Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mozaik

Észpresszó

Kulturális magazinműsor, amelyben újjáéled a Bukaresti Rádióban hagyományosnak számító műfaj, a rádiószínház. Hagyományos, mert itt hangzott el a romániai magyar irodalom első nagylélegzetű hangjátéka: Sütő András és Hajdu Zoltán színdarabját, a Mezítlábas menyasszonyt itt sugározták 1950-ben.

Szerkesztő: Darvas Enikő

Mozaik, május 20 - Bukaresti Magyar Zene Fesztivál

E-mail Nyomtatás PDF

Immár tizedik alkalommal szervezte meg a bukaresti Balassi Intézet a Magyar Zene Fesztivált. A múlt pénteken véget ért, négynapos klasszikus zenei rendezvény mára valóságos kulturális branddé vált a romániai fiatal muzsikusok, tanáraik és a bukaresti zenekedvelő közönség körében. Adásunkban a fesztivál idei kiadásának nyerteseiről és a 10 év történetéről hallhatnak hangépes összeállítást.

Mozaik, május 13 - Magyar-román kulturális szótár

E-mail Nyomtatás PDF

Bukarestben is bemutatták a Magyar-román kulturális szótárt. A kötet román-magyar változata már öt évvel ezelőtt, 2009-ben megjelent. A szótárak célja, lehetővé tenni egymás gondolkodásának és hagyományainak megismerését. Adásunkban e hiánypotló munka jelentősségéről beszélgetünk Péntek János nyelvészprofesszorral, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnökével és Benő Attila nyelvésszel, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem 

Román-magyarkulturális szótár: http://sztanyi.ro/download/swf1/

Magyar-román kulturális szótár: http://sztanyi.ro/download/swf2/

Mozaik, május 6 - Beszélgetés Gáspárik Attilával

E-mail Nyomtatás PDF

Marosvásárhelyen már évek óta interkulturálisan közelednek a színház ügyéhez. Ennek megkoronázása volt az UNITER gála 22-ik rendezvénye, amelyet 1989 óta másodszor szerveztek Bukaresten kívül. A Marosvásárhelyi Kultúrpalotában múlt héten megrendezett eseményen politikailag nagyon korrekt döntések születtek – állítja Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója, akivel Szőcs Levente készített interjút.

Mozaik, április 29 - Bukaresti "halandzsa"

E-mail Nyomtatás PDF

A nyelvi határok átlépésére tettek kísérletet a bukaresti Balassi Intézet legutóbbi irodalom szalonjának szervezői, mégpedig rendhagyó módon a halandzsaversek segítségével. Ezek a látszólag nonszensz szövegek új kommunikációs csatornát teremtettek a román és a magyar anyanyelvű közönség között. Az esemény újszerűsége abban állt, hogy a magyar kultúrát a román közönség felé ezúttal nem magyar, hanem román művészek közvetítették. Weöres Sándor, Parti Nagy Lajos és Karinthy Frigyes halandzsaverseit a magyar nyelvet nem ismerő Sînziana Tarţa színésznő adta elő, a zenét mindehhez Mircea Tiberian dzsesszzongorista improvizálta. Florin Iaru bukaresti költő pedig kifejezetten erre az alkalomra “Ce-ar da şi ea!” címmel írt verset. A bukaresti Balassi Intézet rendezvénye azt bizonyította be számunkra, hogy játékkal és kreativitással hídat lehet építeni a nyelvi akadályok fölé. Ezt próbáljuk ma megmutatni Önöknek mi is meghívottaink segítségével. 

Mozaik, április 22 - Beszélgetés Boros Zsófia gitárművésszel

E-mail Nyomtatás PDF

Boros Zsófia gitárművésznő április 3-án a bukaresti Luteránus templomban koncertezett a Jazz in Church Fesztivál meghívottjaként. Akkor járt stúdiónkban is, hogy művészi pályájájáról, a kezdetekről, a mestereiről, a Bécsben töltött hétköznapjairól meséljen nekünk.  Adásunkat az En Otra Parte című lemezén megjelent dalokkal illusztráltuk.

 

Boros Zsófia 1980-ban született Prágában. Tanulmányait a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban, a pozsonyi konzervatórium, a bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen, valamint az olaszországi Pordenonéban (Francisco Tárrega Guitar Academy) végezte. Jelenleg Bécsben él. Rendkívül virtuózan gitározik, spanyol szerzők művei művei mellett argentin tangót, jazzt játszik, de repertoárjából nem hiányoznak egyes amerikai, argentin és bécsi kortárs zeneszerzők művei sem. Boros Zsófia nevéhez két duó (AgiLeo, anDANZAS) és három lemez (EVOCACIÓN, MUSICBOX, EN OTRA PARTE) is fűződik. 

 

9 / 34

Kezdőlap