Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, április 15.

E-mail Nyomtatás PDF

Nincs akadálya annak, hogy visszahozzák Romániába a Magyarországon tartózkodó Markó Attilát. Ezt Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter jelentette be Brüsszelben. A tárcavezető szerint csak idő kérdése, hogy jogi eljárással visszahozzanak az országba olyan személyeket, akik az Európai Unió területén tartózkodnak. A képviselőház tegnap megkapta Markó Attila írásos lemondását képviselői mandátumáról. A plénum ma összeült, és tudomásul vette a lemondást. Ezt követően tájékoztatják az igazságügyi minisztériumot arról, hogy Markó Attila  már nem tagja a parlamentnek. A bíróság akár ezen a héten is elrendelheti a december óta Magyarországon tartózkodó politikus előzetes letartóztatását. Mint ismert, az RMDSZ politikusát a kommunizmus idején államosított ingatlanokat visszaszolgáltató restitúciós hatóság kártérítési bizottságában vállalt szerepe miatt akarják ismét bíróság elé állítani.

Hírösszefoglaló, április 10.

E-mail Nyomtatás PDF
Csupán az ötödik helyen szerepel a kormány prioritáslistáján a Brassó-Bors autópálya - derül ki a Hotnews hírportál birtokába jutott dokumentumból, amelyet a kormány megküldött jóváhagyásra az Európai Bizottságnak. Az úgynevezett master plan Románia 2020-ig terjedő közúti infrastruktúra-fejlesztési stratégiáját tartalmazza. Eszerint a kormány a Nagyszeben-Pitești autópálya megépítését tekinti a legsürgősebbnek az következő 5-7 évre.

Hírösszefoglaló, április 9.

E-mail Nyomtatás PDF

Románia a NATO megbízható partnere, és nem hagyja magát megfélemlíteni az orosz diplomácia agresszív megnyilatkozásai által - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök arra a moszkvai vádra reagálva, hogy Románia a fekete-tengeri térség stabilitását veszélyezteti. Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő előzőleg azt sérelmezte, hogy a román kormány NATO-nehézfegyverzet befogadására készül, és növelni akarja a külföldi fegyveres egységek számát az országban. Az észak-atlanti szövetség egyik szóvivője azt közölte: a NATO az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt erősíti katonai jelenlétét a szövetség keleti határán, és megvédi szövetségeseit minden fenyegetéstől. A katonai szervezet helyettes szóvivője, Carmen Romero szerint a román kormány kockáztatja a fekete-tengeri térség stabilitását azzal, hogy országát  az Egyesült Államok és a NATO hídfőállásává változtatja az orosz határ közelében.

Hírösszefoglaló, április 8.

E-mail Nyomtatás PDF

A közelgő ortodox húsvét miatt kialakult kvórumhiány miatt nem sikerült szavazni a Képviselőházban arról, hogy hozzájárulnak-e Markó Attila előzetes letartóztatásához. Az alsóház azért tűzte ismét napirendre az ügyészek Markó Attila letartóztatására vonatkozó kérését, mert a politikus lemondott ugyan a mandátumáról, de lemondása még nem jutott el a parlamenthez, így hivatalosan még mindig képviselő. Markó egy héttel ezelőtt e-mailen és írásban is elküldte lemondását, de a Képviselőházhoz még csak elektronikus formában érkezett meg, a ház pedig csak az eredeti dokumentum birtokában veheti ezt tudomásul – mondta el korábban Seres Dénes háznagy a maszol.ro hírportálnak.

Hírösszefoglaló, április 3.

E-mail Nyomtatás PDF

Elnökségének századik napján Klaus Johannist Facebook-követői elégedetlenségüknek adtak hangot. Az államelnököt több okból is kritizálják hívei, például azért, mert szerintük, túl közeli viszonyban van Victor Ponta miniszterelnökkel, ugyanakkor azt is felróják neki, hogy a belpolitikába alig avatkozik bele, akkor is rosszul mondják a követők, utalva arra, hogy Johannis aláírta Eugen Teodorovici pénzügyminiszterré való kinevezését. Ugyanakkor azt is sérelmezik a követők, amit eddig szimpatikusnak tartottak az államelnök részéről: hogy túl gyakran használja a Facebookot mint kommunikációs csatornát, és ritkán nyilatkozik hivatalosan.

7 / 874

Kezdőlap