Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 21.

E-mail Nyomtatás PDF

Lemondott a romániai palagáz-kitermelésről a Chevron – közölte a The Wall Street Journal az amerikai vállalat szóvivőjének indoklás nélküli bejelentését. Egy hónappal korábban a Chevron lemondott a Lengyelországban tervezett palagáz-projektjeiről is, tavaly pedig a Litvániával és Ukrajnával kötött (ugyancsak palagáz-kitermelére vonatkozó) szerződéseit bontotta fel. A The Wall Street Journal amerikai gazdasági lap úgy értékeli, mindez komoly visszalépést jelent az európai palagáz-kitermelés szempontjából, amely csak most kezdett volna el kibontakozni. Tavaly az államfő-választási kampány keretében Victor Ponta kormányfő célzott rá, hogy elmaradnak a romániai palagáz-kitermelési projektek. A miniszterelnök kijelentésére reagálva a Chevron akkor csak annyit közölt, még nem fejezték be a geofizikai mérések és a próbafúrások eredményeinek kiértékelését.

 

Hírösszefoglaló, február 20.

E-mail Nyomtatás PDF
Mircea Duşa nemzetvédelmi miniszter Marosvásárhelyen részt vett az Afganisztánba utazó Román Különleges Csoport elutazási ünnepségén. A román katonák fél évig hajtanak végre tanácsadó küldetéseket az afgán biztonsági erők számára a NATO égisze alatt.

Hírösszefoglaló, február 19.

E-mail Nyomtatás PDF

Majdnem minden területi autonómiára vonatkozó helyi tanácsi határozatot érvénytelenített a Hargita megyei törvényszék, miután a döntéseket közigazgatási bíróságon támadta meg a prefektus. Adrian Jean Andrei az Agerpresnek elmondta, eddig a megyében 27 dokumentumot fogadtak el beadványok, népszavazás szervezését előirányzó határozatok formájában, amelyek nyilvánvalóan törvénytelenek. A Hargita megyei törvényszék eddig 24 esetben adott igazat a prefektúrának, három ügyet még tárgyalnak. A Székelyudvarhelyre és Gyergyószentmiklósra vonatkozó törvényszéki határozatok ellen a helyi tanácsok nyújtottak be fellebbezést a Marosvásárhelyi Ítélőtáblánál – mondta el az Agerpresnek Adrian Jean Andrei prefektus.

Hírösszefoglaló, február 18.

E-mail Nyomtatás PDF

Jövő év elejétől csökken az áfa. Victor Ponta miniszterelnök ma bejelentette: a jelenlegi 24 százalékról 20 százalékra csökkenti a kormány a hozzáadott értékadót 2016 január elsejétől. A hús, a hal, a gyümölcs és a zöldség esetében pedig 9 százakólékos lesz  az áfa jövőtől. Ponta a mai kormányülésen azt is elmondta, hogy terveik szerint 2018-ban 18 százalékra csökkentenék az áfát. Darius Vâlcov pénzügyminiszter ma elismerte, hogy az adónöveléssel gyakorlatilag nőtt az adócsalás az országban. A kormány ma első olvasatban tárgyalja az új adótörvénykönyv tervezetét, amely szerint 2019-től az egységes jövedelemadóra és a társasági adóra kivetett 16 százalékos adókulcs 14 százalékra csökken. A törvénytervezet a mikrovállalkozásokat is érinti, a két alkalmazottnál többet foglalkoztató aktív mikrovállalatok esetében 1 százalékra, az egy alkalmazottat foglalkoztató mikrocégeknél pedig 3 százalékra csökken a nettó árbevételre kivetett adókulcs. Az alkalmazott nélkül működő mikrocégek a 3százalékos adókulcs mellett negyedévenként 1 530 lejes díjat lesznek kötelesek befizetni a várhatóan egy hónap múlva a parlament elé kerülő törvénytervezet szerint – írja a Ziarul Financiar.

Hírösszefoglaló, február 17.

