Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, január 10.

E-mail Nyomtatás PDF

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízriadót bocsátott ki ma reggeltől holnap 18 óráig az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet. A figyelmeztetés Krassó-Szörény, Temes, Hunyad és Arad megyékben található Fehér-Körösre, a Maros nyugat-romániai mellékfolyóira és a bánsági Bega, Óbega, Berza, Moravicza, Krassó és Néra folyókra vonatkozik. Az előrejelzés szerint elsősorban a folyók felső szakaszán alakulhat ki árvízveszély a térségben várható eső és hóolvadás következtében. Az áradás veszélyét az is növeli, hogy a folyókon jégtorlaszok alakulhatnak ki. A figyelmeztetés szerint a Romániából Szerbia fele távozó bánsági folyókon nagyobb az áradásveszély, de a helyzet alakulása Hunyad és Arad megyében, a Tiszába ömlő folyókon is fokozott figyelmet igényel.

Hírösszefoglaló, január 9.

E-mail Nyomtatás PDF

Francois Hollande francia államfő a muzulmánok megbélyegzésének elutasítására kért ma mindenkit, miután a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztőségében történt, 12 áldozatot követelő vérengzést követően több erőszakos cselekményt követtek el Franciaországban muzulmánok ellen és imahelyeket szentségtelenítettek meg. Manuel Valls miniszterelnök korábban azt mondta, hogy Franciaország a terrorizmus ellen, nem pedig egy vallás ellen folytat háborút.

Hírösszefoglaló, január 8.

E-mail Nyomtatás PDF

Nem emeli meg Románia a terrorkészültség szintjét a párizsi terrortámadás után, mivel a Román Hírszerző Szolgálat  megítélése szerint erre nincs okuk. Ezzel szemben Magyarországon, Spanyolországban és Olaszországban is megemelték a készültségi szintet terrorveszély miatt. A kérdésről Victor Ponta miniszterelnök, Klaus Iohannis államfő és George Maior, a SRI igazgatója egyeztetett. Ponta szerint arra a következtetésre jutottak, hogy Romániát semmilyen veszély nem fenyegeti, de követik az eseményeket és folyamatosan kapcsolatban állnak valamennyi illetékes intézménnyel.Muurat Juszuf a romániai muzulmán közösségek muftija ma közleményben határolódott el a franciaországi merényletek elkövetőitől, hangsúlyozva, hogy az iszlám vallásnak semmi köze nincsen a vérengzéshez, és azok, akik ilyesmit követnek el a vallás nevében azok nem tekinthetőek a muzulmán közösség tagjainak. Muurat Juszuf ugyanakkor részvétét fejezte ki Franciaország romániai nagykövetének.

Hírösszefoglaló, január 7.

E-mail Nyomtatás PDF

Klaus Johannis igazságszolgáltatásról tett kijelentéseit bírálta Livia Stanciu, a legfelsőbb bíróság elnöke és Monica Macovei Európai Parlamenti-képviselő is. Stanciu az államfővel ellentétben úgy véli, fontos fenntartani a romániai igazságszolgáltatás monitorizálását, ugyanis a rendszernek még vannak olyan hiányosságai, amelyek kiküszöböléséhez szükséges a brüsszeli segítség. Mint ismert, Johannis tegnap a Legfelső Bírói Tanács ülésén azt nyilatkozta: eljött az ideje annak, hogy az Európai Bizottság beszüntesse Románia esetében azokat a rendszeres országjelentéseket, amelyeket Brüsszel az igazságszolgáltatás működéséről, a jogállamiság érvényesüléséről tesz közzé. Johannis erről jövő héten Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyal majd Brüsszelben. Monica Macovei EP-képviselő az államfő azon nyilatkozatát kifogásolja, miszerint az igazságszolgáltatás a hatalmi ágak egyike, de nem áll a többiek felett. A volt igazságügyi miniszter szerint ez olyan mintha az államfő azt üzenné az igazságszolgáltatásnak, hogy hagyjon fel a másik két hatalmi ág, a parlament és a kormány tagjai elleni eljárásokkal.

Hírösszefoglaló, január 6.

E-mail Nyomtatás PDF

Klaus Johannis szerint eljött az ideje, hogy az Európai Bizottság beszüntesse Románia esetében azokat a rendszeres országjelentéseket, amelyeket Brüsszel az igazságszolgáltatás működéséről, a jogállamiság érvényesüléséről tesz közzé.

A decemberben hivatalba lépett államfő a délelőtt, a Legfelső Bírói Tanács (CSM) tisztújító értekezletén úgy vélekedett: az ország teljesítette azokat a kötelezettségeit, amelyeket 2007-es uniós csatlakozásakor vállalt az igazságszolgáltatás reformja terén.

Hírösszefoglaló, január 5.

E-mail Nyomtatás PDF

Február elsejétől lesz kötelező az egészségügyi kártya használata a családorvosnál. Enélkül nem nyújtható Egészségbiztosító Pénztár által elszámolt ellátás – olvasható a ma közvitára bocsátott kormányhatározatban. A kártya elvesztése, illetve a személyes adatok változása miatt új kártyát igénylőknek fizetniük kell  a kiállításért. Az egészségügyi kártya előállítási ára mintegy 2 euró. Mihaela Tănase az Országos Egészségbiztosító Pénztár szóvivője szerint eddig 12,5 millió egészségügyi kártyát osztottak ki a postahivatalokon keresztül. Azon személyek kártyái, akiket nem találtak otthon, a családorvosokhoz kerülnek, innen lehet átvenni őket. Vasile Ciurche, az Országos Egészségbiztosító Pénztár elnöke megnyugtatta a lakosságot, hogy az orvosi ellátás folyamatos lesz, a kártya bevezetésének egyetlen célja az egészségbiztosítási rendszerbe kerülő pénzek hatékonyabb és átláthatóbb felhasználása.

