Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, október 1.

E-mail Nyomtatás PDF

Elfogadta az idei második költségvetés-kiigazítást a kormány. A védelmi minisztérium költségkeretét 140 millió lejjel emelte tegnap a kabinet, és további 680 millió lejt csoportosított át a tartalékalapból a szaktárcának sürgős kiadásokra. A titkosszolgálatok költségvetését 118 millió lejjel, a regionális fejlesztési minisztériumét pedig 1 milliárd 160 millió lejjel egészítették ki. Az egészségügyi tárca azonban mintegy negyedmilliárd lejjel kevesebb pénzből gazdálkodhat. Victor Ponta kormányfő szerint azért, mert a mától életbe lépett 5 százalékos munkáltatói nyugdíjjárulék-csökkentés az államra is vonatkozik, így az államnak már kevesebb járulékot kell átutalnia a nyugdíjalapba a közalkalmazottak bére után. Ioana Petrescu pénzügyminiszter közölte: a költségvetési bevételek szeptemberben megközelítették a 15 milliárd lejt, ami 1,35 százalékkal meghaladja a tervezett szintet. A Költségvetési Tanács megalapozatlannak nevezte a kormány optimizmusát, ugyanis szerinte a kabinet a kiigazításnál irreálisan magas, havi 2 milliárd 400 millió lejes uniós forrásból származó bevétellel számol az év utolsó négy hónapjában. Ez kétszerese az augusztusban elért idei legmagasabb abszorpciós szintnek.

Hírösszefoglaló, július 21.

E-mail Nyomtatás PDF

Ma vizsgáznak a pedagógusok a címzetes állások elfoglalására. Csaknem hétszeres az idei túljelentkezés. Országos szinten több mint 32 ezren, 91 vizsgaközpontban írnak dolgozatot a tanárok. Városon 2699, vidéken 2062 a betöltetlen helyek száma. A legtöbb szabad állás az óvodákban és elemi iskolákban van, ahová - együttvéve - közel kétezer jelentkezőt várnak – tájékoztat az Oktatási Minisztérium. A végleges érvényű címzetes tanári állások elnyeréséhez legalább 7-es osztályzat szükséges.

Hírösszefoglaló, március 8

E-mail Nyomtatás PDF

Döntött az Alkotmánybíróság az új kormányról. Augustin Zegrean, az Alkotmánybíróság elnöke szerint többségi szavazás útján elutasították az ellenzék beadványát, amellyel a 3. Ponta kormány beiktatását támadta meg a Demokrata Liberális Párt. A testület egyelőre nem indokolta határozatát. Augustin Zegrean már az ülés előtt kijelentette, hogy a hivatalba lépett új miniszterek legitimitása kétségtelen.

Hírösszefoglaló, február 16.

E-mail Nyomtatás PDF

A román államadós-besorolásnak megfelelő, befektetési ajánlású osztályzattal látta el a héten értékesített román dollárkötvényt a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben a spekulatív kategóriájú szerb szuverén osztályzatot adta meg a Szerbia által szintén e héten piacra vitt dollárkötvényre. Románia szuverén adósbesorolása Magyarországénál egy fokozattal jobb, Szerbiáé kettővel gyengébb a Fitch osztályzati listáján. Izlandot a pénzintézet a befektetések szempontjából stabilnak nyilvánította – közli a The Guardian. 2008-ban az izlandi bankrendszer összeomlásakor egyesek több évtizedes nehéz pénzügyi helyzetet jósoltak amiatt, mert az izlandi lakosság nem mentette ki pénzintézeteit. Más közgazdászok viszont azt nyilatkozták, hogy több államnak kellett volna követnie a radikális példát. A siker nem jött olcsón, a lakosság komoly megszorításokat viselt el, viszont alacsony volt az adósságfelhalmozás. Miután az IMF-nek az adósságot 2011 augusztusában visszafizette, nőtt az ország exportja és a kormány gazdasági stabilitása. A növekedés mértéke 2011-ben elérte a 3 százalékot. A Fitch szerint a rugalmas munkaerő-, termék piac és a lebegő árfolyam segített kiegyenlíteni a problémás eltéréseket és visszaszorítani a munkanélküliséget, míg a pénzügyi szektor egyötödére csökkenése biztonságosabbá tette a bankrendszert.

Több ezer új állás az egészségügyben

E-mail Nyomtatás PDF

Közel négyezer befagyasztott állást hirdetnek meg az egészségügyben – jelentette be tegnap délután Raed Arafat egészségügyi államtitkár, az Országos Orvosi Kamara közgyűlésén.

Orvosok a testnevelés órákról

E-mail Nyomtatás PDF

A háromszéki háziorvosok az oktatási minisztériumtól kérik, hogy módosítsa a testnevelés órákra vonatkozó utasításait, különösképpen azokat, amelyek az orvosi alkalmassági igazolásra vonatkoznak.

Meggonodolta magát az Egészségügyi Minisztérium

E-mail Nyomtatás PDF

Csökkentette az orvosi rezidens vizsgára való feliratkozás díját az Egészségügyi Minisztérium, miután megbeszéléseket tartottak a diákszervezetek képviselőivel.

Méhnyakrákszűrés ingyen

E-mail Nyomtatás PDF

A szeptemberben indult és öt éven át tartó országos kampány a 25 és 64 éves életkor közötti nőknek szól. Az Egészségügyi Minisztérium által kezdeményezett szűrésre azok is jelentkezhetnek, akiknek nincs egészségbiztosításuk. A szaktárca idén 66 millió lejt utalt ki saját pénzalapjából a kampány finanszírozására.

Nincs védőoltás [Audió]

E-mail Nyomtatás PDF

Tavasz óta hiánycikk Romániában az ingyenes kombinált védőoltás, amit a négy- és tizenkét hónapos csecsemőknek adnak. Bukarest már nem gyártja a vakcinát, így a szülőknek a kereskedelemben kapható, drága készítményeket kell megvásárolniuk.

Indulhat az influenza elleni oltáskampány

E-mail Nyomtatás PDF

Október elsején kezdik adni az ingyenes oltást, amelyre a krónikus betegek, az idősek, a gyerekek és a szociális otthonok alkalmazottjai jogosultak.

Felavatták Marosvásárhelyen a Sürgősségi Betegellátó Központot

E-mail Nyomtatás PDF

A Megyei Kórház új létesítménye hétszer nagyobb, mint a régi és 28 személynek biztosít helyet. Az európai és amerikai normáknak megfelelő egység megépítését a Világbank és az Egészségügyi Minisztérium finanszírozta.

1 / 8

Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 21:05:21' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 21:05:21' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 21:05:21' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 21:05:21' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 21:05:21' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 21:05:21' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Egészség