Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, március 6.

E-mail Nyomtatás PDF

Rendeznek magyar nyelvű felvételi vizsgát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem  gyógyszerészeti szakán – erősítette meg az oktatásügyi miniszter. Sorin Mihai Campeanu ezt azután jelentette ki, hogy részt vett a MOGYE szenátusának ünnepi ülésén, melyet az intézmény megalakulása 70. évfordulója alkalmából tartottak. A tárcavezető úgy vélte, jelenleg, az idő szorításában ez csak az egyetem által javasolt megoldással, a román és a magyar gyógyszerészeti képzés közös akkreditációjával lehetséges. Korábban az egyetem rektora azt közölte, hogy veszélybe került a magyar gyógyszerészoktatás, hiszen az illetékes szakhatóság csak a román nyelvű képzésre állapított meg beiskolázási számot a következő tanévre.

Hírösszefoglaló, március 5.

E-mail Nyomtatás PDF

Kisebb NATO-flotta érkezett a Fekete-tengerre, ahol hadgyakorlatot tartanak bolgár, román és török hadihajókkal közösen. Az északatlanti szövetség közölte: a térségben kiéleződött a helyzet a kelet-ukrajnai konfliktus, valamint a Krím félsziget tavalyi orosz bekebelezése miatt. A NATO rendszeresen küld hadihajókat a Fekete-tengerre kiképzési célokkal. A mostani, előre eltervezett átcsoportosítás Oroszország kemény fellépésére való tekintettel külön üzenetet hordoz: megnyugtatja a térségben a szövetségeseket. A manőverekkel a légitámadások és tengeralattjárók, valamint kis hajók elleni védekezést gyakorolják. A többnemzetiségű haditengerészeti gyorsreagálású erőt az amerikai Brad Williamson ellentengernagy vezeti. Zászlóshajója a Vicksburg rakétacirkáló. A hajórajnak öt további tagja van.

Hírösszefoglaló, március 4.

E-mail Nyomtatás PDF
Folytatják sztrájkjukat az uránbányászok, annak ellenére, hogy az energiaminiszter 300 lejes béremelést ígért nekik. A mintegy 500 munkás a január végén kötött megállapodás betartását kéri. A bányászok több mint fele a tárnákban tüntet a Suceava megyei Crucea bányában. A nap folyamán döntenek arról, hogy elfogadják-e az ideiglenesként fogadott miniszteri ajánlatot. Tegnap lemondott a bányákat üzemeltető Országos Urántársaság vezérigazgatója, illetve helyi fiókigazgatója. A kérdés Romániában csupán a két telephellyel rendelkező Crucea bányában termelnek ki uránércet, amelyből előállítják a fűtőanyagot a cernavodai atomerőmű számára. Utóbbi biztosítja az ország villamosenergia-ellátásnak mintegy ötödét.

Híröesszefoglaló, március 3.

E-mail Nyomtatás PDF

Megszavazta tegnap a parlament Eduard Hellvig európai parlamenti képviselő kinevezését a Román Hírszerző Szolgálat igazgatói tisztségébe. Hellvig kinevezését a parlament együttes ülése 498 szavazattal fogadta el 15 ellenében. Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök előzőleg jelezte, nem ellenzik Hellvig kinevezését, de a PSD elvárja, hogy az államfő ne saját volt pártjából jelöljön vezetőt minden intézmény élére. A kormányfő arra utalt, hogy a Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatói posztja, valamint a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség főügyészi tisztsége is betöltésre vár, és várhatóan a PSD körüli parlamenti többség ahhoz már nem járulna hozzá, hogy ezek élére is PNL-politikus kerüljön.Hellvig kinevezését a parlamenti pártok közül egyedül a volt államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Pártja ellenezte.

Hírösszefoglaló, március 2.

