai külügyminiszter egy friss nyilatkozatában. Kerry megerősítette, hogy telefonon beszélt is orosz kollégájával, Szergej Lavrovval a kelet-ukrajnai orosz katonai felszerelések és konvojok érkezése miatt. Egy amerikai külügyi tisztviselő korábban jelezte, hogy Kerry beszélt Lavrovval, és felszólította Oroszországot csapatai kivonására Kelet-Ukrajnából, továbbá arra, hogy gyakoroljon nyomást a kelet-ukrajnai szakadárokra a tűzszüneti megállapodás betartása érdekében.

Az olasz belügyminiszter sürgette, hogy a menekültügy kezelésében egyenlően osszák meg a terheket az európai uniós tagállamok között. Angelino Alfano egy mai lapinterjúban lehetetlennek nevezte, hogy "öt tagország - Olaszország, Németország, Svédország, Ausztria és Magyarország - egyedül viselje a menekülthullám összes terhét." Az Il Messaggero című lapnak nyilatkozva a miniszter hangsúlyozta: Olaszország célja az, hogy valamennyi uniós tagállam elfogadja a terhek igazságos megosztásának elvét. Kijelentette, hogy az említett öt ország mellett a többi huszonhárom uniós tagállam részéről is konkrét szolidaritásvállalásra van szükség. A miniszter szerint az általa említett igazságos tehermegosztásnak Olaszországon belül is érvényesülnie kell. Jelenleg kereken hetvenezer menekült tartózkodik a különböző olasz befogadó létesítményekben.

Még mindig hamufelhőket ereget a Chilében néhány nappal ezelőtt kitört Calbuco vulkán, ami a szomszédos Argentínában is fennakadásokat okozott a légi közlekedésben. Helyszíni beszámolók szerint az egyik, nagyjából 17 kilométer magas kilövellés fehér hamuréteggel borította be a környező településeket. A kitörés miatt pénteken több légitársaság, például az amerikai Delta Air Lines és American Airlines, valamint a francia Air France is felfüggesztette az argentin fővárosba, Buenos Airesbe tartó járatait. Az ország déli részében, a fővárostól 1300 kilométerre található tűzhányó szerda este váratlanul lépett működésbe, kitörésének semmilyen előjele nem volt. A Calbuco vulkán legutóbb 1961-ben tört ki, az akkori kitörés hat hétig tartott.

Sport
A Concordia Chiajna-Universitatea Craiova 2-2-re zárult mérkőzéssel tegnap megkezdődött a labdarúgó első liga 28. fordulója. A másik tegnapi meccsen a Rapidnak 2-1-re sikerült győznie a Cenk alatt a helybéli együttes ellen, miután a vendéglátók még egy büntetőt isk ihagytak. Az utolsó tegnapi mérkőzésen a Dinamó 1-1-es döntetlenre játszott saját pályán a kolozsvári CFR-rel. Ma a bajnoki címért harcolnak, ugyanis a második helyezett Marosvásárhelyi ASA saját pályán fogadja a Pandúrokat fél héttől, a Steaua pedig Kolozsvárra látogat, ahol az Universitatea ellen játszik este kilenctől. A rangsorvezető Steauát 1 pont választja el a második helyezett ASA-tól. A harmadik mai mérkőzés délután négy órakor kezdődik Botosaniban, ahol moldvai rangadó lesz, ugyanis a helybéli együttes a Iasi-it fogadja. Holnap fél héttől az Acél-Viitorul mérkőzést játsszák, illetve kilenctől a Giurgiu-Szászmedgyes meccset. A labdarúgó első liga 28. fordulója hétfőn járul a Karácsonykői-Csalhó-Petrolul mérkőzéssel.

Biztosította helyét az elődöntőben a világranglistán harmadik helyezett Simona Halep a 731 ezer dollár összdíjazású, stuttgarti salakpályás női tenisztornán. A másodikként rangsorolt Halep kétszettes mérkőzésen búcsúztatta tegnap az olasz Sara Erranit. Az adásunkkal egy-időben zajló elődöntőben Simona Halep ellenfele a dán Caroline Wozniacki, aki tegnap a spanyol Suarez Navarrót búcsúztatta ugyancsak két szettben. A másik ágon az orosz Jekatyerina Makarova búcsúzott a negyeddöntőben, őt a hazai közönség előtt szereplő német Angelique Kerber győzte le. Kerber ellenfele az elődöntőben az amerikai Madison Brengle lesz, aki a francia Caroline Garciát búcsúztatta.

Időjárás
Estig országszerte napos, meleg marad az idő. A hőmérséklet 14 és 25 fok között lesz. Holnap országszerte beborul, Máramaros és Dobrudzsa kivételével futó záporok, zivatarok bárhol előfordulhatnak. A hőmérséklet hajnalban 2 és 14, holnap napközben a csúcsértékek 15 és 25 fok között lesznek, hűvösebb a tengerparton várható. Bukarestben most süt a nap és 25 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-15 07:37:14' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-15 07:37:14' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-15 07:37:14' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-15 07:37:14' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-15 07:37:14' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-15 07:37:14' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-08-15 07:37:14' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-08-15 07:37:14' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5
Emisiuni Hírek Magazin Hírösszefoglaló, április 25.