E-mail Nyomtatás PDF
Az országos korrupcióellenes ügyosztály emberei házkutatást tartottak a miniszterelnök sógorának cégénél, majd az otthonában is – közölte a Mediafax ügyészségi forrásokat idézve. A DNA honlapján mindössze annyit közölt, hogy a reggeli órákban, Bukarestben és Ploiesti-en 14 helyszínen tartottak házkutatást: cégek székhelyén és magánlakásokban kerestek bizonyítékokat egy uniós források elsikkasztását érintő ügyben. A Mediafax úgy tudja, az egyik érintett cég az Exfin Kft., amelyet Victor Ponta miniszterelnök édesanyja, Cornelia Naum hozott létre, és amelyet jelenleg a kormányfő lánytestvére és sógora, Alexandra és Iulian Hertanu ellenőriz.

Hírösszefoglaló, február 16.

E-mail Nyomtatás PDF

Újabb letartóztatási kérelmet nyújtott be a Korrupcióellenes Igazgatóság Elena Udrea ellen.Az ügyészek három új korrupciógyanús esetre bukkantak abból az időszakból, amikor Elena Udrea volt a Regionális Fejlesztési és Turisztikai miniszter. Laura Codruţa Kovesi megküldte a főügyésznek a kérését, melyet a Képviselőházhoz fognak továbbítani. Ebben azt kérik az alsóháztól, hogy engedélyezzék Elena Udrea ellen egy újabb bűnvádi eljárás elindítását. Az Igazságügyi Minisztérium ugyanakkor szintén arra fogja kérni a Képviselőházat, hogy engedélyezze a politikus előzetes letartóztatását.

Hírösszefoglaló, február 14.

E-mail Nyomtatás PDF
Csökkentek a közvetlen külföldi tőkebefektetések tavaly, értékük 2,426 milliárd euró volt - közölte a Nemzeti Bank. 2013-ban 2,713 milliárd euró áramlott a román gazdaságba. Decemberben a tőkebefektetések értéke 304 millió euró volt. Tavaly a legkedvezőbb hónapok közé tartozott a külföldi tőkebefektetések szempontjából a november, 531 millió euróval, majd az április 306 millió euróval. A külföldi tőkeberuházások 2012-ben nőttek először a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság kezdete óta. Szintén tegnap közölte a jegybank, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya tavaly 40 százalékkal csökkent 2013-hoz képest, így a deficit 696 millió euró volt, míg 2013-ban 1,17 milliárd folyó fizetési mérleghiányt jegyeztek.

Hírösszefoglaló, február 13.

E-mail Nyomtatás PDF

Jogerősen két év letöltendő börtönbűntetésre ítélték ma Miron Mitreát megvesztegetés elfogadása miatt. A szociáldemokrata képviselőt, volt közlekedési minisztert tavaly októberben első fokon ugyancsak két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság, de akkor a vádlott fellebbezhetett az ítélet ellen. Miron Mitreát a bíróság abban találta vétkesnek, hogy megvezsztegetést fogadott el Irina Jianutól, a Bákó megyei építkezési szakhatóság főfelügyelőjétől, aki így hálálta meg a miniszternek, hogy megőrizhette funkcióját. Mitrea édesanyja lakását újíttatta fel Jianu hálaadományából. A megvesztegetés értéke a vádhatóság szerint 520 ezer lej volt, amit különböző építkezési munkálatok formájába bujtattak. Ugyanebben az ügyben megvesztegetésért öt év börtönre ítélték Irina Jianut is.

Hírösszefoglaló, február 12.

