Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 25.

E-mail Nyomtatás PDF

Tíz éve írta alá Románia a csatlakozási szerződést az Európai Unióval. Ez, akárcsak a NATO-csatlakozás bebizonyította, hogy a politikai elit és a társadalom képes egyesíteni erejét az egyéni vagy pillanatnyi érdekek felülkerekedő országos célkitűzések megvalósítása érdekében – hangsúlyozza Klaus Johannis államfő az évfordulóra kiadott közleményében. Románia és Bulgária 2005. április 25-én Luxeburgban írta alá a csatlakozási szerződést az Európai Unióval, a belépés pedig 2007. január 1-én történt.

Hírösszefoglaló, április 24.

E-mail Nyomtatás PDF

Az Alkotmánybíróság május 6-án tárgyalja a Nemzeti Liberális Párt óvását, amelyet a Szenátusnak azon határozata ellen nyújtott be, amellyel elutasította Dan Sova szenátor előzetes letartóztatását – közölte a taláros testület.

Hírösszefoglaló, április 23.

E-mail Nyomtatás PDF

Ismét nemzeti ünnep lesz május 10. a királyság megalakulásának, I. Károly trónra lépésének és az ország 1877-ben kikiáltott függetlenségének napja - erről tegnap döntött a Képviselőház. A kommunista diktatúra megdöntése óta eltelt időszakban december elseje, az 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlés évfordulója volt az ország egyedüli nemzeti ünnepe. Tavaly azonban január 24-ét, a román fejedelemségek - Moldva és Havasalföld - 1859-es egyesülésének napját is nemzeti ünneppé nyilvánították, így az országnak mostantól három nemzeti ünnepe lesz. Az elfogadott törvénytervezet, amelyet Puiu Haşotti PNL-s szenátor kezdeményezett, előírja, hogy ezen a napon a Parlament, az Államelnöki Hivatal, a Kormány és a többi központi hatóság ünnepi eseményeket szervez a kiutalt büdzsék korlátai között. A jogszabály munkaszüneti nappá is nyilvánította volna május 10-ét. Ezt a rendelkezést végül törölték a törvényből.

Hírösszefoglaló, április 22.

E-mail Nyomtatás PDF

Elakadt az alkotmánymódosítás. Az új alaptörvény kidolgozásával megbízott parlamenti bizottság elnöke erre azután hívta fel a figyelmet, hogy a liberális Eugen Nicolaescu bejelentette: pártja kéri a dokumentum újratárgyalását „az alapelvektől”. Eugen Nicolaescu az igényt a „politikai körülmények megváltozásával” indokolta. Ezzel arra utalt, hogy a jelenlegi tervezet alapjait még akkor fektették le, amikor a régi Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Szociáldemokrata Párttal (PSD) együtt kormányozott, és koalíciós pártként bizonyos kompromisszumokra kényszerült.

Hírösszefoglaló, április 21.

E-mail Nyomtatás PDF

A jövő hónap elejétől csakis az egészségügyi kártya alapján nyújtott szolgáltatásokat számolja el az Országos Egészségbiztosító Pénztár – közölte az intézmény vezetője. Vasile Ciurchea elmondta, eddig mintegy 4 millió kártyát aktiváltak a kinyomtatott 14 millióból. Hangsúlyozta, hogy a kártyát nem kell aktiválni csak abban az esetben, ha tulajdonosának egészségügyi ellátásra van szüksége. A pénztár vezetője a Szenátusban tartott megbeszélésen azt is elmondta, hogy az országban mintegy 300 településen nincs háziorvosi rendelő. Ciurchea azt javasolta, hogy a pénztár és a helyi hatóságok közösen nyújtsanak támogatást a hátrányos helyzetű övezetekben dolgozó orvosoknak az ellátás javítása érdekében.

Hírösszefoglaló, április 20.

E-mail Nyomtatás PDF

A választási törvények kidolgozása, a pártfinanszírozási törvény és a mentelmi jog felfüggesztése kapcsán egyeztet ma Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal. Az RMDSZ küldöttsége adásunkkal egyidőben, 3 órától vesz részt a Cotroceni-i palotában immár harmadik alkalommal megtartott elnöki konzultáción. Kelemen Hunor szövetségi elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy az RMDSZ azt szeretné élérni, hogy a készülő választási törvény megőrizze az egyfordulós választást a polgármesterek esetében, továbbá azt, hogy a helyi választásoknál 3 százalékra csökkentsék a választási küszöböt. Az RMDSZ a megyei listás szavazást támogatja a parlamenti választások esetében, a szavazatok újra leosztásánál pedig egy arányosságot biztosító rendszert javasol.