E-mail Nyomtatás PDF

Lemondott az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság elnöke és alelnökei. A Victor Pontához címzett levelükben azzal magyarázzák lépésüket, hogy a hivatal számtalan büntetést kapott a bíróságoktól, mert nem fizette ki idejében a kártérítéseket. A helyzet tovább súlyosbodott, amikor az intézményt felelőssé tette az egyik törvényszék a visszaszolgáltatások lassúsága miatt. Victor Ponta a következő kormányülésre ígért megoldást, hiszen, mint mondta: az intézmény kényes helyzetben van, egyfelől sürgetik a visszaszolgáltatást, másfelől alaposan meg kell vizsgálniuk minden esetet, hogy elkerüljék az illegalitásokat. Victor Ponta szerint ezt kell orvosolnia a kormánynak.

Hírösszefoglaló, február 28.

E-mail Nyomtatás PDF
A tavalyi támogatásnál 6,7 százalékkal több pénzt kaptak idén a parlamenti képviselettel rendelkező romániai kisebbségi szervezetek – közölte Laczikó Enikő államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője A 91,4 millió lejes keretösszegből a legnagyobb támogatást - 19,7 millió lejt – az RMDSZ-nek utalta ki a héten elfogadott határozatában a kormány. Az államtitkár rámutatott: Romániában a szokásjog alapján különítenek el a költségvetési törvényben évről évre bizonyos összeget a Kisebbségi Tanács tagszervezetei számára. Erre az RMDSZ által kidolgozott kisebbségi kerettörvény biztosíthatna kiszámítható törvényes keretet, de a tíz éve beterjesztett tervezetet mindmáig nem fogadta el a parlament. 

Hírösszefoglaló, február 27.

E-mail Nyomtatás PDF

Romániában nincs magyarkérdés - mondta Klaus Johannis államfő tegnap Berlinben Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélése után. Johannis arra az újságírói kérdésre, hogy tart-e feszültségek megjelenésétől a magyar kisebbséggel kapcsolatban, tekintettel a határon túli magyarok védelmére és érdekei képviseletére irányuló magyarországi törekvésekre, azt válaszolta: szokatlanul nagy érdeklődés tapasztalható magyar részről a határon túli magyar kisebbségekkel kapcsolatban, de Romániában nem érzik úgy, hogy ez fenyegetettséget jelent. A magyar kisebbségnek vannak politikai képviseletei, és ők a mi tárgyalópartnereink - mondta az államfő. Románia 2011 óta húzódó schengeni csatlakozásával kapcsolatban Klaus Johannis elmondta: Románia teljesítette a csatlakozás technikai feltételeit, készen áll arra, hogy hatékonyan biztosítsa a közösség külső határát, és Bukarest számít Németország támogatására. Merkel szerint nem lehet egyelőre megmondani, hogy sikerül-e még az idén lezárni a csatlakozási folyamatot. A román államfő berlini bemutatkozó látogatásán találkozott Joachim Gauck német szövetségi elnökkel is.

Hírösszefoglaló, február 26.

E-mail Nyomtatás PDF
A miniszterelnök testvérét is kihallgatta ma reggel a korrupcióellenes ügyészség férje, a sikkasztással és adócsalással gyanúsított Iulian Hertanu ügyében. Ugyancsak ma reggelre idézték be a ploiesti-i ügyészségre a megye volt prefektusát, Radu Opreát, aki azt nyilatkozta, tanúként hallgatták meg, de nem tudja, milyen ügyben. Iulian Hertanut egy hete előzetes letartóztatásba helyezték, miután a cégei székhelyén és a lakásán is házkutatást tartottak egy uniós források elsikkasztását érintő ügyben. Az egyik érintett cég az Exfin Kft., amelyet Victor Ponta miniszterelnök édesanyja, Cornelia Naum hozott létre, és amelyet jelenleg a kormányfő lánytestvére és sógora, Alexandra és Iulian Hertanu ellenőriz. Az ügyészek szerint a szóban forgó programban az uniós finanszírozás több mint felét magáncélra használták fel, és ezzel közel 8 millió lejes kárt okoztak az államkasszának.

