Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Oktatás

Ma kezdődött az új egyetemi év – egyes felsőoktatási intézmények fúzión gondolkoznak

E-mail Nyomtatás PDF

Az új egyetemi év az egyetemek rangsorolását is magával hozta. Az oktatási minisztérium kérésére az Európai Egyetemek Társasága a nyáron készítette el a romániai egyetemek rangsorát. Ennek alapján állapítják meg a helyek számát, és utalják ki az anyagi alapokat A felmérés nyomán mindössze 12 romániai egyetem jogosult arra, hogy az új tanévtől mesteri és doktori képzést indítson.

Az újdonságokról Daniel Funeriu oktatási miniszter beszélt mai sajtóértekezletén:

Az egyetemeket jelenleg három csoportba sorolják, a legjobbak doktori, a következő csoportba tartozók mesteri képzést indíthatnak, míg a többiek mindössze licensz vizsgát szervezhetnek. Ha ennek alapján utalják ki a támogatást, elképzelhető, hogy a kisebbek nem élnek meg, és kénytelenek lesznek a nagyobb, erősebb intézményekkel egyesülni. Temesváron, például bejelentették egyesül az Orvosi és Gyógyszerészeti, valamint a Műszaki Egyetem.

Egyetem érettségi nélkül

E-mail Nyomtatás PDF

A kormányfő arra kéri az ellenzéket, mondjon le arról a törvénytervezetről, amely lehetővé tenné, hogy a líceumot végzettek, érettségi diplomával nem rendelkezők előkészítő egyetemi évre iratkozhassanak be.

Nem lesz új tankönyv jövőre sem? [Audió]

E-mail Nyomtatás PDF

Az már biztos, hogy idén románból fordított történelem- és földrajzkönyvből tanulnak a magyar diákok. De vajon jövőre biztosan elkészülnek-e a tantervek, amelyek alapján új tankönyvek írhatók? A kérdést Király András oktatási államtitkárnak vetettük fel:

Bentlakások – kevés egyetemistának jut hely

E-mail Nyomtatás PDF

A legtöbb egyetemi központban kifüggesztették a bentlakáshoz jutottak listáját, illetve azt ígérik, hogy legkésőbb szeptember 30-ig ez megtörténik. Idén, a korábbi évekhez hasonlóan sok diáknak kell kintlakás után néznie.

Megkezdődtek az éveleji felmérők [Audió]

E-mail Nyomtatás PDF

Az első osztályos diákok kivételével minden iskolás felmérő dolgozatot ír, elemiben az alaptantárgyakból, máshol majdnem minden tantárgyból ezen a héten.

Törvény van, de nem tartják be [Audió]

E-mail Nyomtatás PDF

Mint ismeretes, ez év elején megjelent az új oktatási törvény, és ebben elég egyértelmű rendelkezés van arról, hogy a három vegyes tannyelvű egyetemen, vagyis a kolozsvári Babes-Bolyai Tudománygyetemen, a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, illetve a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen – ahol a romániai magyar felsőoktatás nagyrésze működik a magyar tagozatok önálló szervezeti keretet kapnak.

Felmérők előtt a diákok [Audió]

E-mail Nyomtatás PDF

Jövő héten zajlik az elemi és gimnáziumi diákok tudásszintjének felmérése. A tesztmodellek és az osztályozási kritériumok letölthetőek az oktatási minisztérium honlapjáról, az edu.ro-ról. A felmérés eredményéről a szülőket is tájékoztatják.

22 / 22

Műsor | Hírek | Oktatás