Hírösszefoglaló, április 17.

E-mail Nyomtatás PDF

Valamennyi romániai és magyarországi parlamenti párt elnöke jelen van Kolozsváron, az RMDSZ „Újratervezés” jelszóval megkezdődött kongresszusán, amelynek tétje a szövetség politizálásának újragondolása. A helyszínről Székely Ervin tudósít:

Hírösszefoglaló, április 16.

E-mail Nyomtatás PDF

Állandó lesz a NATO-országok katonáinak jelenléte az észak-atlanti szövetség keleti szárnyán – jelentette be Mircea Dușă védelmi miniszter tegnap, annak kapcsán, hogy mától az utóbbi hat év legnagyobb szárazföldi NATO-hadgyakorlata kezdődik hazánkban. Az április 30-ig tartó, Wind Spring 15 elnevezésű manőver a Fekete-tenger romániai partvidékén történik 2200 román, amerikai, brit és moldovai katona, valamint több száz páncélos jármű mozgósításával. Mindemellett egy amerikai torpedóromboló tartózkodik a konstancai kikötőben, és a napokban 11 darab A-10-es csatarepülő érkezett Aranyosgyéresre, ahol a  Dacian Thunder 2015 elnevezésű amerikai–román katonai gyakorlatot tartják, 650 katonával és pilótával, egészen július 7-ig. Az erdélyi légi támaszpontra portugál F-16-osokat és amerikai F-15-ösöket is várnak a közeljövőben. A gyakorlat célja a román és az amerikai személyzet felkészültségének és együttműködési szintjének javítása a közös repülések végrehajtása nyomán – áll az aranyosgyéresi 71-es Légibázis által tegnap kiadott sajtóközleményében.

Hírösszefoglaló, április 15.

E-mail Nyomtatás PDF

Nincs akadálya annak, hogy visszahozzák Romániába a Magyarországon tartózkodó Markó Attilát. Ezt Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter jelentette be Brüsszelben. A tárcavezető szerint csak idő kérdése, hogy jogi eljárással visszahozzanak az országba olyan személyeket, akik az Európai Unió területén tartózkodnak. A képviselőház tegnap megkapta Markó Attila írásos lemondását képviselői mandátumáról. A plénum ma összeült, és tudomásul vette a lemondást. Ezt követően tájékoztatják az igazságügyi minisztériumot arról, hogy Markó Attila  már nem tagja a parlamentnek. A bíróság akár ezen a héten is elrendelheti a december óta Magyarországon tartózkodó politikus előzetes letartóztatását. Mint ismert, az RMDSZ politikusát a kommunizmus idején államosított ingatlanokat visszaszolgáltató restitúciós hatóság kártérítési bizottságában vállalt szerepe miatt akarják ismét bíróság elé állítani.

Hírösszefoglaló, április 10.

E-mail Nyomtatás PDF
Csupán az ötödik helyen szerepel a kormány prioritáslistáján a Brassó-Bors autópálya - derül ki a Hotnews hírportál birtokába jutott dokumentumból, amelyet a kormány megküldött jóváhagyásra az Európai Bizottságnak. Az úgynevezett master plan Románia 2020-ig terjedő közúti infrastruktúra-fejlesztési stratégiáját tartalmazza. Eszerint a kormány a Nagyszeben-Pitești autópálya megépítését tekinti a legsürgősebbnek az következő 5-7 évre.

Hírösszefoglaló, április 9.

E-mail Nyomtatás PDF

Románia a NATO megbízható partnere, és nem hagyja magát megfélemlíteni az orosz diplomácia agresszív megnyilatkozásai által - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök arra a moszkvai vádra reagálva, hogy Románia a fekete-tengeri térség stabilitását veszélyezteti. Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő előzőleg azt sérelmezte, hogy a román kormány NATO-nehézfegyverzet befogadására készül, és növelni akarja a külföldi fegyveres egységek számát az országban. Az észak-atlanti szövetség egyik szóvivője azt közölte: a NATO az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt erősíti katonai jelenlétét a szövetség keleti határán, és megvédi szövetségeseit minden fenyegetéstől. A katonai szervezet helyettes szóvivője, Carmen Romero szerint a román kormány kockáztatja a fekete-tengeri térség stabilitását azzal, hogy országát  az Egyesült Államok és a NATO hídfőállásává változtatja az orosz határ közelében.

3 / 397

Műsor | Hírek