Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mozaik

Észpresszó

Kulturális magazinműsor, amelyben újjáéled a Bukaresti Rádióban hagyományosnak számító műfaj, a rádiószínház. Hagyományos, mert itt hangzott el a romániai magyar irodalom első nagylélegzetű hangjátéka: Sütő András és Hajdu Zoltán színdarabját, a Mezítlábas menyasszonyt itt sugározták 1950-ben.

Szerkesztő: Darvas Enikő

Mozaik, június 24.

E-mail Nyomtatás PDF

Adásunkban visszatérünk az idei május végi bukaresti nemzetközi könyvvásár témájához. Mint arról már korábban beszámoltunk, az idei Bookfest egyik vendége Darvasi László magyarországi író volt, akivel Demeter Zsuzsa, a Helikon folyóirat szerkesztője beszélgetett a bukaresti közönség előtt. Műsorunkban ezt a beszélgetést, valamint Darvasi László olvasókhoz intézett köszöntőjét hallhatjuk. 

Mozaik, június 17.

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves hallgatóink, múlt csütörtökön kettős kulturális rendezvényen vettünk részt a bukaresti Balassi Intézetben: a székelyudvarhelyi születésű, de a román fővárosban mesterképzésben részesülő Kolumbán-Antal József szoborkiállításán, illetve a Szatmár megyei Tasnádon született és Kolozsváron tanuló Nagy Gergő zongoraestjén. Adásunkban velük beszélgetünk, valamint a tárlatot megynyitó Vécsi Nagy Zoltán művészettörténésszel.

Mozaik, június 10 - TESZT 2014

E-mail Nyomtatás PDF

A multikulturalizmus és a kulturális párbeszéd jegyében rendezték meg idén is a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozót. A bánsági nagyváros kiváló helyszín egy olyan sokszínű színházi találkozó számára, amelyre magyarországi, szerbiai és romániai színházak előadásait és művészeit hívják meg.

Mai adásunkban az immár hetedik alkalommal megszervezett és egyre jelentősebbé váló TESZT múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélget Zsehránszky István a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatójával, Balázs Attilával.

Mozaik, június 3 - Bookfest 2014

E-mail Nyomtatás PDF

Adásunkban a vasárnap véget ért bukaresti nemzetközi könyvvásár két meghívottjával, Darvasi László magyarországi íróval és Hubbes László egyetemi tanárral, fordítóval beszélgetünk.

Mozaik, május 27 - Beszélgetés Zsigmond Márton képzőművésszel

E-mail Nyomtatás PDF

Adásunkban Zsehránszky István Zsigmond Márton csíkszeredai képzőművésszel beszélget. A 66 éves művész azon kevés jelenkori alkotó közé tartozik, aki a köztéri monumentális művészetnek szentelte ideje és tehetsége java részét. Szülőfaluja, Csíkdánfalva művelődési otthonának falán, valamint  a csíkszeredai volt Transzilvánia filmszínház homlokzatán is az ő márványmozaik kompozíciói láthatóak. Ez utóbbi óriásmozaik készítésére Zsigmond Márton tíz évet fordított életéből. Most pedig a csíkszeredai Majláth Gusztáv tér átalakítása folytán ez az alkotás méltatlan helyzetbe kerül. Erről és a képzőművész jelenlegi terveiről hallhatnak Zsehránszky István interjújában. Ezt követően pedig ismertetjük a Bukarestben holnap kezdődő BOOKFEST nemzetközi könyvvásár magyar vonatkozású eseményeit.

8 / 34