Hírösszefoglaló, december 23.

E-mail Nyomtatás PDF

Megtámadta az alkotmánybíróságon a jövő évi költségvetést a Nemzeti Liberális Párt. Az ellenzéki alakulat szerint a büdzsé szakszerűtlenül volt összeállítva. Rovana Plumb munkaügyi miniszter ma kérte a liberális párt vezetőit, vonják vissza óvásukat. Indoklása szerint ugyanis ennek az lehet a következménye, hogy el kell halasztani bizonyos fontos szociális intézkedéseket.

Hírösszefoglaló, december 22.

E-mail Nyomtatás PDF
Az ország ortodox templomaiban gyászmisét tartottak ma délben a decemberi forradalom hőseinek emlékére. Minden templomban meghúzták a harangokat. Ünnepi megemlékezések, koszorúzások országszerte voltak. Bukarestben a közszolgálati rádiónál délelőtt 10 órakor koszorúztak és emlékeztek a hősökre, majd a közszolgálati televízió udvarán emelt keresztnél tartottak megemlékezést. Koszorúkat helyeztek el az Egyetem téren, ahol jelen volt Klaus Iohannis államelnök is. A mártírok emlékére a közszolgálati televízió első alkalommal nyitotta meg a nagyközönség előtt a 4-es stúdiót, ahonnan élő adásban közvetítették 25 évvel ezelőtt a forradalmat.

Hírösszefoglaló, december 20.

E-mail Nyomtatás PDF
Délben három percig szóltak a szirénák Temesváron, így emlékeztek a Győzelem napjára, 1989. december 20-ra, amikor Temesvár az első kommunizmus alól felszabadult romániai várossá vált. A fővárosban katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékeztek meg ma a Cenusa Krematóriumnál, majd Popesti Leordeniben a hősök emlékművénél az 1989. decemberi forradalom temesvári és fővárosi áldozatairól. Holnap a Forradalmárok temetőjében, a Coltea kórháznál, valamint az Egyetem téren, a Dalles teremnél és a Romana téren tartanak koszorúzással egybekötött megemlékezéseket a 25 évvel ezelőtti eseményekre és az áldozatokra. Negyed évszázaddal ezelőtt, öt nappal az 1989. évi temesvári megmozdulásokat kirobbantó események után érkezik vissza Bukarestbe Iránból Nicolae Ceauşescu. Temesváron a városközpontot a felkelők ellenőrizték, akik megalakították a Román Demokratikus Frontot és a várost szabad területnek nyilvánították. Nicolae Ceauşescu esti televíziós beszédében a történteket Románia megcsonkítására, a szocializmus szétzúzására irányuló nemzetellenes, provokatív akciónak minősítette, amely mögött idegen hatalmak állnak. A nap folyamán egyébként tüntetések voltak Aradon, Kolozsvárott, Nagyváradon, Brassóban, Nagyszebenben, Besztercén, Konstancában és Buzăuban. A külföldi hírügynökségek értesülnek arról, hogy Tőkés László életben van, Temesvárról Menyőre szállították. 

Hírösszefoglaló, december 19.

E-mail Nyomtatás PDF
A parlament plénuma elé került a jövő évi állami és társadalombiztosítási költségvetés, amelynek végső szavazására a tervek szerint vasárnap kerül sor. Az általános vitát megelőzően felszólaló Victor Ponta miniszterelnök hangsúlyozta: a jogszabály nem irányozza elő az adók és illetékek emelését, megőrzik az egységes, 16 százalékos jövedelemadót, adómentesítik a visszaforgatott profitot. A teljes ellátást biztosító turisztikai csomagok hozzáadottérték-adója 9 százalékra csökken és növelik az oktatásra, egészségügyre és beruházásokra fordított összegeket – hangsúlyozta a miniszterelnök. Az ellenzék szerint a költségvetési tervezet hirtelenjében összedobott, nem szakszerűen és a valóságot figyelembe véve kidolgozott jogszabály, ezért nem szavazzák meg. 

Hírösszefoglaló, december 18.

E-mail Nyomtatás PDF

Belföld
Az Egyesült Nemzetek Szövetsége 1992. december 18-án fogadta el a Kisebbségekről szóló Nyilatkozatot, amely garanciát vállal a kisebbségek jogainak betartására. Románia is elismerte ennek a dokumentumnak a fontosságát és 1998-ban december 18-át a Nemzeti Kisebbségek Napjává nyilvánította. Ez a nap nemcsak a kulturális sokféleség ünnepe, hanem a párbeszédé is, ebből az alkalomból az ország több hivatala, köztük az Etnikumközi kapcsolatokért felelős hivatal is évente többféle rendezvénnyel készül. Laczikó Enikő Katalint, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának elnökét arról kérdeztük, mennyire épült be a román társadalomba, köztudatba a kisebbségek iránti tolerancia, az együttműködés gondolata. Laczikó Katalin Enikőt hallják:

 

10 / 397

Műsor | Hírek