Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mezőgazdaság

Lejár a határidő a tejtermelők nyilatkozattételére

E-mail Nyomtatás PDF

Az éves nyilatkozatot a lejárt kvóta-évben közvetlenül értékesített tejre, vagy tejtermékre vonatkozóan már csak ma lehet benyújtani a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökséghez.

Természetvédelem bivalyokkal [Audió]

E-mail Nyomtatás PDF

Bivalycsordával próbálják megőrizni természetes állapotukban a szikes és vizes élőhelyeket, egyben kiirtani a nem őshonos növényeket az Arad megyei Pécskán. A példát Mórahalomról vették át, és több mint 620 ezer eurós költséggel, uniós támogatással építettek fel egy bivalyfarmot Pécskán, illetve fejlesztették a már meglévőt Mórahalmon.

Kárpótlás burgonyatermelőknek [Audió]

E-mail Nyomtatás PDF

Csaknem 7 és fél millió lejes állami támogatást hagyott jóvá a kormány azoknak a burgonyatermelő gazdáknak, akiknek termőterületeit karanténba helyezték a tavalyi termést sújtó megbetegedések miatt.

Stelian Fuia támogatja a termelők szövetkezését

E-mail Nyomtatás PDF
A mezőgazdasági miniszter szerint az ágazat fejlődése szempontjából szükség van a társulásra.

Szőlőmetszés [Audió]

E-mail Nyomtatás PDF
Zajlanak a tavaszi munkálatok az arad-hegyaljai szőlészetekben. A múlt évihez hasonló jó termésben reménykednek a gazdák idén is.

Nem hosszabbítják a földeladási tilalmat [Audió]

E-mail Nyomtatás PDF

Stelian Fuia mezőgazdasági miniszter szerint majdnem semmi esély nincs arra, hogy meghosszabbítsák az intézkedést, amely megtiltja mezőgazdasági területek eladását külföldieknek. A tárcavezető szerint az intézkedés feloldását az uniós csatlakozási szerződésben vállalta Románia. Aki néhány éves moratóriumról beszél 2013 vége után az téved, hiszen az ezzel kapcsolatos tárgyalás fél évet is eltarthat és még nem volt rá példa. Ez nem jelenti azt, hogy nem teszünk lépéseket a piac liberalizálásának elhalasztásáért - mondta Stelian Fuia.

Kárpát-medencei agrárstratégiá [Audió]

E-mail Nyomtatás PDF

Január derekán írták alá Budapesten a Kárpát-medencei agrárstratégiát nyolc ország magyar gazdaszövetségeinek képviselői. Az agrárstratégia kidolgozásának egyik serkentője az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete, amelynek vezetősége a minap egy aradi fórumon ismertette a tagsággal az együttműködés főbb irányelveit, és az ettől remélt új lehetőségeket. Pataky Lehel Zsolt azt kérdezte Kocsik József elnöktől, hogy az aradi gazdaegyesület milyen tartalommal tudná megtölteni az összmagyar agrárstratégiát.

4 / 7

Műsor | Hírek | Mezőgazdaság