E-mail Nyomtatás PDF

A legfelsőbb bíróság elrendelte tegnap este a korrupció miatt őrizetbe vett Elena Udrea parlamenti képviselő, volt miniszter harminc napos előzetes letartóztatását.Mint ismert, a politikus őrizetbe vétele, majd előzetes letartóztatása azt követően vált lehetővé, hogy a parlament hétfőn jóváhagyta az ügyészek valamennyi kérését, amelyek az ellene zajló vizsgálatok lefolytatására, illetve előzetes letartóztatására vonatkoztak. Kedden az ügyészek maratoni, csaknem tízórás kihallgatáson faggatták a volt regionális fejlesztési és turisztikai minisztert, majd későn este elrendelték 24 órás őrizetbe vételét. Elena Udrea így a szerda éjszakát már fogdában töltötte, a bíróság pedig az este úgy döntött, hogy megalapozott az előzetes letartóztatása. A politikust három rendbeli befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítják.A volt miniszter ellen összesen három ügyben folyik vizsgálat, így a Microsoft néven emlegetett számítástechnikai közbeszerzési ügyben, a Bute- gála miatt, amelyet az általa vezetett minisztérium szervezett, illetve egy másik közbeszerzési eljárás miatt. A politikus visszaélésnek nevezte az ügyészek eljárását, amely előzetes letartóztatásba helyezésére irányul, és azt nyilatkozta, fellebbezni fog.

Van alapja a tegnap felröppent hírnek, miszerint megszűnik a magyar nyelvű gyógyszerészképzés a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen - de ez egyelőre nincs eldöntve, nyilatkozta a marosvásárhelyi rádiónak Szilágyi Tibor, a MOGYE lemondott rektorhelyettese. Jövő hétfőn lesz egy szenátusi ülés, és azután dől el, mi lesz a magyar nyelvű gyógyszerészképzés sorsa. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora, Leonard Azamfirei tegnap kijelentette, az intézményben ősztől megszűnik a magyar nyelvű gyógyszerészképzés. Úgy vélte, a felelősség azokat a magyar oktatókat terheli, akik nem állították össze az akkreditációs iratcsomagot. Szilágyi Tibor lemondott rektorhelyettes viszont éppen a rektort teszi felelőssé, aki szerinte diszkriminálni próbálja a magyar gyógyszerészképzést. Hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy nem állították össze az akkreditációs dossziét.

Hírösszefoglaló, február 11.

E-mail Nyomtatás PDF

A Legelsőbb Bíróság adásunkkal egyidőben tárgyalja a Korrupcióellenes Ügyészség 29 napra szóló előzetes letartóztatási kérelmét Elena Udrea ellen. A volt minisztert 11 órás kihallgatás után tegnap este 24 órára őrizetbe vették az ügyészek. Elena Udreát befolyással való üzérkedéssel, pénzmosással és vagyonnyilatkozat-hamisítással vádolják a Microsoft-ügyben, a Bute-gála ügyében pedig hivatali visszaéléssel, illetéktelen javak megszerzésével, csúszópénz elfogadásával gyanúsítják, továbbá azzal, hogy hiányos vagy pontatlan dokumentumokkal próbált meg európai alapokat szerezni, és illetéktelen javak megszerzésére használta fel befolyását.

Hírösszefoglaló, február 10.

E-mail Nyomtatás PDF
A magyar állam és személyesen a magyar miniszterelnök védelme alatt áll Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője, aki ellen büntetőeljárást folytat a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) – jelentette ki a politikus védőügyvédje. Eugen Iordachescu megerősítette, hogy a politikus tavaly december óta Budapesten tartózkodik, ahol „a magyar kormány és Orbán Viktor védelmét élvezi, mivel úgy ítélik meg, hogy az igazságszolgáltatás egy sor visszaélést követett el vele szemben". Markót a visszaszolgáltatási bizottság egykori tagjaként gyanúsítják hivatali visszaéléssel egy 2011-ben jóváhagyott – az ügyészség szerint felülértékelt – kárpótlási összeg megítélése kapcsán. A védő szerint Markó bizonyította, hogy nem is vett részt az ominózus, 2011. március 15-i ülésen, de hiába kérte három alkalommal is a nyomozás megszüntetését, az ügyészség válaszra sem méltatta.

7 / 397

Műsor | Hírek