Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, március 26.

E-mail Nyomtatás PDF

A parlament nem töltheti be az igazságszolgáltatás szerepét – írta tegnap este a Facebook-oldalára Klaus Johannis. Az államfő arra reagált, hogy a szenátus megtagadta az ügyészség kérését, és nem járult hozzá Dan Șova volt miniszter előzetes letartóztatásához. Nem hagyhatom szó nélkül, hogy a parlament ismét az igazságszolgáltatás útjába állt. Jogállamban a törvény előtt mindenki egyenlő – fogalmazott az államfő. Mint ismert, Dan Șova azért nem kerül előzetes letartóztatásba, mert az ügyészség kéréséről szóló szavazáskor nem gyűlt össze a jóváhagyáshoz szükséges 89  szavazat: vizsgálati fogságba helyezését 79-en támogatták, 67-en ellenezték, 5 szavazat érvénytelen volt.

Hírösszefoglaló, március 25.

E-mail Nyomtatás PDF

Veszélyforrásként jelenik meg az etnikai autonómia követelése a 2015–2020-as közrendvédelmi és közbiztonsági stratégiában. A dokumentum tervezetét tegnap bocsátotta közvitára a belügyminisztérium. A tárca honlapján közzétett dokumentum a polgárok biztonságát fenyegető veszélyek között említi „a rasszizmust, idegengyűlöletet, szélsőségességet és az intolerancia minden más formáját, amely etnikai autonómia elérését célozza egyes térségek vagy régiók számára”. A belügyminisztériumi tervezet szerint a bűnözés növekedése, a földrajzi térségek közti életszínvonalbeli különbségek, az esetleges európai vagy regionális gazdasági válságok és a tüntetések elfajulása is veszélyt jelenthet a közbiztonságra. A csatolt indoklás szerint a hosszú távú közbiztonsági stratégia a közrendvédelem hatékonyságának növelését célozza olyan körülmények között, amikor az unión belüli utazási szabadság új lehetőségeket nyitott a bűnözők számára, és az ország közelében megsokszorozódtak az instabil térségek. A 3szek.ro szerint a belügyi tárca álláspontja igen közel áll a hírszerzési szolgálatéhoz, amely feladatának tekinti, hogy megakadályozza a területi autonómia megvalósulását Románia területén.

Hírösszefoglaló, március 24.

E-mail Nyomtatás PDF

Az egészségügyi politikákban a következő évtizedre stabilitást és folytonosságot biztosító országos paktumot javasolt ma az Egészségügyi Szövetség elnevezésű szervezet, amely a rendszerben érdekelt reprezentatív szervezetek – betegek, orvosok, szolgáltatók – többségét tömöríti. A dokumentum az év elején bemutatott jelentésre alapul és a tervek szerint minden parlamenti párttal megvitatják. Ioan Ciceala ügyvezető igazgató szerint az egészségügy jó működéséhez az ágazat költségvetésének 5 éven belül el kell érnie a bruttó nemzeti össztermék 5 százalékát, 10 év múlva pedig újabb egy százalékkal kellene emelkednie. Az egyesület szerint fejleszteni kellene a magán egészségbiztosítási rendszert és ösztönözni az orvosok országban maradását.

Hírösszefoglaló, március 21.

E-mail Nyomtatás PDF
Az esélyegyenlőség, az igazság és a tolerancia világának megvalósításáért küzdők előtt hajt fejet Klaus Iohannis államfő a faji diszkrimináció kiküszöbölésének Világnapja alkalmából kiadott üzenetében. Csakis a történelmi tragédiák megismerésével és megértésével tudatosulhat az emberiségben a diszkrimináció romboló hatása. Ne feledjük, hogy a mai szabadságért emberek adták életüket, nekünk pedig kötelességünk megvédeni az alapvető emberi jogokat, hogy az igazságtalanságok a múlt leckéi maradjanak – hangsúlyozza Klaus Iohannis üzenetében. Március 21-ét az ENSZ Közgyűlése 1966-ban nyilvánította Antirasszista Világnapnak annak a 69 embernek az emlékére, akiket 1960-ban, a Dél-afrikai Sharpeville-ben ölt meg a rendőrség az apartheid elleni tüntetésen.

Hírösszefoglaló, március 20.

E-mail Nyomtatás PDF

Bukarestben aláírták a felekezeti és felekezeti jellegű iskolákra vonatkozó egyezményt a református és az unitárius egyház püspökei, illetve a tanügyminiszter. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta, a megállapodás a szövetség által kezdeményezett tárgyalássorozat után született, és kifejezte reményét, hogy a közeljövőben a többi magyar egyházzal is sikerül rendezni ezt a kapcsolatot. A 2011-ben elfogadott tanügyi törvény értelmében az oktatási szaktárcának egyezményt kell aláírnia a Romániában elismert egyházakkal a vallásoktatásra vonatkozóan, ám 2014 végéig a törvényes előírások csak az ortodox egyház tekintetében valósultak meg. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke történelmi jelentőségű lépésnek nevezte az egyezmény aláírását. Bálint-Benczédi Ferenc, az Erdélyi Unitárius Egyház püspöke szerint az egyezmény aláírásával kimozdultak a holtpontról, ami az egyháznak biztonságot ad arra, hogy az oktatás terén tovább folytassa tevékenységét.

9 / 874

Kezdőlap