Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, COUNT( b.id ) AS numitems, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(':', a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug FROM jos_categories AS a LEFT JOIN jos_content AS b ON b.catid = a.id AND b.state = 1 AND ( b.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR b.publish_up <= '2020-07-15 12:24' ) AND ( b.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR b.publish_down >= '2020-07-15 12:24' ) AND b.access <= 0 WHERE a.section = 9 AND a.published = 1 AND a.access <= 0 GROUP BY a.id HAVING numitems > 0 ORDER BY a.ordering

Hírösszefoglaló, január 23.

Email Imprimare PDF

Egy új választási rendszer előkészítéséről is konzultálna Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal - derült ki az elnök egy televíziós interjújából, amelyet ma ismertettek a lapok. Johannis karcsúbb és "hatékonyabb" parlamentet szeretne, de - mint mondta - nem ő akarja megmondani, hogyan válasszák meg azt, hanem a pártokat akarja a konzultációsorozattal közös nevezőre segíteni. Az államfő megerősítette, szívesebben dolgozna egy saját pártja - az Európai Néppárthoz tartozó új Nemzeti Liberális Párt - által alakított kormánnyal, mint Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök kabinetjével. Az államfő hozzátette: a kormányt csak a parlament válthatja le.

Hírösszefoglaló, január 22.

Email Imprimare PDF

Előállíttatta a korrupcióellenes ügyészség az alkotmánybíróság egyik tagját. Toni Greblát azzal gyanúsítják, hogy befolyásával üzérkedett, 2013-ig szenátorként, majd alkotmánybíróként. A Mediafax hírügynökség ügyészségi forrásokból úgy tudja, Grebla többek között egy 5-ös szériájú BMW-t, a 2012-es parlamenti választások előtt kampányanyagokat, illetve – a feleségének ajándékba adott – női ruhákat kapott Ion Bircina üzletembertől. Cserébe megígérte, hogy közbenjár különböző hivataloknál Bircina cégei ügyében.

Hírösszefoglaló, január 21.

Email Imprimare PDF

Kihirdette a munka törvénykönyvének módosítását az államfő.A képviselőház 2014 december elején, döntéshozó szervként elfogadta a törvénykönyvet módosító jogszabályt. Néhány nap múlva a liberálisok az Alkotmánybírósághoz fordultak a törvény egyes előírásai miatt. Szerintük a jogszabály megszegi a munkáltató alaptörvény által garantált tulajdonhoz való jogát. Az Alkotmánybíróság elutasította a liberálisok óvását.

Hírösszefoglaló, január 20.

Email Imprimare PDF

Életének 76. évében, súlyos betegségben kedd hajnalban elhunyt Kötő József dramaturg, színháztörténész, egykori parlamenti képviselő, az Oktatási és Kutatási Minisztérium egykori államtitkára. Kötő József 1939-ben született Kolozsváron, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban érettségizett 1958-ban. Magyar szakos tanári oklevelet a Babes-Bolyai Tudományegyetemen szerzett; ugyanott doktorált 1984-ben.

Hírösszefoglaló, január 19.

Email Imprimare PDF

38 romániai állampolgár vár már 20 órája a hazatérésére, miután repülőgépüket az jordániai légi rendészet egy másik ottani reptérre irányította, aztán a repülőgép nélkülük szállt föl. A Tarom légitársaság gépének, amely Bukarest és Amman között közlekedik, hajnali 3-ra kellett volna Bukarestbe szállítania az utasokat, azonban rossz időjárási körülményekre hivatkozva, nem vette fel őket. A bukaresti Henri Coandă reptér információs irodájából megerősítették, hogy a gép utasok nélkül szállt le, de ők nem tudják ennek az okát. A Tarom időközben kiadott egy közleményt, amelyben jelezték, hogy a jordániai, egyik repülőtérről a másikra való utazás miatt a RO 188-as járat személyzete túlhaladta a munkaidejét, így az utasok biztonságára való tekintettel, inkább üresen szálltak vissza Bukarestbe. Az egyelőre nem világos, hogy az utasok hogyan, és mikor fognak hazaérni.

Hírösszefoglaló, január 17.

Email Imprimare PDF

Darius Vâlcov pénzügyminiszter Mugur Isărescuval, a Nemzeti Bank kormányzójával találkozott az este, megpróbálva megoldást keresni a svájci frank rohamos felértékelődése okozta válságra. A pénznem tegnap újabb történelmi rekordon zárt. Egy svájci frank 4,42 lejbe került. A két pénzügyi szakember találkozóján elhangzott, egyik megoldás az lehet, hogy a parlamenti jóváhagyás során kiszélesítik az érintettek körét annál a tavaly nyári sürgősségi kormányrendeletnél, amely az alacsony jövedelmű személyek hiteleinek átütemezését irányozza elő úgy, hogy azok két évig kisebb részletet fizessenek, majd ezt követően az állam adócsökkentéssel fedezze a költségek egy részét.

Hírösszefoglaló, január 16.

