Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 9.

E-mail Nyomtatás PDF

Két kérdésben nem értettünk egyet a Nemzetközi Valutaalap küldöttségével, ezért nem írtunk alá szándéknyilatkozatot, a tárgyalásokat áprilisban folytatjuk – jelentette be Victor Ponta. A miniszterelnök szerint az Olténia és a Vajdahunyad energetikai komplexumok átszervezésével nem értett egyet a kormány. hozzátette: nincs szándéknyilatkozat, de a megállapodás érvényben van.

Hírösszefoglaló, február 6.

E-mail Nyomtatás PDF
Hétfőn szavaz a parlament Elena Udrea mentelmi jogának felfüggesztéséről és előzetes letartóztatásáról. Tegnap egymás után három letartóztatási kérelem is érkezett a parlamenthez, miután a korrupcióellenes ügyészség két ügyben kezdeményezte a bűnvádi eljárás megindítását és másik ügyben pedig kiterjesztette a nyomozást. Elena Udrea ellen múlt héten már megindult egy dossziéban az eljárás, egy másik vizsgálat megkezdéséhez viszont a parlament jóváhagyása szükséges, mivel a feltételezett bűncselekmény elkövetése idején a politikus miniszter volt.

Hírösszefoglaló, február 5.

E-mail Nyomtatás PDF

Csökkentette az idei inflációs előrejelzését a Román Nemzeti Bank (BNR), így a korábbi 2,2 százalékos helyett 2,1 százalékos fogyasztói árnövekedésre számít. A jegybank igazgatótanácsa tegnap fogadta el az inflációról szóló negyedéves jelentést, és a legfrissebb elemzések szerint folytatódik az éves inflációs ráta csökkenése  - jelentette be Mugur Isarescu, a BNR kormányzója, hozzátéve: a következő hónapokban a fogyasztói áremelkedés az 1,5; három és öt százalékos inflációs célsáv alsó szélén marad. A román jegybank 2016-ban 2,4 százalékos inflációra számít a korábban közölt 2,6 százalék helyett. Tavaly decemberben az éves infláció ráta 0,83 százalék volt, ami történelmi mélypontnak számít. Az alacsony infláció következtében a jegybank tegnap az újabb történelmi mélypontot jelentő 2,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatot 2,5 százalékról. Gazdasági elemzők szerint az irányadó kamatláb mérséklése egyértelmű jelzés a bankoknak, hogy csökkentsék tovább a lejhitelek kamatait, és ezzel lendítsék fel újra a hitelezést.

Hírösszefoglaló, február 4.

E-mail Nyomtatás PDF

Jóváhagyta az Elena Udrea elleni bűnvádi eljárás megindítását a képviselőház jogi bizottsága ma délelőtt. A Népi Mozgalom Pártjának képviselője elmondása szerint arra kérte kollégáit, véleményezzék kedvezően a DNA kérését.Elena Udrea ellen a Bute-gála ügyében kíván eljárást indítani a korrupcióellenes ügyészség.

Hírösszefoglaló, február 3.

E-mail Nyomtatás PDF
Őrizetbe vették Adrian Sarbut, a piacvezető román tévécsatorna, a Pro TV és a Mediafax hírügynökség alapítóját, akit gazdasági bűncselekményekre való felbujtással, pénzmosással és sikkasztással gyanúsítanak. A médiamágnást megbilincselve vitték kihallgatásra a legfőbb ügyészségre, amely kezdeményezte előzetes letartóztatását.

Hírösszefoglaló, február 2.

E-mail Nyomtatás PDF

Meghallgatja a Parlament ezen a héten a Román Hírszerző Szolgálat vezetőségét, beleértve Florian Coldea ügyvivő igazgatót is.Minderre azt követően kerül sor, hogy Elena Udrea képviselő nyilvánosan megvádolta Florian Coldeat. Elena Udrea a HotNews hírportálnak úgy nyilatkozott, a hírszerzés ügyvivő vezetője áll az ellene indított hadjárat mögött. A képviselő azt is kijelentette: Florian Coldea azt kérte volt férjétől, Dorin Cocoştól, hogy félmillió euróval támogassa Sebastian Ghiţă televízióját.

Hírösszefoglaló, január 29.

