Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mozaik

Észpresszó

Mozaik este o emisiune culturală tip magazin, în care reînvie un gen tradiţional pentru radiofonia maghiară din Bucureşti. Aici a fost difuzat, în 1950, primul teatru radiofonic, "Mireasa desculţă",  o piesă semnată de András Sütő şi Zoltán Hajdu.

Mozaik, február 3

Email Imprimare PDF

Hallgassa meg!

Mozaik, január 27 - Im memoriam Kötő József

Email Imprimare PDF

Adásunkban a múlt kedden, január 20-án elhunyt Kötő József színháztörténészről emlékezünk meg. 

Kötő József 1939-ben született Kolozsváron, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban érettségizett 1958-ban. A Babeş-Bolyai Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom szakán szerzett oklevelet 1961-ben, és ugyanott doktorált 1984-ben. 1965-től a Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja, 1985 és 90 között pedig az intézmény igazgatója volt, 1998-tól 2008-ig az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke volt. Az Oktatási és Kutatási Minisztérium államtitkáraként dolgozott 1998-tól 2000-ig, illetve 2005-től 2007-ig, majd 2008-tól 2012-ig a külföldi választókerület RMDSZ-es parlamenti képviselője. A Babes-Bolyai Tudományegyetemen Színház karának oktatója, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja, illetve a Magyar Tudományos Akadémia Testületi tagja volt.

Számos színháztörténeti kötete, színház- és drámatörténeti, illetve a civil társadalom önszerveződését tárgyaló tanulmánya jelent meg, írásait hazai és külföldi tudományos-kulturális folyóiratokban közölte. Díjai között említjük meg: a Julianus-díjat, az EMKE életmű-díját, a Román Köztársaság Érdemrendjének Nagy Tiszti Keresztjét, a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Wlasics Gyula díját, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, az Ezüstfenyő-díjat és a Magyar Örökség díját.

Kötő József (Dráma)szövegek metamorfózisa. Kontaktustörténetekcímű drámaelméleti, színháztörténeti tanulmánykötetét 2011-ben mutatták be Kolozsváron. A magyar és idegen nyelvű írásokat tartalmazó kétkötetes munka első része az európai színháztörténet sokrétű kapcsolatait, a színháznak a neveléssel, társadalomértelmezéssel, illetve a szórakozással, kreativitással való összefüggéseit vizsgálja a reneszánsztól napjainkig. A második kötet pedig társulatokról, kísérletekről szóló tanulmányokat tartalmaz.

 

Mozaik, január 20 - Beszélgetés Márton Evelinnel a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Email Imprimare PDF

Kedves hallgatóink, adásunkban  Márton Evelin, kolozsvári írónővel beszélgetünk a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Márton Evelin kérésünkre részletet olvas fel két írásából, az Ezüst elefánt című Krúdy imitációból, illetve a tavaly decemberi Látó Szépirodalmi folyóiratban közölt Haza, 1989 című írásából.

Márton Evelinnek eddig két novellás kötete jelent meg, a Bonjour Leibowitz 2008-ban és a Macskaméz 2011-ben. 2012-ben regénnyel is előrukkolt, Papírszív címmel. A Szalamandrák éjszakái című második regénye megjelenését idén tavaszra tervezi.

Mozaik, január 13 - Beszélgetés Kósa András Lászlóval

Email Imprimare PDF

Fotókiállítással és gordonkaesttel nyitja meg az idei évet a bukaresti Balassi Intézet. Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján pedig Csörsz Rumen István a budapesti Musica Historica együttes alapítója lép fel – tudtuk meg Kósa András László igazgatótól, akit az intézet következő negyedéves programjáról kérdeztünk. Adásunkat a Musica Historica együttes zenéjével illusztráljuk.

Mozaik, december 23 - Beszélgetés Öllerer Ágnessel

Email Imprimare PDF

Adásunkban Öllerer Ágnessel, a bukaresti Ady Endre Középiskola zenetanárnőjével, a Lyceum Consort régizene-együttes művészeti vezetőjével beszélgetünk abból az alkalomból, hogy az együttes decemberben új műsorral jelentkezett. A bukaresti Petőfi Művelődésházban bemutatott Ricercar című előadás “próbálkozás, keresgélés” a 14-17-ik századi olasz hangszeres zene megszólaltatására, felmutatására.

 

Pagina 4 din 34

Pagina de start