Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, COUNT( b.id ) AS numitems, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(':', a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug FROM jos_categories AS a LEFT JOIN jos_content AS b ON b.catid = a.id AND b.state = 1 AND ( b.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR b.publish_up <= '2020-07-10 05:57' ) AND ( b.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR b.publish_down >= '2020-07-10 05:57' ) AND b.access <= 0 WHERE a.section = 9 AND a.published = 1 AND a.access <= 0 GROUP BY a.id HAVING numitems > 0 ORDER BY a.ordering

Hírösszefoglaló, május 12.

Email Imprimare PDF

A regionális együttműködés és a magánszféra bekapcsolódásának fontosságát hangsúlyozta Victor Ponta miniszterelnök a számítógépes biztonsággal foglalkozó regionális konferencián. Sorin Ducaru, a NATO főtitkár-helyettese arról beszélt, hogy a román iparban vannak olyan kiváló központok a kibernetikai biztonság területén, amelyek potenciálját érdemes terjeszteni a gazdasági környezetben. Bruce Andrews az amerikai kereskedelmi miniszter helyettese ismertette az amerikai stratégiát, amely a kormány és a magánszektor együttműködésén alapul. A regionális biztonsági konferencián 20 amerikai számítógépes vállalat ismertette tevékenységét és szerepét az amerikai számítógépes biztonsági stratégiában.

Hírösszefoglaló, május 11.

Email Imprimare PDF

Victor Ponta szerint Románia háborút visel - bár nem konvencionális fegyverekkel, mint Ukrajna - azok ellen, akik energetikai, illetve kibernetikai biztonságát veszélyeztetik - erről egy bukaresti háromnapos kiberbiztonsági találkozó megnyitóján beszélt ma a kormányfő. A 17 közép- és délkelet-európai ország szakértőinek és húsz amerikai szoftvercég képviselőinek részvételével zajló rendezvényen Bruce Andrews, az Egyesült Államok kereskedelmi miniszterének helyettese a digitális protekcionizmus ellen emelt szót. Úgy vélte, hogy a gazdasági fejlődést korlátozzák azok a nacionalista törvények, amelyek a helyi iparnak próbálnak versenyelőnyt biztosítani. Bogdan Aurescu külügyminiszter a térség országainak szorosabb kibervédelmi együttműködését sürgette.

Hírösszefoglaló, május 9.

Email Imprimare PDF

Romániának szüksége lesz újabb megállapodásra a nemzetközi hitelezőkkel – nyilatkozta a Román Nemzeti Bank kormányzója.  Mugur Isărescu szerint Bukarest másképpen nem tudja hitelesen meggyőzni a nemzetközi pénzpiacokat tervezett nagyszabású adóreformjának fenntarthatóságáról. Amennyiben nem sikerül elfogadtatni az adóreform hitelességét, a román gazdaság finanszírozásának költségei drágulhatnak, és ez a költségnövekedés semlegesítheti az adóreformtól remélt nyereséget – vélekedik a központi bank kormányzója. Mint ismert, a kormány jelentős adócsökkentést tervez. Elsőkörben június elsejétől, második körben 2016. január elsejétől lépnek életbe az adócsökkentési intézkedések. Ez utóbbiak akkor, ha a parlament is megszavazza a kormány által beterjesztett adótörvény-módosítást. Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki a tervezett adócsökkentésekkel kapcsolatban, és arra figyelmeztetett, hogy 2016-ban jelentősen megnőhet az államháztartási hiány.

Hírösszefoglaló, május 8.

Email Imprimare PDF

A kétoldalú kapcsolatokban a legfontosabb a párbeszéd, pragmatikus módon kell megbeszélni a nézeteltéréseket – nyilatkozta Bogdan Aurescu külügyminiszter tegnap Budapesten a Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel való  tárgyalást követő sajtótájékoztatón. Szerinte a magyar-román gazdasági vegyes bizottság várhatóan ősszel ül össze. A kisebbségügyi vegyes bizottsággal kapcsolatban a miniszter közölte: eddig nem sikerült véglegesíteni a jegyzőkönyv szövegét, amelynek a két ország és a kisebbségi közösségek érdekeit kell tükröznie. Le kell mondani az egyoldalú megközelítésről, a konszenzust kell keresni - hangsúlyozta. Bogdan Aurescu beszélt arról is, hogy szerdán európai elfogatóparancsot adtak ki Markó Attila ellen, és ő utasítást adott, hogy ezt továbbítsák az illetékes hatóságoknak. Ennek az ügynek nincs politikai vagy etnikai felhangja – közölte a román diplomácia vezetője. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy Magyarország elkötelezett amellett, hogy a kisebbségekkel kapcsolatos vitákat európai módon, az európai értékeknek megfelelően kell rendezni, európai megoldást kell találni rájuk. Kifejtette: nem szabad véka alá rejteni, hogy vannak nehéz kérdések a kétoldalú kapcsolatokban. Bogdan Aurescu ugyanakkor kijelentette: Románia szerint az autonómia támogatása nem tekinthető az erre vonatkozó európai normák részének, ezért elfogadhatatlan.

