Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 28.

E-mail Nyomtatás PDF

Az adóeljárási törvényt vitatja meg ma a Szenátus, miután tegnap a felsőház plénuma elfogadta az új Adótörvénykönyvet. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elmondta, úgy dolgozták ki az új törvénykönyvet, hogy az egyszerűsítse és kiszámíthatóvá tegye az adózási rendszert. A törvénykönyv legfontosabb előírása az élelmiszerek hozzáadott értékadójának 9 százalékra való csökkentése június elsejétől, illetve az egységes adókulcs 24-ről 20 százalékra való mérséklése 2016-tól. Az új Adótörvénykönyvet a Képviselőháznak is meg kell szavaznia, hiszen döntő szerv ebben az ügyben.

Hírösszefoglaló, április 27.

E-mail Nyomtatás PDF

Románia Schengeni csatlakozása, valamint az olaszországi románok jogainak biztosítása szerepel Klaus Johannis államfő két napos hivatalos olaszországi látogatásának napirendjén. Az államfő ma olasz kollégájával, Sergioa Mattarellával és Pietro Grasso szenátusi elnökkel folytat megbeszéléseket, majd találkozik az olaszországi román közösség képviselőivel. Klaus Johannis holnap tárgyal Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel, majd Olaszországban tanuló román egyetemistákkal találkozik az Accademia di Romaniánál.

Hírösszefoglaló, április 25.

E-mail Nyomtatás PDF

Tíz éve írta alá Románia a csatlakozási szerződést az Európai Unióval. Ez, akárcsak a NATO-csatlakozás bebizonyította, hogy a politikai elit és a társadalom képes egyesíteni erejét az egyéni vagy pillanatnyi érdekek felülkerekedő országos célkitűzések megvalósítása érdekében – hangsúlyozza Klaus Johannis államfő az évfordulóra kiadott közleményében. Románia és Bulgária 2005. április 25-én Luxeburgban írta alá a csatlakozási szerződést az Európai Unióval, a belépés pedig 2007. január 1-én történt.

Hírösszefoglaló, április 24.

E-mail Nyomtatás PDF

Az Alkotmánybíróság május 6-án tárgyalja a Nemzeti Liberális Párt óvását, amelyet a Szenátusnak azon határozata ellen nyújtott be, amellyel elutasította Dan Sova szenátor előzetes letartóztatását – közölte a taláros testület.

Hírösszefoglaló, április 23.

E-mail Nyomtatás PDF

Ismét nemzeti ünnep lesz május 10. a királyság megalakulásának, I. Károly trónra lépésének és az ország 1877-ben kikiáltott függetlenségének napja - erről tegnap döntött a Képviselőház. A kommunista diktatúra megdöntése óta eltelt időszakban december elseje, az 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlés évfordulója volt az ország egyedüli nemzeti ünnepe. Tavaly azonban január 24-ét, a román fejedelemségek - Moldva és Havasalföld - 1859-es egyesülésének napját is nemzeti ünneppé nyilvánították, így az országnak mostantól három nemzeti ünnepe lesz. Az elfogadott törvénytervezet, amelyet Puiu Haşotti PNL-s szenátor kezdeményezett, előírja, hogy ezen a napon a Parlament, az Államelnöki Hivatal, a Kormány és a többi központi hatóság ünnepi eseményeket szervez a kiutalt büdzsék korlátai között. A jogszabály munkaszüneti nappá is nyilvánította volna május 10-ét. Ezt a rendelkezést végül törölték a törvényből.

5 / 874

Kezdőlap