E-mail Nyomtatás PDF

Az RMDSZ olyan vegyes választási rendszer bevezetését javasolta szerdán az államfővel tartott találkozón, amely a politikai alakulatok szavazatarányos képviseletét megőrzi. Klaus Johannis államfő másodszor hívta konzultációra a parlamenti pártokat, ezúttal arról egyeztetett a pártokkal, hogy milyen választási reformot tudnának mindannyian támogatni. A konzultációk után Klaus Johannis közölte: abban állapodott meg a parlamenti pártokkal, hogy a jövő héten kezdődő tavaszi ülésszak végéig a parlament kidolgozza és megszavazza az új - helyhatósági és parlamenti - választási törvényeket, illetve új párttörvényt és pártfinanszírozási törvényt fogad el. Legközelebb 2016 nyarán rendeznek önkormányzati, őszén pedig parlamenti választást: az új választási törvényeket legalább egy évvel a voksolás előtt hatályba akarják léptetni. 

Hírösszefoglaló, január 28.

E-mail Nyomtatás PDF

Klaus Johannis államfő ma ismét külön-külön konzultációra hívta a parlamenti pártokat a Cotroceni-palotába. Az államfő a jövő héten kezdődő parlamenti ülésszak törvényhozási prioritásairól, többek között a választási törvény módosításáról tárgyal a politikusokkal. Az elnök délelőtt 10 órától a Szociáldemokrata Párt, ezt követően a Nemzeti Liberális Párt, majd a Románia Haladásáért Országos Szövetség és a Konzervatív Párt küldöttjeivel tárgyalt. Az RMDSZ-es politikusokat adásunkkal egyidőben, délután 3 órától fogadja az államfő, aki délután 4 órától a nem magyar nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja és a Dan Diaconescu Néppárt küldöttetivel ül majd tárgyalóasztalhoz. Kelemen Hunor szövetségi elnök a találkozót megelőzően az Agerpresnek azt nyilatkozta, az RMDSZ a jelenlegitől eltérő, szintén vegyes választási rendszer bevezetését javasolja majd az államfőnek. A szövetség egyetért a parlament karcsúsításával: 318 fős képviselőházat és 127 fős szenátust javasol, így egyetlen megyének sem lehet kettőnél kevesebb szenátora. Az RMDSZ ugyanakkor egyfordulós polgármester-választást javasol 2016-ra.

Hírösszefoglaló, január 27.

E-mail Nyomtatás PDF
Lemondott a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója. A hírt az államfői hivatal jelentette be. A kora délután kiadott kommüniké szerint Klaus Johannis elnök elfogadta George Cristian Maior lemondását. A közlemény egyéb részletet nem említ, viszont a hírszerzési főnök távozásának köze lehet az elmúlt napokban a megfigyelési törvénycsomag kapcsán kirobbant vitához.

Hírösszefoglaló, január 26.

E-mail Nyomtatás PDF

Öt helyszínen tartott házkutatást ma délelőtt a korrupcióellenes ügyészség Gyergyószentmiklóson, az egyik helyszín a polgármesteri hivatal – írja a Mediafax. A DNA nem közölt részleteket, csupán azt, hogy egy közintézménynél, cégeknél és magánszemélyeknél tartottak házkutatást, és egy feltételezett korrupciós ügyben nyomoznak. A Székelyhon beszámolója szerint már Gyergyószentmiklós polgármesterénél is házkutatás tartottak. A gyergyói Fény Tv értesülései szerint az ügyészek a Gyilkostó turisztikai fejlesztésének érdekében alapított cég, a Mounturist ügyében vizsgálódnak. A vállalkozásnál történt rendellenességekről korábban többször cikkezett a helyi sajtó.

Hírösszefoglaló, január24

E-mail Nyomtatás PDF

Országszerte csaknem 5300 rendőr, 1500 csendőr és 500 tűzoltó van szolgálatbam ma, a két román fejedelemség egyesülése napján – közölte a belügyminisztérium. Klaus Johannis államfő és Victor Ponta miniszterelnök ma délelőtt Iaşiban, Moldva és Havasalföld 1859-es egyesülésének évfordulós ünnepségén vett részt. Országszerte több mint hatvan köztéri rendezvényt tartanak csaknem 50 ezer ember jelenlétében. A belügyminisztérium nemcsak Iaşi-ban, hanem Bukarestben és Focşani-ban is kiemelt készültséget rendelt el. A tárca közleménye szerint ma a légi közlekedési főfelügyelőség pilótái is készenlétben állnak, hogy szükség esetén 13 helikopterrel és a SMURD-repülőgéppel bevetésre induljanak.

8 / 397

Műsor | Hírek