Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Oktatás

Támogatás szórványban működő óvodák számára

Email Imprimare PDF

A Magyar Állandó Értekezlet tavaly novemberben fogadta el a Magyar nemzetpolitika – A nemzetpolitikai stratégia kerete című dokumentumot, amelynek szellemében a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság 2012-őt a Külhoni magyar óvodák évének nyilvánította. Ennek részeként Erdély-szerte kétezer módszertani csomagot osztanak szét a magyar óvónőknek, amellyel munkájukat kívánják segíteni. Aradon tegnap kora este vették át az adományokat a pedagógusok a szakmai szervezet könyvtárában.

Pataky Lehel Zsolt összeállítása:

Román-francia oktatási egyezség

Email Imprimare PDF

A két ország kölcsönösen elismeri egymás felsőoktatási okleveleit – erről írt alá megállapodást Ecaterina Andronescu oktatási miniszter és Philippe Gustin, Franciaország bukaresti nagykövete. A dokumentum a parlament jóváhagyása után lép érvénybe és az alapképzésű, mesteri és doktori diplomákra egyaránt érvényes.

Tizenkétezer külföldi hallgató tanul Romániában

Email Imprimare PDF

A többnyire tunéziai és görögországi hallgatók főként az alacsony tandíjak miatt választották idén a román felsőoktatási intézményeket. Többségük az orvosi, mérnöki és közgazdasági karokon tanul.

A MOGYE ügyéről is tájékoztatta az EBESZ-t a magyar kormány

Email Imprimare PDF

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár hétfői budapesti tárgyalásán részletes elemzést adott át Knut Vollebaek kisebbségi főbiztosnak a szlovák államnyelvtörvényről és kisebbségi nyelvtörvényről.

Négymilliárd forint az erdélyi magyar egyetemeknek

Email Imprimare PDF

Ma tartották a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem központi tanévnyitóját. A marosvásárhelyi ünnepségen jelen volt Orbán Viktor magyar kormányfő is, aki elvi megállapodást írt alá az erdélyi magyar egyetemek vezetőivel a felsőoktatás fejlesztése érdekében.

Megkezdődött az egyetemi tanév

Email Imprimare PDF

Több mint 500 ezer egyetemista kezdte ma meg az új tanévet az országszerte működő 56 állami illetve 51 magánegyetemen. Idén csaknem 60 ezerrel kevesebb helyet hirdettek meg a bentlakásokban, mint amennyire a diákoknak igényük lenne.

Szerdán lesz a Sapientia tanévnyitója

Email Imprimare PDF

Október 3-án, a marosvásárhelyi központi tanévnyitón ünnepli meg először az Egyetem Napját a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Az ünnepségre várják Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is, aki átveszi majd az egyetem Bocskai-díját.

Pagina 1 din 22