Email Imprimare PDF

Románia euroatlanti elkötelezettségét bizonyítja a román államfő brüsszeli látogatása – ezt maga Klaus Johannis nyilakozta ma az Észak-atlanti Szervezet székhelyén a Jens Stoltenberg, NATO-főtitkárral közösen tartott sajtóértekezleten. A mandátuma első munkalátogatásán lévő román államfő elmondta: a találkozón megállapodtak abban, hogy határozott lépésekkel újra megerősítik a szövetségen belüli összetartozást. Johannis úgy vélte: a NATO-nak nagyobb figyelmet kellene fordítania a szövetség keleti szomszédségában lévő államokra, így Ukrajnára, Moldova Köztársaságra és Grúziára. Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár ugyanakkor elismerte, hogy szükség van a katonai jelenlét növelésére Kelet-Európában, illetve egy gyorsreagálású hadtest létrehozására. A román államfő beszámolt továbbá arról is, hogy Románia 2017-től a hazai össztermék 2 százalékát fordítja honvédelemre. Stoltenberg értékelte Románia erőfeszítéseit, és azt mondta: a román védelmi kiadások növelése példa kellene legyen más NATO-tagországok számára is.

Hírösszefoglaló január 15.

Email Imprimare PDF

Nemzeti konszenzusra van szükség a kultúra területén is - véli a miniszterelnök. Victor Ponta erről a Román Kultúra Napja alkalmából beszélt. Meglátása szerint az akadémiai szférának kell előállnia egy hosszútávú fejlesztési stratégiával, amelynek megvalósítását valamennyi politikai párt vállalná. A kormányfő szerint nagyon fontos lenne leszögezni, milyen támogatás jár az ágazatnak, de főleg az, hogy a stratégia ne változzon, valahányszor miniszter-, kormány- vagy államfőváltás történik.

Hírösszefoglaló, január 14.

Email Imprimare PDF

Bukarestbe érkezett ma hivatalos látogatásra Victoria Nuland. Az Egyesült Államok Európáért és Eurázsiáért felelős államtitkár-helyettese a délelőtt a Cotroceni Palotában Klaus Johannis államfővel találkozott. Az amerikai elöljáró azt mondta, azért jött Bukarestbe, hogy lássa az új román államfőt. Nulandot Victor Ponta kormányfő is fogadta, és ismertette vele az igazságügy reformjában, illetve a korrupció elleni küzdelemben elért eredményeket. A találkozón szó volt a Románia és az Egyesült Államok közötti Partnerségi Stratégia keretében bonyolítandó politikai-katonai, biztonsági, igazságügyi, gazdasági, energetikai és számítástecnikai projektek további fejlesztéséről. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint mindkét politikus ismertette álláspontját a térség helyzetéről, különösen Románia keleti szomszédságában történtek fejleményeiről. Az európai látogatássorozaton részt vevő amerikai politikus Berlinből érkezett Bukarestbe, innen pedig Bulgáriaba, majd Franciaországba utazik. Ma Bukarestbe látogatott Philip Hammond, Nagy-Britannia külügyminisztere is. A diplomatát Victor Ponta kormányfő és Bogdan Aurescu külügyminiszter fogadta a Victoria palotában.

Hírösszefoglaló, január 13.

Email Imprimare PDF

Románia a hazai össztermék 2 százalékát fordítja honvédelemre 2017-től a jelenlegi mintegy 1,4 százalék helyett - ebben állapodott meg tegnap Klaus Iohannis államfő a parlamenti pártokkal. A megállapodás azon a konzultáción történt, amelyet az államfő kezdeményezett a parlamenti pártokkal a védelmi kiadások növelése érdekében. A megbeszéléseket követően Iohannis bejelentette, hogy ebben a kérdésben megvan a szükséges egyetértés a pártok között. Nyilatkozatában utalt arra, hogy az ukrán válság teszi szükségessé Románia védelmi költségeinek növelését. Nem várhatjuk, hogy mások szavatolják biztonságunkat, nekünk kell biztosítanunk a hadsereg felkészüléséhez és modern technikával történő felszereléséhez szükséges eszközöket – hangsúlyozta Klaus Iohannis. A politikai megállapodás szövegét ma délelőtt írták alá a parlamenti pártok.

Hírösszefoglaló, január 12.

Email Imprimare PDF

Több mint 2 és fél millióan, egyes hírtelevíziók szerint 3 milliónál többen vonultak utcára Franciaországban tegnap a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonulásokon. Korábban a szervezők másfél millióra becsülték a Párizsban a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni múlt szerdai véres merénylet és az azt követő túszejtések 17 áldozatának emlékére rendezett megemlékezésen résztvevők számát. A fővároson kívül a vidéki városokban is több mint egymillióan tüntettek. A francia televíziók tudósítása szerint a II. világháború végének ünneplése óta nem volt ilyen jelentős tömegmegmozdulás Franciaországban.

Pagina 9 din 397

Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-15 12:24:10' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-15 12:24:10' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-15 12:24:10' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-15 12:24:10' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-15 12:24:10' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-15 12:24:10' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-15 12:24:10' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-15 12:24:10' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5