Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mozaik

Észpresszó

Mozaik este o emisiune culturală tip magazin, în care reînvie un gen tradiţional pentru radiofonia maghiară din Bucureşti. Aici a fost difuzat, în 1950, primul teatru radiofonic, "Mireasa desculţă",  o piesă semnată de András Sütő şi Zoltán Hajdu.

Mozaik, november 4.

Email Imprimare PDF

Adásunkban egy nemrégiben bemutatott autentikus aradi regényről hallhatnak Pataky Lehel Zsolt összeállításából. Rádiószínház rovatunkban pedig Zsehrányszky István a Csíkszeredában október végén megrendezett VII. Interetnikai Színházi Fesztiválról beszélget Parászka Miklós, a Csíki Játékszín igazgatójával. Adásunkat Claude Debussy Bergamói szvitjével illusztráljuk.

Mozaik, október 28 - Beszélgetés Angyal Gyula slammerrel

Email Imprimare PDF

Adásunkban egy rohamosan népszerűsödő, előadó költészeti stílusról lesz szó, nevezetesen a slam poetryről. Ez volt ugyanis a témája a bukaresti Balassi Intézet legutóbbi irodalmi szalon rendezvényének, amelyre meghívták a jelenleg Bécsben élő Angyal Gyula slammert és Peter Sragher slammer, költőt, a Román Írószövetség bukaresti műfordítói részlegének elnökét is. Mindketten Craiováról, a Romániában első alkalommal megszervezett Sound és Slam Poetry Nemzetközi Fesztiválról érkeztek a Balassi Intézetbe.
Angyal Gyula 1979-ben született Budapesten. Diákkora óta ír verseket. Először 6 évvel ezelőtt, 2008. nov. 30-án lépett fel, mint slamer Budapesten, azóta pedig több hazai és külföldi versenyen is részt vett. 2009-ben szerepelt az Első Európai Slam Napokon, 2012-ben pedig első helyezést ért el a bécsi Bus Bim Slamen. Versei középpontjában gyakran a rockzene áll. A metálos költő cím alatt az MTV is közvetítette verseit. Jelenleg az Astoria Slam Poetry csoport vezetője.

Mozaik, október 21.

Email Imprimare PDF

Adásunkban Zsehránszky István záró tudósítását hallhatják a Bukarestben véget ért Fesztivál a Bulváron nemzetközi színházi fesztiválról. Ezt követően pedig Pataky Lehel Zsolt két aradi kulturális eseményről számol be.

Mozaik, október 14.

Email Imprimare PDF

Hét évvel ezelőtt alakult meg az Aradi Kamaraszínház, amely nemcsak teltházas előadásokkal, saját koncepcióval és darabokkal, hanem hazai és nemzetközi díjak tömkelegével büszkélkedhet. Alapítója Tapasztó Ernő és felesége, Gujdár Gabriella. Mai adásunkban az Aradi Kamaraszínház őszi műsorrendjéről, új előadásairól, valamint a kamaraszínháznak az aradi kulturális életben betöltött szerepéről kérdezi Pataky Lehel Zsolt Tapasztó Ernőt, a társulat művészeti igazgatóját.

Mozaik, október 7 - IX. Szárhegyi Írótábor

Email Imprimare PDF

Adásunkban Márton Evelin hangképes összeállítását sugározzuk a szeptember utolsó hétvégéjén, rendhagyó módon Borzonton megrendezett IX. szárhegyi írótáborról. A kétévente sorra kerülő tábornak ezúttal a Hol az író hazája? kérdés volt a központi témája. Az Erdélyből elszármazott, illetve itthon maradt írók részvételével megtartott kétnapos rendezvényen átadták a Csiki László Irodalmi Díjat is, amelyet idén Papp Attila Zsolt vehetett át Vízimozi című, harmadik verseskötetéért. Papp Attila Zsolt költő a Főtér szemleportál főszerkesztője, a Helikon és a Filmtett szerkesztője, tagja az Erdélyi Magyar Írók Ligájának és a Fiatal Írók Szövetségének. A Hargita Megye Tanácsa által támogatott, ezer euró pénzjutalommal járó Csiki László Irodalmi Díjat 35 év alatti alkotóknak ítéli oda egy kilenctagú szakmai zsűri minden második évben. Eddig Karácsonyi Zsolt és Szabó Róbert Csaba részesült ebben az elismerésben.

Pagina 6 din 34

Pagina de start