Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mozaik

Mozaik, december 16-a

Email Imprimare PDF

A bukaresti Balassi Intézetben koncertezett múlt héten a Juhász Gábor trió. A magyarországi jazzegyüttes bemutatta a Making a Change című albumát, amelyen John Coltrane A Love Supreme című négytételes műve, továbbá Juhász Gábor három szerzeménye és Lukács Miklós egy Debussy átdolgozása kapott helyet. A trió frontemberével, Juhász Gábor jazzgitárossal Anca Romeci, a román közszolgálati rádió jazzműsor-szerkesztője készített interjút.
Ezt követően az aradi Kölcsey Egyesület újabb válalkozásáról, az elmúlt két esztendő főbb aradi magyar kulturális eseményeit összefoglaló évkönyvről hallhatunk beszámolót. Pataky Lehel Zsolt összeállításából megtudhatjuk, hogy az olvasók múlt csütörtökön már láthatták a kiadvány néhány példányát, a többi azonban - műszaki okok miatt - jövő január 22-re kerül ki a nyomdából.

Mozaik, december 9 - Beszélgetés Csurulya Csongorral

Email Imprimare PDF

Bár idén – anyagiak hiányában - elmaradt a dráMA kortárs színházi találkozó, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője, Csuruyla Csongor bízik abban, hogy jövőre mégis sikerül megszervezni ezt a rangos színházi eseményt. Nem maradt el viszont a drámaíró verseny, amelyet idén a Debüt kategóriában Szíjártó Tímea-Aletta: Az eset című műve nyert, a dráMAíró kategóriában Szmodis Jenő: Ultimátum című drámája került ki győztesként, a draMAutor kategóriában pedig Laurenţiu Budău: Apocalipsa vine de pe facebook című műve bizonyult a legjobbnak. Csurulya Csongor művészeti vezetővel Zsehránszky István beszélget. Ezt követően Pataky Lehel Zsolt hangképes összeállítása következik két aradi színházi eseményről.

Mozaik, november 25., Beszélgetés Székely Ervinnel

Email Imprimare PDF

Adásunkban Székely Ervinnel beszélgetünk új szatirikus regénye, a Bársonyszék és aszfalt című kötet megjelenése alkalmából. A szerző ebben az írásában is bőségesen kamatoztatja személyes politikai tapasztalatait, sajátos humorral leplezi le a politikai elitet és tárja elénk a mindenkori politikusok korruptságát, hatalom-szerzési és hatalom-megtartási technikáit. A nagyváradi Riport Kiadónál megjelent Bársonyszék és aszfalt témája különösen aktuális most, az elnökválasztás évében. A regényről elmondhatjuk, egyértelmű fejlemény Székely Ervin írói pályáján.
Műsorunkat a Garabonciás együttes dalaival illusztráljuk.
Székely Ervin a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem jogi szakán végzett, volt jogtanácsos, újságíró, majd parlamenti képviselő és államtitkár, jelenleg a Bukaresti Rádió magyar adásának főszerkesztője. Eddig öt könyve jelent meg. Első kötetét, a Magyarázom a rendszerváltást, 2000-ben adta ki a bukaresti Maiko Könyvkiadó és ugyancsak itt jelent meg  2003-ban Az Andropov-terv című kötete is. Mindkettő politikai elemzéseket, kommentárokat tartalmaz. Első regénye, A műember 2009-ben látott napvilágot, ezt követte 2011-ben A feljelentés, amely a nagyváradi Könyvmester Könyvkiadónál jelent meg, és amely a rendszerváltás utáni két évtizedet mutatja be a  főszereplő szemszögéből. A szerző ebben az Országos Korrupcióellenes Ügyészséghez címzett beismerő vallomás formájában meséli el, hogy a hatalomszerzési vágy hová viszi az embert. Székely Ervin harmadik regénye, a VI. Nagyváradi Könyvmaratonon múlt szombaton bemutatott Bársonyszék és aszfalt is beleillik az előbbi két regény sorába, mintegy kiteljesítve, lezárva azokat. A szerző mindhárom szatirikus regényében politikus típusokat formál meg, bár szereplői nem utalnak konkrét személyekre, még akkor sem, ha az olvasóban sokszor megfogalmazódik a kérdés, kit is rejthet egy-egy szereplő. A Bársonyszék és aszfalt főszereplője Porta Sándor (Potyka) 12 évig volt a SÉP, azaz a Saját Érdekek Pártja képviselője. Az ő életén keresztül nyerünk betekintést - egészen közelről - a politika berkeibe, a mindenáron hatalmon maradás mocskos eszközökkel megvívott küzdelmeibe.

Mozaik, november 18 - Beszélgetés Salat-Zakariás Soma viola da gamba-művésszel

Email Imprimare PDF

Adásunkban Salat-Zakariás Soma viola da gamba-művészt mutatjuk be. A kolozsvári, de jelenleg Svácban élő zenésszel a Bukarestben immár 9-ik alkalommal megrendezett Régizene Fesztivál nyitóelőadását követően beszélgettünk. Ő is tagja a Raluca Enea csembalóművész vezette Gli Studiosi di Sebastiano együttesnek, amely Jean Philippe Rameau csembalóra írt műveiből adott elő válogatást. Salat-Zakariás Somának saját együttese is van Bázelben, a The Little Light Consort. Adásunkat a bukaresti koncerten rögzített hangfelvétellel, valamint a The Little Light Consort által előadőtt néhány művel illusztráljuk.

Mozaik, november 11 - IX. Bukaresti Régizene Fesztivál

Email Imprimare PDF

Adásunkban a Bukarestben immár 9-ik alkalommal megrendezett Régizene Fesztivál nyitóelőadásán készült hangképes összeállításunk első részét sugározzuk. A fesztivál idei kiadásának központi figurája a 250 éve elhunyt Jean Philippe Rameau francia zeneszerző és zeneteoretikus. Az október 30-án kezdődött és november 21-én záruló régizenei rendezvény meghívottjai neves hazai és külföldi előadók, együttesek. A Cotroceni palotában megtartott nyitókoncerten a Gli Studiosi di Sebastiano együttes Rameau csembalóra írt műveiből adott elő válogatást, a kolozsvári Passeggio Táncegyüttes két tagja pedig korabeli táncokat mutatott be.
Mai adásunkban Laurenţiu Constantin fesztiváligazgatóval, Béres Melinda hegedűművésszel és Juhász Csilla táncoktató, koreográfussal beszélgetünk. Jövő keddden a viola da gambán játszó, kolozsvári, jelenleg Svácban élő Salat-Zakariás Somát mutatjuk be. Adásunkat Jean Philippe Rameau zenéjével illusztráljuk.

Pagina 5 din 34