Hírösszefoglaló, február 25.

E-mail Nyomtatás PDF

Jóváhagyta a Borbély László RMDSZ-képviselő elleni bűnvádi eljárás beindítását a Képviselőház jogi bizottsága. A jelentést az Alsóház plénuma elé terjesztik vitára és szavazásra. Az RMDSZ politikai alelnöke tegnap a jogi bizottsági meghallgatását követően azt nyilatkozta: az ügyészség túlkapásának az eredménye az, aminek ma tanúi lehetünk. Szeretné azt hinni, hogy jogállamban élünk, ahol a Büntetőtörvénykönyv előírja, hogy bűnügyi dossziékat csak abban az esetben lehet újranyitni, amennyiben új bizonyítékok kerülnek elő – mondta Borbély, aki szerint az ő esetében ez egyáltalán nem áll fenn, és be fogja bizonyítani ártatlanságát. Mint ismert, a Korrupcióellenes Ügyészség február elején kérte a Képviselőház hozzájárulását a volt környezetvédelmi miniszter elleni bűnvádi eljárás beindításához. A politikust többrendbeli befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják. Az Ügyészség 2012 áprilisában már megpróbált bűnvádi eljárást indítani Borbély László ellen, de ahhoz nem járult hozzá az Alsóház.

Hírösszefoglaló, február 24.

E-mail Nyomtatás PDF

Rekordszámú magas rangú politikus - 9 törvényhozó és 12 volt vagy jelenlegi kormánytag - ellen indított eljárást 2014-ben a Korrupcióellenes Ügyészség - közölte Laura Codruta Kövesi, a DNA évértékelő értekezletén. A főügyész szerint a DNA tavaly minden korábbi rekordját megdöntötte: a szervezeténél dolgozó 86 ügyész több mint 9000 ügyben nyomozott, és egy év alatt több mint 1000 vádlottat küldött bíróság elé, köztük 35 bírót és ügyészt. Kövesi megjegyezte: ha sikerülne behajtani az elítéltektől a korrupciós ügyekben jogerősen elkobzott több mint 300 millió eurót, abból fedezni lehetne a romániai orvosok egyéves fizetését. A DNA évértékelő értekezletén Klaus Iohannis államfő felkérte a parlamenti pártokat, tartsák be ígéreteiket, tegyék átláthatóbbá az igazságszolgáltatás kéréseivel kapcsolatos eljárásokat  és ne gyakoroljanak nyomást az igazságszolgáltatásra. Victor Ponta miniszterelnök az adócsalás elleni közös fellépést sürgette a DNA-tól évértékelő értekezletén. Hangsúlyozta továbbá, hogy világossá kell tenni a különbséget a törvényszegés és a politikai döntés között.

Hírösszefoglaló, február 23.

E-mail Nyomtatás PDF

Személyesen védheti meg magát ma a parlament plénumában a házi őrizetbe helyezett Elena Udrea, ugyanis a legfelsőbb bíróság szombaton engedélyezte számára a lakása elhagyását.A Népi Mozgalom Párt volt elnökének azért fontos minél jobb benyomást gyakorolni kollégáira, mert a korrupcióellenes ügyészség a Bute-ügy kapcsán újabb előzetes letartóztatási kéréssel fordult a honatyákhoz. Mint ismert, a Népi Mozgalom Pártjának politikusát korábban már letartóztatták, a Microsoft-dossziéban ellene felhozott vádak miatt. Udrea fellebbezett, és a legfelsőbb bíróság döntése értelmében kedden elhagyhatta a fogdát, és házi őrizetbe került.A képviselőház jogi bizottsága szerdán jóváhagyta az ügyészség kérését, ám a végső szó a plénumé.

6 / 397

Műsor | Hírek