Hírösszefoglaló, május 7.

Email Imprimare PDF

Elfogadta a választási reformcsomag egy részét - a párttörvényt, a pártfinanszírozási törvényt és az önkormányzati választási törvényt - tegnapi ülésén a Képviselőház. A Szenátus már korábban megszavazta a törvények módosítását, és ebben az esetben a Képviselőház a döntő ház.Az új önkormányzati választási törvény szerint a megyei tanácsok elnökeit már nem közvetlenül választják, hanem a képviselő-testület utólag választ elnököt saját tagjai közül. A polgármestereket továbbra is egy fordulóban, egyszerű többséggel választják meg. Az Alsóház nem fogadta el az RMDSZ azon javaslatát, hogy a választási küszöböt csökkentsék három százalékra, így továbbra is azok a szervezetek juthatnak képviselethez az önkormányzatokban, amelyek megkapják a voksok legalább öt százalékát. Mint ismert, jövő évben helyhatósági és parlamenti választásokra is sor kerül.

Hírösszefoglaló, május 6.

Email Imprimare PDF

Az Alkotmánybíróság helyet adott a Nemzeti Liberális Párt óvásának Dan Sova szociáldemokrata szenátor mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatban és Alaptörvénybe ütközőnek minősítette a Szenátus határozatát. A döntést követően a sürgősen összehívták a Szenátus ülését.

Hírösszefoglaló, május 5.

Email Imprimare PDF

Több mint 18 ezer romániai válthatja mától lejre frankhitelét. A Volksbank ügyfelei júliusig élhetnek a lehetőséggel. A bank úgy döntött, visszafizeti a hiteleseknek a kockázati díjat és hajlandó 22 és fél százalékkal csökkenteni a törlesztendő összeget. A hitelt a konvertálásról szóló szerződéskötés napjának árfolyamán váltják lejre. Országszerte több mint 75 ezer személynek van frankhitele, legtöbbjük a Volksbank ügyfele. A BancPost, a Raiffeisen és az OTP bank egyéni megoldásokat ajánlott fel a frankhiteles ügyfelei számára.

Hírösszefoglaló, május 4

Email Imprimare PDF

A Legfelsőbb Bírói Tanács kedvezően véleményezte Daniel Constantin Horodniceanu kinevezését a szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes igazgatóság főügyészévé. Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter szerint Daniel Horodniceanu a legjobb javaslat a tisztségre. A tárcavezető meggyőződését fejezte ki, hogy Horodniceanu eddigi tevékenységével bizonyította rátermettségét.

Hírösszefoglaló, április 29.

Email Imprimare PDF

Általános sztrájkot tartanak holnap a helyi közigazgatásban dolgozók. Így egy napra megbénul a polgármesteri hivatalok és a megyei önkormányzatok tevékenysége, csupán az anyakönyvi hivatalokban biztosítják az ügyfélszolgálatot – áll a Közigazgatásban Dolgozók Országos Szakszervezeti Szövetségének közleményében. A közigazgatási alkalmazottak a béreikkel elégedetlenek, szerintük ugyanis fizetésük a legalacsonyabb a közalkalmazotti kategóriák közül, és a kormány eddig nem vette figyelembe a követelésüket.

Hírösszefoglaló, április 28.

Email Imprimare PDF

Az adóeljárási törvényt vitatja meg ma a Szenátus, miután tegnap a felsőház plénuma elfogadta az új Adótörvénykönyvet. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elmondta, úgy dolgozták ki az új törvénykönyvet, hogy az egyszerűsítse és kiszámíthatóvá tegye az adózási rendszert. A törvénykönyv legfontosabb előírása az élelmiszerek hozzáadott értékadójának 9 százalékra való csökkentése június elsejétől, illetve az egységes adókulcs 24-ről 20 százalékra való mérséklése 2016-tól. Az új Adótörvénykönyvet a Képviselőháznak is meg kell szavaznia, hiszen döntő szerv ebben az ügyben.

Hírösszefoglaló, április 27.

Email Imprimare PDF

Románia Schengeni csatlakozása, valamint az olaszországi románok jogainak biztosítása szerepel Klaus Johannis államfő két napos hivatalos olaszországi látogatásának napirendjén. Az államfő ma olasz kollégájával, Sergioa Mattarellával és Pietro Grasso szenátusi elnökkel folytat megbeszéléseket, majd találkozik az olaszországi román közösség képviselőivel. Klaus Johannis holnap tárgyal Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel, majd Olaszországban tanuló román egyetemistákkal találkozik az Accademia di Romaniánál.

Pagina 2 din 397

Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 05:57:46' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 05:57:46' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 05:57:46' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 05:57:46' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 05:57:46' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 05:57:46' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-10 05:57:46' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-10 05:57:46' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5