Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 22.

E-mail Nyomtatás PDF

Elakadt az alkotmánymódosítás. Az új alaptörvény kidolgozásával megbízott parlamenti bizottság elnöke erre azután hívta fel a figyelmet, hogy a liberális Eugen Nicolaescu bejelentette: pártja kéri a dokumentum újratárgyalását „az alapelvektől”. Eugen Nicolaescu az igényt a „politikai körülmények megváltozásával” indokolta. Ezzel arra utalt, hogy a jelenlegi tervezet alapjait még akkor fektették le, amikor a régi Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Szociáldemokrata Párttal (PSD) együtt kormányozott, és koalíciós pártként bizonyos kompromisszumokra kényszerült.

Hírösszefoglaló, április 21.

E-mail Nyomtatás PDF

A jövő hónap elejétől csakis az egészségügyi kártya alapján nyújtott szolgáltatásokat számolja el az Országos Egészségbiztosító Pénztár – közölte az intézmény vezetője. Vasile Ciurchea elmondta, eddig mintegy 4 millió kártyát aktiváltak a kinyomtatott 14 millióból. Hangsúlyozta, hogy a kártyát nem kell aktiválni csak abban az esetben, ha tulajdonosának egészségügyi ellátásra van szüksége. A pénztár vezetője a Szenátusban tartott megbeszélésen azt is elmondta, hogy az országban mintegy 300 településen nincs háziorvosi rendelő. Ciurchea azt javasolta, hogy a pénztár és a helyi hatóságok közösen nyújtsanak támogatást a hátrányos helyzetű övezetekben dolgozó orvosoknak az ellátás javítása érdekében.

Hírösszefoglaló, április 20.

E-mail Nyomtatás PDF

A választási törvények kidolgozása, a pártfinanszírozási törvény és a mentelmi jog felfüggesztése kapcsán egyeztet ma Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal. Az RMDSZ küldöttsége adásunkkal egyidőben, 3 órától vesz részt a Cotroceni-i palotában immár harmadik alkalommal megtartott elnöki konzultáción. Kelemen Hunor szövetségi elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy az RMDSZ azt szeretné élérni, hogy a készülő választási törvény megőrizze az egyfordulós választást a polgármesterek esetében, továbbá azt, hogy a helyi választásoknál 3 százalékra csökkentsék a választási küszöböt. Az RMDSZ a megyei listás szavazást támogatja a parlamenti választások esetében, a szavazatok újra leosztásánál pedig egy arányosságot biztosító rendszert javasol.

Hírösszefoglaló, április 17.

E-mail Nyomtatás PDF

Valamennyi romániai és magyarországi parlamenti párt elnöke jelen van Kolozsváron, az RMDSZ „Újratervezés” jelszóval megkezdődött kongresszusán, amelynek tétje a szövetség politizálásának újragondolása. A helyszínről Székely Ervin tudósít:

Hírösszefoglaló, április 16.

E-mail Nyomtatás PDF

Állandó lesz a NATO-országok katonáinak jelenléte az észak-atlanti szövetség keleti szárnyán – jelentette be Mircea Dușă védelmi miniszter tegnap, annak kapcsán, hogy mától az utóbbi hat év legnagyobb szárazföldi NATO-hadgyakorlata kezdődik hazánkban. Az április 30-ig tartó, Wind Spring 15 elnevezésű manőver a Fekete-tenger romániai partvidékén történik 2200 román, amerikai, brit és moldovai katona, valamint több száz páncélos jármű mozgósításával. Mindemellett egy amerikai torpedóromboló tartózkodik a konstancai kikötőben, és a napokban 11 darab A-10-es csatarepülő érkezett Aranyosgyéresre, ahol a  Dacian Thunder 2015 elnevezésű amerikai–román katonai gyakorlatot tartják, 650 katonával és pilótával, egészen július 7-ig. Az erdélyi légi támaszpontra portugál F-16-osokat és amerikai F-15-ösöket is várnak a közeljövőben. A gyakorlat célja a román és az amerikai személyzet felkészültségének és együttműködési szintjének javítása a közös repülések végrehajtása nyomán – áll az aranyosgyéresi 71-es Légibázis által tegnap kiadott sajtóközleményében.

6 / 874

Kezdőlap