Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, május 7.

E-mail Nyomtatás PDF

Elfogadta a választási reformcsomag egy részét - a párttörvényt, a pártfinanszírozási törvényt és az önkormányzati választási törvényt - tegnapi ülésén a Képviselőház. A Szenátus már korábban megszavazta a törvények módosítását, és ebben az esetben a Képviselőház a döntő ház.Az új önkormányzati választási törvény szerint a megyei tanácsok elnökeit már nem közvetlenül választják, hanem a képviselő-testület utólag választ elnököt saját tagjai közül. A polgármestereket továbbra is egy fordulóban, egyszerű többséggel választják meg. Az Alsóház nem fogadta el az RMDSZ azon javaslatát, hogy a választási küszöböt csökkentsék három százalékra, így továbbra is azok a szervezetek juthatnak képviselethez az önkormányzatokban, amelyek megkapják a voksok legalább öt százalékát. Mint ismert, jövő évben helyhatósági és parlamenti választásokra is sor kerül.

Hírösszefoglaló, május 6.

E-mail Nyomtatás PDF
Az Alkotmánybíróság helyet adott a Nemzeti Liberális Párt óvásának Dan Sova szociáldemokrata szenátor mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatban és Alaptörvénybe ütközőnek minősítette a Szenátus határozatát. A döntést követően a sürgősen összehívták a Szenátus ülését.

Hírösszefoglaló, május 5.

E-mail Nyomtatás PDF

Több mint 18 ezer romániai válthatja mától lejre frankhitelét. A Volksbank ügyfelei júliusig élhetnek a lehetőséggel. A bank úgy döntött, visszafizeti a hiteleseknek a kockázati díjat és hajlandó 22 és fél százalékkal csökkenteni a törlesztendő összeget. A hitelt a konvertálásról szóló szerződéskötés napjának árfolyamán váltják lejre. Országszerte több mint 75 ezer személynek van frankhitele, legtöbbjük a Volksbank ügyfele. A BancPost, a Raiffeisen és az OTP bank egyéni megoldásokat ajánlott fel a frankhiteles ügyfelei számára.

Hírösszefoglaló, május 4

E-mail Nyomtatás PDF

A Legfelsőbb Bírói Tanács kedvezően véleményezte Daniel Constantin Horodniceanu kinevezését a szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes igazgatóság főügyészévé. Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter szerint Daniel Horodniceanu a legjobb javaslat a tisztségre. A tárcavezető meggyőződését fejezte ki, hogy Horodniceanu eddigi tevékenységével bizonyította rátermettségét.

Hírösszefoglaló, április 29.

E-mail Nyomtatás PDF

Általános sztrájkot tartanak holnap a helyi közigazgatásban dolgozók. Így egy napra megbénul a polgármesteri hivatalok és a megyei önkormányzatok tevékenysége, csupán az anyakönyvi hivatalokban biztosítják az ügyfélszolgálatot – áll a Közigazgatásban Dolgozók Országos Szakszervezeti Szövetségének közleményében. A közigazgatási alkalmazottak a béreikkel elégedetlenek, szerintük ugyanis fizetésük a legalacsonyabb a közalkalmazotti kategóriák közül, és a kormány eddig nem vette figyelembe a követelésüket.

4 / 874

Kezdőlap