Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Műsor

Veszélyben az RMDSZ kormányzati pozíciója?

E-mail Nyomtatás PDF

A rendszerváltás utáni Románia legbotrányosabb kongresszusának végén úgy tűnt, hogy a Szociáldemokrata Pártban végre lecsillapodnak a kedélyek, és ? csodával határos módon ? mégsem szakad ketté az alakulat. Azonban nem telt el sok idő, és kilépett a pártból hét képviselő - köztük az a Cristian Diaconescu, aki a kongresszuson indult az elnökségért, majd az utolsó pillanatban visszalépett Mircea Geoana javára -, akik bejelentették egy új párt létrehozását. Az új alakulat magja az a 32 független képviselő, akik tulajdonképpen nem függetlenek: a szenátusban szabályos frakciót alakítottak (a képviselőházban csak a házszabály megszorításai miatt nem), sőt támogatásukért cserébe miniszteri tárcát is kaptak. Hogyan érintheti az új párt létrehozása az RMDSZ kormányzati pozícióját, hiszen a ?függetlenek? száma máris eggyel meghaladja az RMDSZ honatyáiét? ? többek között erről szól a Háttér eheti műsora.

Obama új éve

E-mail Nyomtatás PDF

Megtartotta első évértékelő beszédét Barack Obama. A tavaly január 20-án hivatalba lépett amerikai elnök beszéde elsősorban a gazdaságról szólt, a legfontosabb feladatnak a munkahelyteremtést nevezte, és új lendületet ígért a zöldenergia-iparban.

Forrongás a felszínen és a mélyben

E-mail Nyomtatás PDF

Haitin a földrengés utáni 11. napon is találtak túlélőket a nemzetközi mentőcsapatok, miközben a halottak száma a 150 ezret is meghaladja. Úgy becsülik, hogy még akár 50 ezer holttest lehet a romok alatt.

Elhalasztották a szavazást az új Európai Bizottságról, miután a parlamenti meghallgatás nyomán José Manuel Barroso elnök kénytelen volt visszavonni a bolgár jelöltet.

RMDSZ-évforduló

E-mail Nyomtatás PDF

Megszületett a költségvetés, ezúttal tényleg rekordidő alatt. Ugyanakkor, bár nem rekord, rég nem volt rá példa, hogy a parlament szinte változatlanul, a kormány által előterjesztett formában fogadta el a büdzsét.

Előzőleg a koalíciós pártok megállapodtak, hogy a tavaly év elején leváltott magyar tisztségviselők visszakerülnek tisztségükbe. A megyei intézmények vezető tisztségeinek elosztására január 20-ig kaptak haladékot az RMDSZ és Demokrata-liberális Párt helyi szervezetei.

Új kormány, új gondok

E-mail Nyomtatás PDF

Megkezdte tevékenységét az új kormány, mégpedig nem is akármilyen feladattal: a költségvetés összeállítása soha nem gyermekjáték, de idén szinte lehetetlen összebékíteni az igényeket a különösen szűkös forrásokkal. A konvenciós kormányzás óta nem volt példa arra, hogy egy kormány elbocsátással kezdje a mandátumát, és úgyszintén példátlan, hogy az egészségügy költségvetését bevallottan fél évre tervezik.

582 / 582

Műsor