Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mozaik

Mozaik, szeptember 30 - Beszélgetés Demeter András színművésszel

Email Imprimare PDF

Adásunkban Zsehránszky István Demeter András színművésszel beszélget. Demeter András 1993-ban - 24 évesen - a mindenkori egyetemes színháztörténet legfiatalabbb állami színház direktoraként írta be nevét a magyar színjátszás történetébe. 1992-ben került a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházhoz, és pályázat útján foglalta el az igazgatói széket, az intézményt 2005-ig vezette. Ezt követően Bukarestbe került, ahol a Művelődésügyi Minisztérium államtitkára, majd a Román Közszolgálati Rádiótársaság elnök-vezérigazgatója lett. Jelenleg a közszolgálati rádió igazgatótanácsa tagja és csaknem egy éve a Román Közszolgálati Televízió tévészínházi kreációstúdióját vezeti. Játszik a bukaresti Operettszínházban, román nyelvű tévészínházi előadásokban lép fel. Színpadon legközelebb október 18-án láthatjuk a bukaresti ARCA színházban egy független produkcióban, Theo Herghelegiu román kortárs szerző darabjában. Demeter András színművészi pályafutásáról életrajzi színházi regény jelent meg tavaly Darvay Nagy Adrienne tollából, Szereptudásra vagy rögtönzésre - Demeter András a s(z)ínen címmel.

Ennyit elöljáróban, és akkor most következzen Zsehránszky István interjúja Demeter Andrással. Adásunkat Edvard Grieg zenéjével illusztráljuk.

Mozaik, szeptember 23 - KAF: Jack Cole daloskönyve

Email Imprimare PDF

A kortárs erdélyi irodalom egyik legfontosabb költője, Kovács András Ferenc 1988 és 1996 között írta meg Jack Cole-verseit, mintegy 40 dalt. Jack Cole egy, a szerző által kitalált, vagabundus költő-énekes, a róla szóló versek pedig fiktív Amerika-élményekből, KAF földrajz-szeretetéből, térképutazásaiból születtek. Három fiatal színésznek 1997-ben annyira megtetszett Jack Cole figurája, hogy saját elhatározásukból színpadon újjáteremtették őt. Fazakas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy immár 17 éve műsoron tartják ezt a produkciót. Ennek lehettünk tanúi mi is múlt csütörtökön a bukaresti Balassi Intézetben. Mai adásunkban a bukaresti előadásból hallhatnak részleteket, miközben a három színművésszel és Kósa András László intézetigazgatóval beszélgetünk.
Tartsanak velünk.

Mozaik, augusztus 26 - Beszélgetés Cseke Gáborral

Email Imprimare PDF

“A világban pusztít a gyűlölet, az akarat és az érdek” – vallja Cseke Gábor író, közíró és szerkesztő, aki az első világháború kitörésének századik évfordulójára világháborús témájú dokumentumokat, fotókat és számos linket tartalmazó honlapot hozott létre. Az idő harcokat ujráz nevű weboldal a mai napig folyamatos szerkesztés alatt áll és gyarapodik. A Csíkszeredában élő szerző a honlapon összegyűjtött anyag egy részéből rendhagyó olvasókönyvet is közzétett Sorscédulák a nagy háborúból címmel, amely szintén elektronikus formában található meg a világhálón. Mai adásunkban Cseke Gáborral Zsehránszky István beszélget.

Sorscédulák a nagy háborúból. Rendhagyó olvasókönyv: 1914–2014 /Szerkesztette: Cseke Gábor

https://sites.google.com/site/azidoharcokatujraz/home/sorscedulak-a-nagy-haborubol

Az idő harcokat ujráz

https://sites.google.com/site/azidoharcokatujraz/home

 


 

Mozaik, július 8.

Email Imprimare PDF

A csíkszeredai Csíki Székely Múzeum a magyar festészet első modern mesterét, Rippl-Rónai Józsefet népszerűsíti azzal a nagy volumenű kiállításával, amely a kaposvári festő 95 művét vonultatja fel. A Rippl-Rónainak még nem volt soha ekkora kiállítása Erdélyben – tudahatjuk meg Csata Orsolya Gyarmati Zsolt múzeumigazgatóval készített interjújából. Mai adásunk másik témája Pataky Lehel Zsolt riportja lesz, amelyből a nem régiben megalakult Bánsági Tanyaszínház céljáról, programjáról hallhatnak.

Mozaik, július 1.

Email Imprimare PDF

Adásunkban a ma kezdődő és vasárnapig taró TIFFszereda második kiadásáról kérdezi Csata Orsolya Mihály Lászlót, a  csíkszeredai Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál sajtóreferensét. Ezt követően Pataky Lehel Zsolt a Magyar Távirati Iroda főszerkesztőjével, Toót-Holló Tamással beszélget három regénye, a Kő Misztériuma című trilógiája kapcsán.

Pagina 7 din 34