Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mezőgazdaság

Kevesebb, de jó minőségű borra számítanak a szőlősgazdák [Audió]

E-mail Nyomtatás PDF

Tíz-tizenöt százalékkal lesz kisebb az idei szőlőtermés Arad-Hegyalján, de az aszály a bor minőségét nem fogja hátrányosan befolyásolni – véli a ménesi borvidék egyik jelentős pincészetének illetékese.

Kérik Hargita megye aszály sújtotta területté nyilvánítását

E-mail Nyomtatás PDF

A megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság azért fordul a szakminisztériumhoz, mert a megművelt területeken 30-100% közötti a termés károsodása, a burgonyatermesztőknek 60-80% közötti károkat kell elkönyvelniük. Bajban vannak ugyanakkor az állattenyésztők is, mert a térségben szokatlanul forró nyár következtében elszáradt a fű a legelőkön, a patakok kiszáradása miatt pedig sok helyen az állatok itatása is gondot okoz.

Korábban kezdődött az aratás [Audió]

E-mail Nyomtatás PDF

Majdnem két héttel a megszokott időpont előtt kezdődött az aratás Hargita megyében, mert a nagy szárazság és kánikula miatt kényszerérés állt be a gabonaféléknél – magyarázta Török Jenő.

Kártérítés a gazdáknak

E-mail Nyomtatás PDF

A mezőgazdasági miniszter az aszály okozta károk megtérítését ígéri a gazdáknak. Daniel Constantin azt mondta, a kis és közepes vállalatokban termelő gazdák a szárazság okozta károk 80 százalékának megtérítésére számíthatnak, a magángazdák pedig 7500 euró kártérítést kaphatnak.

Egyszerűsített mezőgazdasági hitelezés

E-mail Nyomtatás PDF

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség 11 bankkal állapodott meg a mezőgazdasági termelők hitelezéséről, amelyre garanciaként elég az ügynökségtől kapott igazolást.

Édesebb, kisebb dinnyék [Audió]

E-mail Nyomtatás PDF

A nagy hőség és a kevés csapadék miatt gyengébb lett az idei termés – panaszkodnak az Arad környéki dinnyetermesztők. Pataky Lehel Zsoltnak mondták el néhányan, hogy milyen az idei dinnyeszezon.

Tovább emelkedett tavaly a mezőgazdasági termelés

E-mail Nyomtatás PDF

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly majdnem kilenc százalékkal nőtt a mezőgazdasági termelés, amelynek összetételében nem történt jelentős változás 2010-hez képest.

2 / 7

Műsor | Hírek | Mezőgazdaság