Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mozaik

Mozaik, március 11 - Beszélgetés Micheller Myrtill jazzénekessel

Email Imprimare PDF

Micheller Myrtill és Pintér Tibor tavaszköszöntő jazzkoncertjén jártunk múlt héten a Balassi Intézet bukaresti Magyar Kulturális Központjában. A láthatóan jól összeszokott, harmonikus duó 2006-ban alakult Budapesten. Micheller Myrtill az egyik legképzettebb hangú magyar jazzénekesnő, aki előbb francia szakon szerzett diplomát, majd a Zeneakadémián végzett jazz-ének szakon. Csaknem ötven előadó lemezén működött közre, hazai és külföldi fesztiválok állandó fellépője, páratlanul széles repertoárt tudhat magáénak, műfajilag széles skálán mozog. A Swinguistique nevű saját zenekarával francia és angol nyelvű dalokat ad elő gipsy swing stílusú újrafogalmazásban. A Voice&Guitar duójának műsorán pedig a klasszikus jazz mellett funky, blues, szving, latin zene és sanzon is szerepel. Micheller Myrtill mindkét produkcióinak tagja Pintér Tibor, aki nagyon nyitott és sokoldalú zenész, a szakma elismert és keresett gitárosa. A Myrtillel közös műsoraik mellett többek között a Showder Band gitárosa, valamint Tátrai Tibor gitárpartnere a Tátrai Trend együttesben.
Mai adásunkban, kedves hallgatóink, az ő zenéjükkel ismerkedhetnek meg, miközben Micheller Myrtillel beszélgetünk. Tartsanak velünk.

Mozaik, február 25 - A Palócföld szerkesztői Bukarestben

Email Imprimare PDF

Mai adásunkban egy fiatal felvidéki költővel ismerkedhetnek meg. Mizser Attiláról van szó, a Palócföld irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat főszerkesztőjéről, akit bukaresti útjára a lap másik szerkesztője, Nagy Csilla is elkísért. A Palócföld szerkesztőivel a bukaresti Balassi Intézet legutóbbi Irodalmi szalon rendezvényén beszélgettünk.

Mozaik, február 18 - Tóth Mária: A tizedik zsidó

Email Imprimare PDF

A marosvásárhelyi Mentor Könyvkiadó nemrégiben Bukarestbe is elhozta legfrissebb kiadványait, köztük Tóth Mária A tizedik zsidó című novelláskötetét. E könyv minden sorából feldereng, hogy létezik még remény a reményre – mondta Káli Király István, a kiadó vezetője, aki szerint a Bukarestben élő 80 éves írónő óriási erénye: a ragaszkodás a hithez, önmagunkhoz és képzeletünk világához. Adásunkban hangképes összeállítást hallhatnak a Balassi Intézet bukaresti Magyar Kulturális Központjában megrendezett könyvbemutatóról.

Mozaik, január 28 - Magyar Kultúra Napja

Email Imprimare PDF

Rendhagyó esemény színhelye volt a bukaresti Ady Endre Líceum múlt szerdán, a Magyar Kultúra Napján. Első alkalommal nyílt képzőművészeti kiállítás az oktatási intézményben. Mircia Dumitrescu grafikus a nemzeti sajátosságok megőrzésének fontosságára, a kisnépek önazonosságának érvényesítésére kívánja felhívni a diákok figyelmét a kiállított illusztrációival. A helyszínen Forró László járt.
Az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket volt az RMDSZ Kulturális Főosztályának egyik legsikeresebb és legnagyobb érdeklődésnek örvendő projektje tavaly. A novemberben indult program célja az erdélyi magyarság identitástudatának megőrzése, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása. A vetélkedő a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban indult, majd bekapcsolódott az aradi Csiky Gergely Főgimnázium is. A programban résztvevő tanulók nemcsak a helyi kulturális értékekkel ismerkedtek meg, hanem szépérzékük is fejlődött – derül ki Pataky Lehel Zsolt összeállításából.

Mozaik, január 21. - Beszélgetés Rostás Zoltán szociológussal

Email Imprimare PDF

Mai adásunkban Zsehránszky István Rostás Zoltán szociológussal, egyetemi tanárral, számos tanulmány, esszé, önálló kötet szerzőjével beszélget. Rostás Zoltán legutóbb Antonio Momoc-kal jelentetett meg közösen könyvet a bukaresti Curtea Veche kiadónál. A "szóbeli történelem” témakörben született Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori vagyis Csencselők, ügyeskedők és túlélők című kötet szerzői ezúttal a szocialista rendszer által még eltűrt túlélési stratégiákat vizsgálták meg és gyűjtütték össze.

Pagina 11 din 34